Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ahoj! W ramach realizacji postanowienia noworocznego, jak również w ramach prezentu od siebie i dla siebie z okazji trzydziestych urodzin oraz jubileuszu dwudziestolecia mojego wędkarstwa startuję z własnym kanałem na YouTube. Kanałem o tematyce, rzecz jasna, wędkarskiej. Wśród pojawiających się treści już niebawem znajdziecie relacje z wypraw nad wodę, recenzje, testy i porównania sprzętu, filmy instruktażowe, przybliżające nowoczesne metody spinningowe oraz materiały przedstawiające niebanalnych wędkarzy.

Poniżej znajdziecie zapowiedź kanału, natomiast premiera pierwszego odcinka odbędzie się w najbliższy piątek o godzinie 20:00. Serdecznie zapraszam do oglądania, subskrybowania, komentowania i udostępniania. Z góry pięknie dziękuję za Wasze sugestie i wsparcie. Na koniec mogę obiecać Wam wodę, duuużo wody. Ryb obiecać nie mogę, bo zauważyłem, że boją się kamery. Dla wszystkich Koleżanek i Kolegów Wędkarzy serdeczne pozdrowienia: połamania kija!

Zapraszam również na profil kanału na portalu Facebook:

I na Instagramie:

Posted

Wszedłeś właśnie w konflikt godzinowy pomiędzy twoim kanałem, a Kanalgratis ?. Jakoś będę musiał pogodzić godziny emisji odcinków na obu kanałach. 

Posted

Dobrze że Luci kręci coraz krótsze i coraz gorsze odcinki :) to u mnie konfliktów nie będzie :)

Piotr, trzymam kciuki za prawdziwy, sensowny kanał wędkarski z naszych okolic!

Posted

Czy uchylisz rąbka tajemnicy i napiszesz, czy akcja prezentowana będzie na lokalnych wodach? I jeszcze mały pomysł ode mnie: dodaj na początku odcinka info o pogodzie, np. temperaturę wody, trend dla jej poziomu, ciśnienie i temperaturę powietrza, itp. 

Jako wędkarz zwracam na takie rzeczy uwagę i zupełnie inaczej bym odbierał dalsze treści, bo mógłbym je odnieść do swoich doświadczeń. 

Pozdrawiam i życzę powodzenia! 

Posted

Łowię i łowić będę głownie na wodach znajdujących się zarówno nieopodal Rzeszowa, gdzie obecnie mieszkam, w rodzinnych okolicach Pilzna, w rejonach Tarnowa gdzie coraz częściej zaglądam, w ukochanych Bieszczadach... oraz wszędzie tam, gdzie mnie  moja wędkarska intuicja i wyobraźnia poniosą (a czas pozwoli...) :D 

Zdradzę, że z okazji świętowanego przeze mnie w bieżącym roku jubileuszu przygody z wędką powziąłem pewne postanowienie, które znajdzie odzwierciedlenie na kanale:

20 nowych łowisk na 20 lat wędkarstwa. Na dzień dzisiejszy zrobiłem krótki rekonesans na 3 zupełnie nowych (nowych dla mnie) łowiskach - jedno z nich będziecie mogli zobaczyć już w najbliższy piątek ;)

Konkretnych lokalizacji i miejscówek zdradzać nie będę - z góry zaznaczam i przepraszam oraz proszę, by osoby, które rozpoznają jakąś wodę zostawiały tę wiedzę w miarę możliwości dla siebie. Część łowisk nad którymi ląduję bywa polecana mi w zaufaniu przez Koleżanki i Kolegów chociażby z Naszego Forum. Być może zdarzy się, że wyląduję nad jakąś swoją "tajną wodą" (nie ma ich zbyt wiele). Zdecydowaną większość miejscówek znanych i popularnych bez problemu rozpoznacie ;)

