Jump to content

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj zakupiłem wobka pływającego Lovec rapy Ablet 4 cm. Mam problem, mianowicie gdy przywiązałem wobka najprostszym węzłem do żyłki spinningowej (0,25 mm - za gruba ??) i zacząłem wędkować wobler nie chciał pracować (wykładał się do góry brzuchem i sunął po powierzchni wody) !!! Aby była widoczna jakakolwiek praca musiałem wkładać szczytówkę do wody. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale łowiłem na Wisłoku w dość płytkich miejscach (woda max. 40-50cm). Może powinienem zastosować węzeł Rapali ???

Posted (edited)

Jest OK. Wobler pracuje drobniutko (chyba tak powinien) na żyłce 0,12mm i agrafce z krętlikiem 8. Mam pytanie: czy można zamiast agrafki zastosować luźny węzeł (węzeł Rapali), bo wydaje mi się, że kleń przestraszy się agrafki :D ??

Edited by przemekwedkarz
:D
Posted

Tak na serio, to jeśli agrafki są w rozmiarze 20/22, to na pewno klenia nie wystraszą i warto je stosować, bo jest po prostu wygodniej. Powodzenia.

Posted

Jeśli węzeł nie jest sztywny, to raczej możesz stosować każdy. Osobiście używam agrafek, gdyż tak jest wygodniej ( wyjątkiem są woblerki, których waga jest tak niewielka, że stosowanie agrafek psułoby ich pracę lub "pływalność") jednak zwróć też uwagę na grubość żyłki.