Jump to content

Czerwona czy czarna zanęta na wiosnę

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie dotyczące zanęty na wiosenne wędkowanie na odległosciówkę. Jaką zanętę polecicie na płocie, leszcze. Czy to zanęta czerwona czy czarna to ma jakieś znaczenie? Która jest według was skutecziejsza? Czy może jakiś inny kolor polecacie.

Ja bym kolor zanęty dobierał do koloru dna, tak aby się nie wyróżniał. Ważniejsze według mnie jest zapach, bo w zimnej wodzie sie tak łatwo nie rozchodzi jak w lecie. I nie przesadzaj z ilością, na wiosnę nie trzeba dużo nęcić.

Kolego, a łatwiej wymieszać herbatę czy kisiel? Sprawa lepszego natlenienia zimnej wody zależy chyba od ilości glonów, które rozwijaja się i gniją w ciepłej wodzie a w procesie gnicia biomasy pobierany jest tlen. Tak sobie to wymyśliłem ale mogę się mylić.

Edited by chmura_lukasz

Witam. Mam pytanie dotyczące zanęty na wiosenne wędkowanie na odległosciówkę. Jaką zanętę polecicie na płocie, leszcze. Czy to zanęta czerwona czy czarna to ma jakieś znaczenie? Która jest według was skutecziejsza? Czy może jakiś inny kolor polecacie.

Skuteczny kolor to ten, który w danej chwili działa wabiąco na ryby! Nigdy jeszcze nie używałem czerwonego ale inne działały jak najbardziej. W zimie podobno powinno się ostrożnie używać zapachów. A ja mam inne doświadczenie w tej sprawie: w marcu zeszłego roku, przy temperaturze powietrza około 6 stopni Celsjusza na 1kg suchej mieszanki zużywałem około 2/3 części atraktora zapachowego Marcel Van Den Eynde i ryby współpracowały jak wściekłe. W drugim wiaderku była zanęta z odrobiną atraktora i ryby słabiej na nią reagowały. To tak w kwestii powrotu do tematu - kolor może mieć tutaj drugorzędne znaczenie.

A może spróbuj odpowiedniej mieszanki tylko glin i jokersa bez zanęty . Nie wiem gdzie będziesz łowił, ale glina jest bardzo naturalna i sprawdza się na większości łowisk. Co do zanęty to preferuje na wiosnę ciemne i coś typu halibut lub jakiś inny śmierdziuch(trzeba sprawdzić doświadczalnie) , ale tak jak napisałem na początku glina i jokers na wiosne jest bardzo odpowiednia (jak dla mnie oczywiście)no i gruba na haczyk. Co najważniejsze ma zapach i smak, który znają.

No, ale z rybami to tak trochę jak z kobietami- nigdy nie wiadomo czego chcą ;)