mietek Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Witam. Mam pytanie dotyczące zanęty na wiosenne wędkowanie na odległosciówkę. Jaką zanętę polecicie na płocie, leszcze. Czy to zanęta czerwona czy czarna to ma jakieś znaczenie? Która jest według was skutecziejsza? Czy może jakiś inny kolor polecacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamus78 Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Ja bym kolor zanęty dobierał do koloru dna, tak aby się nie wyróżniał. Ważniejsze według mnie jest zapach, bo w zimnej wodzie sie tak łatwo nie rozchodzi jak w lecie. I nie przesadzaj z ilością, na wiosnę nie trzeba dużo nęcić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek96 Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Koledze się chyba coś pomyliło zapach lepiej się rozchodzi w zimnej wodzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz91 Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Po czym to wnioskujesz? Koledze nic się nie pomyliło Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek96 Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 (edited) Ponieważ woda ma większą gęstość niż latem i cząsteczki zapachu wtedy lepiej się rozchodzą tak jak tlen Edited February 12, 2013 by tomek96 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmura_lukasz Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 (edited) Kolego, a łatwiej wymieszać herbatę czy kisiel? Sprawa lepszego natlenienia zimnej wody zależy chyba od ilości glonów, które rozwijaja się i gniją w ciepłej wodzie a w procesie gnicia biomasy pobierany jest tlen. Tak sobie to wymyśliłem ale mogę się mylić. Edited February 13, 2013 by chmura_lukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek96 Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Oczywiście glony też wpływają na ilość tlenu w wodzie ,ale przede wszyskim ilość rozpuszczonego tlenu zależy od temp. wody im zimniejsza tym więcej się go rozpuszcza ale chyba trochę odchodzimy od tematu Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Witam. Mam pytanie dotyczące zanęty na wiosenne wędkowanie na odległosciówkę. Jaką zanętę polecicie na płocie, leszcze. Czy to zanęta czerwona czy czarna to ma jakieś znaczenie? Która jest według was skutecziejsza? Czy może jakiś inny kolor polecacie. Skuteczny kolor to ten, który w danej chwili działa wabiąco na ryby! Nigdy jeszcze nie używałem czerwonego ale inne działały jak najbardziej. W zimie podobno powinno się ostrożnie używać zapachów. A ja mam inne doświadczenie w tej sprawie: w marcu zeszłego roku, przy temperaturze powietrza około 6 stopni Celsjusza na 1kg suchej mieszanki zużywałem około 2/3 części atraktora zapachowego Marcel Van Den Eynde i ryby współpracowały jak wściekłe. W drugim wiaderku była zanęta z odrobiną atraktora i ryby słabiej na nią reagowały. To tak w kwestii powrotu do tematu - kolor może mieć tutaj drugorzędne znaczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BASARI Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 A może spróbuj odpowiedniej mieszanki tylko glin i jokersa bez zanęty . Nie wiem gdzie będziesz łowił, ale glina jest bardzo naturalna i sprawdza się na większości łowisk. Co do zanęty to preferuje na wiosnę ciemne i coś typu halibut lub jakiś inny śmierdziuch(trzeba sprawdzić doświadczalnie) , ale tak jak napisałem na początku glina i jokers na wiosne jest bardzo odpowiednia (jak dla mnie oczywiście)no i gruba na haczyk. Co najważniejsze ma zapach i smak, który znają. No, ale z rybami to tak trochę jak z kobietami- nigdy nie wiadomo czego chcą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts