geo Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Wyłącznie używam wędek spinningowych i przy takich jak na razie wystarczało mi pocieranie co jakiś czas świecą.Tylko że z prawdziwego wosku.Pomaga to w nie zakleszczaniu się elementów oraz tym że nie ściera się lakier.Rzecz jasna że jest potrzeba robienia przeglądu przed każdym założeniem gdyż do wosku może doczepiać się piasek a to już nie dobrze;)
rapala Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Tutaj trochę o tym było http://www.fishing.org.pl/f5/problem-z-wyciagnieciem-gornej-czesci-wedki-2135/.
lama Posted April 3, 2012 Author Posted April 3, 2012 No tak! Było! Ale dalej mam"wbitego klina"- czy lepszy wosk, czy wspomniany grafit w płynie?
rapala Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Żeby ułatwić Ci podjęcie decyzji od siebie dodam że dobrym wyborem będzie...wosk:D.
ryba7 Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 (edited) Ja używam takiego wynalazku, wcześniej gdy nie spiningowałem używałem go do tyczki a teraz świetnie zabezpiecza mi spigot w spinach;) Polecam! Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited April 3, 2012 by ryba7
Gabriel Posted April 3, 2012 Posted April 3, 2012 Ja używam wosku Orvisa. Orvis dodaje go do wszystkich swoich wędek i zaleca nim konserwacje łączy. Używam od 2 lat i jestem bardzo zadowolony. Części kija ładnie się rozłączają po łowieniu, w trakcie łowienia się nie luzują. Ferrule Wax for Fly Rods / Orvis Ferrule Wax -- Orvis Można go kupić także w sklepie Orvisa w Polsce Flyhouse | wdkarstwo muchowe | Orvis, Abel, Patagonia, Thomas and Thomas, Scierra, Royal Wulff, Live Eyewear". Kolega za swój zapłacił jesienią chyba 15 PLN z przesyłką i katalogiem Orvisa.
lama Posted April 3, 2012 Author Posted April 3, 2012 Żeby ułatwić Ci podjęcie decyzji od siebie dodam że dobrym wyborem będzie...wosk:D. I takiej podpowiedzi oczekiwałem!!! Dziekuję za ułatwienie podjęcia tak ważnej dla mnie decyzji:D. Wszystkim Wam Koledzy dziękuję również za podzielenie sie ze mną swoja wiedzą. Wędka już nawoskowana.
apioo Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 (edited) Mam wędkę z obluzowanym spigotem(rusza się delikatnie góra dół w dolniku, gdzie powinien być na sztywno wklejony), ma ktoś pomysł jak to wydrzeć z wędki bo nie chce wyjść i na czym ponownie wkleić?? distal do łączeń elastycznych się nada??:beer: Edited October 6, 2012 by apioo
BRC Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 Jeżeli spigot był zrobiony poprawnie to nie da się go wyciągnąć do góry. Jeżeli chcesz próbować to trzeba go podgrzać (miejsce klejenia), najlepiej gorącym powietrzem. Distal do elastycznych się nie nadaje. To musi być mocne wiązanie. Jeżeli się da cokolwiek wcisnąć spigot tak żeby została szczelina od góry to najlepiej epidian, wolno wiążący i podgrzewanie złącza żeby troche kleju dostało się między blank a spigot. Czasem spigoty były wklejane na klej termo-topliwy, wiec wystarczy dobrze podgrzać złącze i klej się zaktywuje.
apioo Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 Raczej da się do góry wyciągnąć, raz wyjąłem spigot z górnym składem:D nie udało mi się wyciągnąć go z górnej części i poszedł do serwisu, niby naprawili, ale wyjąłem nim z dwie ryby i znowu zaczął się ruszać - - - Updated - - - Więc chyba poprawnie zrobiony nie jest
BRC Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 (edited) No raczej nie jest, za to łatwo go naprawić. Jak nie masz kleju to jak będziesz odbierał swojego Talona to mogę ci trochę dać. Oczywiście wszystko trzeba oczyścić i odtłuścić przed klejeniem. Edited October 6, 2012 by rapala
apioo Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 To pomyślimy Podgrzałem suszarką i przestał się ruszać, za to wyjść nie chce, po ostygnięciu rusza się dalej.
apioo Posted October 6, 2012 Posted October 6, 2012 Rozgrzałem jeszcze raz suszarką, nie chciał wyjść, przy próbie "szarpania" w jedną i drugą stronę spigot wpadł do środka o jakieś 2-3mm i siedzi teraz nieruchomo, mam nadzieję, że już się nie obluzuje!! - - - Updated - - - Dzięki za poradę !
Recommended Posts