emzet Posted May 24, 2025 Posted May 24, 2025 Mam pytanie odnośnie wędkowania ze środków pływających. W pozwoleniu przy niektórych zbiornikach jest napisane że dozwolony w innych że zabroniony a jeszcze w pozostałych brak jakiejkolwiek adnotacji. Wędkować w taki razie z belly można tylko tam gdzie napisane jest że dozwolone? Tam gdzie zabronione to oczywiście nie a jak nic nie ma to skąd się dowiedzieć?
emzet Posted May 24, 2025 Author Posted May 24, 2025 Znalazłem jednak na stronie 4-5 zezwolenia. Dopuszcza się do połowy ryb używanie łódek wiosłowych lub z silnikami elektrycznymi na zbiornikach: Otałęż, Czarna Sedziszowska, Zbiornik Rzeszów, Mokrzec, Męciszów duży, Ożanna, Brzoza Królewska, Strzegocice Ii II, Grand Chotowa, Wola Dalsza i Lipie 2. Drugie pytanie co z np rzeką Wisłok?
omus Posted May 24, 2025 Posted May 24, 2025 a ja dopytam, nigdy z pływających jeszcze nie łowiłem, ale cos mi świta że jest przepis który mówi, że musi on być oznakowany czy "zarejestrowany".... Czy tak jest, a jeśli tak to czy od jakiegoś rozmiaru może? Domyślam się że takiego belly nie trzeba chyba rejestrować?
emzet Posted May 24, 2025 Author Posted May 24, 2025 Kilka lat temu się zmieniło i nie trzeba rejestrować małych jednostek.
papltr Posted May 25, 2025 Posted May 25, 2025 Chyba że się pływa na trasie żeglugi śródlądowej to musi być oznaczony w jakikolwiek sposób, albo numery albo nazwa. Mialem kontrolę i pouczenie w Krakowie na Wiśle za pływanie nieoznaczonym pontonem. Ale na Podkarpaciu takich tras nie ma.
Recommended Posts