Jump to content

Recommended Posts

Posted

Z czystej ciekawości zakupiłem wędkę Kraken Black Pearl Light Spin 2,35 m 2-11 g. Kraken to marka należąca do polskiego sklepu pleciona.pl. Z wysyłką kosztowała mnie zaledwie około 135 zł – to mniej niż plecionka, której używam z tą wędką.

Spodobał mi się jej design. Prosty, bez zbędnych ozdób: czarny blank, czarne omotki. Większość moich wędek utrzymana jest w podobnej stylistyce, ten minimalistyczny wygląd trafił w moje gusta ;) 

Jak na tę półkę cenową, jakość wykonania jest naprawdę dobra. Można dostrzec delikatne nadlewki lakieru, ale to już szukanie dziury w całym. Przelotki są zamocowane prawidłowo i prosto.

Samo łowienie jest przyjemne. Wędka nie jest przesadnie szybka, to raczej uniwersalny kij do lekkiego spinningu – dobrze sprawdzi się z gumami, blaszkami czy woblerami. Uważam, że optymalne obciążenie dla tej wędki to 5g główka plus 4-calowy Keitech Easy Shiner. Dolna granica z opisu, czyli 2g, jest chyba bardziej teoretyczna; najlżej jak nią łowiłem to 3 g plus 3-calowy Keitech.

Co najciekawsze dla mnie, na jakiś czas odstawiłem Batsona IST 993f, który jest/był co najmniej pewnie z dziesięć razy droższy ;) Powodem było to, że Batson jest dla mnie trochę za długi i nieco męczący przy dłuższym łowieniu. Ten mocno budżetowy kijek dobrze go zastępuje. Waga jest odpowiednia, długość optymalna zarówno do łowienia z łódki, jak i z brzegu. Parogodzinne wędkowanie tym Krakenem nie męczy.  

Podsumowując, jak za taką cenę to rewelacja. Chcę podkreślić, że nie jest to żaden materiał sponsorowany. Wędkę kupiłem za własne pieniądze. Uważam, że w obecnych, trudnych czasach dla branży wędkarskiej, warto promować nasze polskie marki.

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować