Jump to content

Recommended Posts

Posted

Już 2 rok z rzędu nie opłacam PZW. Pomysł Wód Polskich z jedną opłatą na cały kraj nie wypalił. Tamten sezon był moim najlepszym w życiu pod względem ilości ryb chociaż tylko kilka razy byłem na pobliskiej komercji. Trochę tęsknię za rzekami jednak. Chciałbym dowiedzieć się czy istnieją jakieś rzeki na terenie Podkarpacia nie będące pod rządami PZW, czy wymagane są jakieś opłaty itd.

Posted

Szkoda że PZW nie wpadnie właśnie na pomysł podzielenia opłaty np całość wód okręgu 100%, same rzeki 50%, zbiorniki 50%. Idealnie byłoby by podzielić opłaty zależnie od odcinka rzeki lub połączenia kilku zbiorników, może to by zachęciło do pozostania w PZW bo jak mam płacić 500 zł za całość a i tak nie korzystam, to albo nie płacę albo wykupie kilka dniówek na rzekę....a jak by było jak wyżej to bym zapłacił np 250 za same wody płynące 

Posted

Albo możliwość wyboru wód gdzie się łowi a gdzie nie ja będę musiał 3 okręgi opłacić .

miedzy innymi Tarnów na kawałeczek Wisły .

Posted
16 godzin temu, Szwaja napisał:

Już 2 rok z rzędu nie opłacam PZW. Pomysł Wód Polskich z jedną opłatą na cały kraj nie wypalił. Tamten sezon był moim najlepszym w życiu pod względem ilości ryb chociaż tylko kilka razy byłem na pobliskiej komercji. Trochę tęsknię za rzekami jednak. Chciałbym dowiedzieć się czy istnieją jakieś rzeki na terenie Podkarpacia nie będące pod rządami PZW, czy wymagane są jakieś opłaty itd.

A gdzie łowisz?

Posted
22 godziny temu, Trish napisał:

Szkoda że PZW nie wpadnie właśnie na pomysł podzielenia opłaty np całość wód okręgu 100%, same rzeki 50%, zbiorniki 50%. Idealnie byłoby by podzielić opłaty zależnie od odcinka rzeki lub połączenia kilku zbiorników, może to by zachęciło do pozostania w PZW bo jak mam płacić 500 zł za całość a i tak nie korzystam, to albo nie płacę albo wykupie kilka dniówek na rzekę....a jak by było jak wyżej to bym zapłacił np 250 za same wody płynące 

Problem w tym że cały system skonstruowany jest celowo tak by być członkiem PZW i opłacać składkę. Aktualnie dniówka dla niezrzeszonego to 90zł (wody górskie) albo 70zł (wody nizinne), wiec jak łowisz więcej niż kilka dni w roku to już opłaca ci się bardziej opłacić całą Kartę niż kupować te dniówki. Takich ukłonów w stronę wędkarzy raczej bym się nie spodziewał... Przykład: wszystkim nam i PZW teoretycznie zależy bardzo na rybostanie z wiadomych względów, dlaczego zatem nie ma składki niższej no kil? Ja nie zabieram ryb w ogóle więc tego rybostanu nie zmniejszam a płace tyle samo co ktoś kto łowi by zjeść/zabrać. Takie przykłady można by mnożyć, ale to raczej nie ma sensu, jest jak jest i znając nasz kochany kraj to lepiej nie będzie...