@Mr. R dziękuję Ci za sugestię dotyczącą podawania szczegółów o których wspomniałeś - podziwiam tego typu ciekawość i dociekliwość. Postaram się to w przyszłości uwzględnić w formie zgodnej również z moimi wędkarskimi przekonaniami. Moje osobiste doświadczenie w tym względzie można skrócić w jednym zdaniu: tak, pogoda ma niebagatelne znaczenie, ale choćby była najgorsza i szanse na sensowną rybę były minimalne, to i tak warto podjąć ryzyko i wybrać się nad wodę. Ryby potrafią zaskoczyć... Okoń z miniatury zapowiedzi kanału wziął mi gdy była pełnia, woda wychłodzona, pogoda zmienna jak w kalejdoskopie... i nic nie brało. Nie brało od rana aż do późnego popołudnia. Ten okoń to było jedno z dwóch brań tego dnia (drugiego nie udało się mi zaciąć). Nad wodą byłem w zasadzie cały dzień... nie żałuję :D

Posted

@Piotr Madura Pytanie o warunki nad wodą zadaję z tego względu, że czasem biorą "na wszystko", a czasem dopiero mozolne kombinacje dają to jedno upragnione branie. Można wtedy docenić kunszt łowcy oraz porównać do swoich wypraw. 

I wielkie dzięki za wyjaśnienie w temacie doboru łowisk. Szanuję dyskrecję i już jestem subskrybentem:) 

Posted

@Mr. R kiedyś prowadziłem tego typu zapiski o jakich wspominasz, ale z czasem zabrakło mi do tego cierpliwości :lol: Notatki były bardzo skrupulatne... analizując je w skali 1:1 wynikało z nich, że... żadna z sytuacji nie jest do innej podobna. Najmniejszy czynnik wywracał często wszystko do góry nogami, a częstokroć zdawałem sobie sprawę z tego, że "coś jest inaczej", ale nie potrafiłem wychwycić co takiego... Taki efekt motyla trochę - drobna, niezauważalna zmiana, która z czasem robiła diametralną różnicę. Żeby wyciągnąć wnioski trzeba było bardzo uogólniać sprawy. Niektóre wnioski były tak oczywiste, że aż ocierały się o banał - np. im pogoda stabilniejsza w dłuższej perspektywie czasu, tym proporcjonalnie efekty wędkowania bardziej przewidywalne. Inne miały w sobie ciut odkrywczości - np. po mocnej burzy warto zaglądać w okolice ujść dopływów mniejszych rzek i skupiać się na fragmentach gdzie mętna woda miesza się z czystą (zwłaszcza łowiący na Sanie wiedzą o czym piszę ;)). 

Posted

Sam również przez jakieś 3 lata prowadziłem regularne notatki: stan wody, pogoda, temp, wiatr...ilość, gatunek i rozmiar złowionych ryb, skuteczne przynęty... Dodam, że po zmianie miejsca zamieszkania, mimo sporego stażu wędkarskiego, musiałem od zera poznawać łowiska. Ciężko się było dopatrzeć jakichś prawidłowości. Jedyne co zauważyłem to:

- regularny z roku na rok wzrost skuteczności wyrażony w ilości złowionych ryb poszczególnych gatunków oraz w skutecznym łowieniu w każdym miesiącu roku (przynajmniej 1-2 ryby nawet w ciężkich do tej pory dla mnie miesiącach dawało się złowić).

- łatwiejsze typowanie łowisk oraz łowionych gatunków na poszczególne miesiące roku. Jeśli jakieś łowisko kolejny rok z kolei w danym miesiącu nie dawało ryb to je odpuszczałem, szukałem ryb gdzie indzie. Albo jeśli w danym łowisku w danym miesiącu nie brał okoń to przestawiałem się na np. na klenie.

Jednak, o wiele więcej informacji uzyskałem od kolegów/wędkarzy dłużej i lepiej znających wodę. Informacji, do których sam pewnie dochodził bym latami.

Posted

@rav_id  mam podobnie! Ważne, by czuć w sobie potrzebę rozwoju jako wędkarz. Głównym tego motorem jest moim zdaniem stawianie się w nowych sytuacjach: nowe łowiska, nowe metody, ryby, które z jakichś względów dotąd były dla nas nieosiągalne, ciągłe eksperymenty, poszukiwanie nowych wyzwań gdy poprzednim uda się sprostać. Jako wędkarze przyzwyczajamy się do swoich miejsc i sposobów. Gdy woda odpłaci nam rybami chcemy w kółko powtarzać tę szczęśliwą sytuację. Nie ma w tym nic dziwnego - z rybami jest u nas dość licho, więc gdy komuś uda się połowić chce to powtórzyć. I jeszcze, i jeszcze... Ale to w dłuższej perspektywie błędne koło. Sam mam swoje przyzwyczajenia i stereotypy, które często prowadzą mnie na manowce i dopiero drugi wędkarz potrafi mnie swoim podejściem wyrwać z odrętwienia, pokazać, że "można inaczej". 

Posted

Powiem, że takim mocnym "wyrwaniem z odrętwienia" były w minionym sezonie osiągnięcia Kolegów @Andrzejm i @Bobsoon89 prezentowane na Forum. Mówiłem sobie, że w moich okolicach nie ma sandaczy, że są niedobitki, że na palcach jednej ręki, że trzeba by fuksem, że totolotek... a tu Goście pozamiatali aż miło. Solidnym wędkarskim rzemiosłem, nie szczęśliwym trafem. Czapki z głów :beer:

Posted

Chłopaki i Dziewczyny! Mam do Was prośbę, napiszcie jakie są Waszym zdaniem najlepsze polskie blogi (treści pisane) o tematyce wędkarskiej, zwłaszcza dotyczące spinningu. Będę powoli przygotowywał się do realizacji materiałów dotyczących wędkarskiej sieci i zastanawiam się czy coś wartościowego do tej pory umykało moim oczom... Z góry piękne dzięki! :beer:

Posted

Wczoraj nagrywałem dla Was nad wodą (i pod wodą) materiał o mało znanej u nas, a bardzo skutecznej metodzie spinningowej... :cool:

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted
W dniu 10.04.2021 o 09:48, Piotr Madura napisał:

Chłopaki i Dziewczyny! Mam do Was prośbę, napiszcie jakie są Waszym zdaniem najlepsze polskie blogi (treści pisane) o tematyce wędkarskiej, zwłaszcza dotyczące spinningu. Będę powoli przygotowywał się do realizacji materiałów dotyczących wędkarskiej sieci i zastanawiam się czy coś wartościowego do tej pory umykało moim oczom... Z góry piękne dzięki! :beer:

Nie trafiłem do tej pory na nic lepszego niż http://wedkarskiewakacje.pl/

Posted
35 minut temu, rav_id napisał:

Nie trafiłem do tej pory na nic lepszego niż http://wedkarskiewakacje.pl/

Znam i cenię! Korespondowałem z Adamem swego czasu ;) Świetny blog, odkrywcze podejście do rodzimego spinningu w ultrallekkiej wersji. Lubię czytać zwłaszcza relacje znad wody dotyczące późnej jesieni i jego połowów na starorzeczach. Klenie, świnki, leszcze... warto podpatrywać :wub:

Posted (edited)

Zapraszam do obejrzenia kolejnej relacji znad wody. Tym razem na tapetę biorę mały, mocno zarastający zbiornik zaporowy. Tego dnia bez wielkich ambicji, ale za to z wielką ciekawością zabrałem się za odkrywanie spinningiem tego co pod wodą ;-) 

Pomimo niezdecydowanej wiosny nie słabnę w swoim postanowieniu: 20 nowych łowisk na 20 lat wędkarstwa. Trzymajcie kciuki!

https://youtu.be/mM_rb2xZCBU

Edited by Piotr Madura
Posted (edited)
2 godziny temu, LukaszZ napisał:

Fajnie :) Nawet nie najgorsze to okonie. Ta obróbka materiału to specjalnie taka ciemna i mroczna i bez kolorów?

Dzięki! Okonie takie powiedział bym, do łowienia z marszu mogą być jak najbardziej :lol:

Jeżeli zaś chodzi o obróbkę, to moja kamera ma takie dość hmmm... skandynawskie poczucie barw :lol: A było też wtedy ciemno jak fiks, co z resztą widać. Wiosna nam w tym roku dopisała, nie ma co. Będę eksperymentował z ustawieniami i obróbką, wiele nauki przede mną ;)

Edited by Piotr Madura
Posted

Heheh nie no - to jest Twoja autorska wizja więc masz prawo robić jak Ci się podoba. Kwestia że jaśniejsze i bardziej kolorowe filmy po prostu przyjemniej się ogląda :) Byle nie przedobrzyć w drugą stronę. Jakiego programu używasz?