Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie i Panie, czym najlepiej (oprócz procy) zanęcać kukurydzę gotowaną? Są takie wyrzutnie na kulki ale jeżeli chodzi o kukurydzę to się chyba nie sprawdzi, znacie jakieś rozwiązania?

Posted (edited)

Kukurydzę gotowaną na większe odległości najlepiej posyłać z rakiety zanętowej. Możesz użyć też procy stacjonarnej którą fajnie opisał @rapala w którymś z tematów, bądź też takim wynalazkiem: GARDNER

Z tym że w przypadku procy, oraz w/w przyrządu musisz kleić spoiste kule zanętowe. Najlepszym wyjściem wydawała by się rakieta, no ale tutaj już pasowało by się zaopatrzyć w mocny kij, dedykowany do operowania rakietą tzw. SPOD. Choć ja, używam sztywnego Kongera mojego ojca (3lb) i jakoś sobie radzi na odległość do 70-80m. Dalej ciężko machnąć.

Edited by Mateusz91
  • 1 year later...
Posted

Panowie do kija 3lbs(niestety na razie muszę takim operować) lepiej kupić Spomba czy Mini Spomba? Myślę że do tego kija co mam to tylko mini bo zwykłym spombem mogę po prostu go złamać. Chyba że kupić dużego i nie ładować go całego tylko jak to się będzie miało wtedy do lotu tej rakiety? Głównię będę wyrzucał kulki,kukurydze, pellet czyli standard.

Posted

Jest jeszcze jeden nie opisywany sposób. To dla tych co gotują sami kukurydzę. Po ostudzeniu wsypać kukurydzę do kubeczka po lodach i zalać woda pochodzącą z gotowania. Potem do zamrażarki. Jadąc nęcić zabieramy ok.5 kubków zamrożonej kukurydzy oraz dużą zanętową łyżkę. Rzucamy zamrożone, wyjęte z kubków porcje przy pomocy łyżki biorąc poprawkę na wiatr oraz falowanie wody. Kukurydza dość szybko rozmraża się i opada na dno tworząc zanętową ścieżkę. Sposób dobry do nęcenia na znaczne odległości. Kwestia tylko odpowiednio sprężystego i długiego ramienia z łyżką i wprawy. Dla treningu i osiągnięcia wprawy popróbować nad wodą wyrzucając kamienie o ciężarze zbliżonym do zamrożonych porcji kukurydzy. :D

Posted

Bierz bez obaw normalnego spomba!! Ja przez przypadaek zamówiłem mini i...jest strasznie malutki:eek: Wejdzie do niego max 4 kulki 20mm!! Teraz musze go wymieniać na normalnego

Posted
Bierz bez obaw normalnego spomba!! Ja przez przypadaek zamówiłem mini i...jest strasznie malutki:eek: Wejdzie do niego max 4 kulki 20mm!! Teraz musze go wymieniać na normalnego

No właśnie tak oglądałem filmiki i widziałem że malutki strasznie ten mini jest ...

Nęciłem zawsze normalną rakietą ale po 20-30 wyrzutach ręka odpadała od ściągania rakiety, spomb widzę że łatwiej się ściąga :) Dziękuję więc za opinie :)

Co do zamrożonej kukurydzy sposób znam niestety łyżką nie dam rady dorzucić z brzegu z którego będę łowił, a dojścia do tego miejsce z drugiego brzegu nie ma ponieważ rosną wielkie chaszcze i krzaki więc zostaje jedynie rakieta.

:)

Posted

Zakupiłem, sam SPOMB warzył około 60g ale zmodyfikowałem go dodałem kawałek starego spławika na żywca delikatnie zmniejszając komorę ładunkową. Około 12-14 kulek 18mm wchodzi i warzy wtedy 120-130g więc myślę że normalną wędką 3lbs dorzucę sobie na 40-50 metrów. Pelletu 8mm wchodzi około 1,5 garści i warzy około 120g. Więc źle nie jest :) Jak dorobię się SPODa to wtedy kawałek korka wyjmuję i mogę rzucać dalej i więcej :)

Posted

Ja rzucałem zwyczajną wędką 3lbs, w dodatku teleskopową, ale z takich trochę "lepszych", bo za około 150-200 zł, spomb latał bez problemu.

Posted

Ja nie pamiętam, na pewno był to teleskopowy Jaxon, ale modelu nie pamiętam, ale któryś z ceny mniej więcej 150 zł

Posted

Połamana wędka się sprawdziła, SPOMB fajnie lata. Kolejne moje pytanie ile Wam wytrzymał,wytrzymuje mechanizm otwierania? Wydaje się delikatny i jestem ciekaw czy za miesiąc się SPOMB nie rozleci ...

Posted
Kolejne moje pytanie ile Wam wytrzymał,wytrzymuje mechanizm otwierania? Wydaje się delikatny i jestem ciekaw czy za miesiąc się SPOMB nie rozleci ...

Użytkuję Spomba drugi sezon,czasami dość intensywnie i nic mu się nie dzieje,śmiga w całości:beer:

Posted

Trochę małe te odległości wykonujecie nęcąc spodem. Sam nęcąc spodem to rzucam na 100 metrów a kolega jeszcze dalej. Po prostu lepiej sobie kupić spoda i mieć pewność że się nie złamie i można bez problemu dalej strzelać rakietą.