Jump to content

Recommended Posts

Posted

Niedawno zakupiłem sobie nowego UL z segmentu budżetowego (poniżej 200zł). Celowo nie chce wymieniać producenta bo jest to moim zdaniem nieistotne, dodam tylko że mam już inne wędki tego producenta i i sprawują się wszystkie nienagannie. Wędka opisana jest do 9g i dziś podczas wyrzutu przynęty o gramaturze 6g, w trakcie ładowania wędka po prostu strzeliła, złamała się bardzo równo, w części górnej,  powyżej pierwszej przelotki, powyżej łączenia z dolną częścią wędki (dwuskład), czyli w miejscu gdzie jest dosyć gruba jeszcze. Zakładam że musi to być jakaś wada produkcyjna bo nigdy jeszcze mi się coś takiego nie stało, poza tym to było tylko 6g :huh:. Sama wędka bardzo przyjemna i tyle co zdążyłem połowić to łowiło się serio fajnie...

Chciałem zapytać czy ktoś w was miał kiedykolwiek podobny przypadek? Czy mogę normalnie cos takiego reklamować (zakładam że tak, bo wędka nie była nijak uszkodzona i strzeliła przy drugim łowieniu, ja zaś bardzo dbam o sprzęt, nawet wędki tanie maja u mnie swój pokrowiec - nieraz droższy od samej wędki ;) )?

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted

Jaxon, nowy model XT One,  skusiłem się po recenzji (https://tanispinning.pl/2025/08/24/jaxon-xt-one-210m-1-9g-w-tym-budzecie-nie-mam-pytan/) , mam ULa grey stream od nich, szczupakówkę tanią ale mocną i teleskop na karpie, wszystkie bardzo ok jak na ceny w których można je dostać... Ale żeby wędka poszła przy normalnym rzucie???...  Ten grey stream jest do 7 gramów i naparzałem nim czasem czymś lekko cięższym nawet i zero problemów... Fakt ze ta wędka jest twarda bardzo, ale żeby tak grube włókno węglowe pękło i to jeszcze tak równo?...

Posted

Wędka mogła być uderzona w tym miejscu, coś na nią spadło np. przy transporcie tak, że nie było znać uszkodzenia. Przez co przy obciążeniu podczas do wyrzutu najzwyczajniej w świecie strzeliła. 

Załatwiłem tak w tamtym roku wędkę, tylko dużo bliżej szczytówki. Albo uderzyłem twarda przynęta albo o jakiś kamyk i po czasie, przy wyrzucie 2g przynęta był tylko trzask. Złamanie wyglądało bardzo podobnie jak u Ciebie. 

Zawsze możesz spróbować reklamować. Szczerze nie wiem jak do tego podchodzą producenci teraz. 

Posted

Pakuj wędkę jak jest na gwarancji i odsyłaj do sklepu. Trochę kijów połamałem, były takie za 100 i za 1000zł, nie ma reguły, ostatnim moim złamasem był jakiś cast jaxona, wędka opisana do 60g, strzeliła w trzecim rzucie 40g jerkiem, dostałem nową szczytówkę, nikt  nie prowadził dochodzenia w jaki sposób ją złamałem, w przeciwieństwie od złamanych drogich kijów z pracowni, tutaj złamanie prawie zawsze kończyło się kosztem po mojej stronie, o tym mógłbym napisać osobny artykuł ;) 

Posted

Dziś wędka poszła prosto do serwisu. Dam znać jak spawa się zakończyła (ale zakładam że po prostu dają mi nową część górną, bo co innego mieliby zrobić...)

Posted
2 godziny temu, omus napisał:

Dziś wędka poszła prosto do serwisu. Dam znać jak spawa się zakończyła (ale zakładam że po prostu dają mi nową część górną, bo co innego mieliby zrobić...)

co mogą zrobią zależy na kogo tam trafisz mogą powiedzieć że to twoja wina :D ale powodzenia i daj znaka jak się zachowają jaxonowcy :) 

• 1 month later...
Posted

Obiecałem że dam znać jak się sprawa skończy.

Czekałem 2 tyg. od czasu jak serwis dostał wędkę i się do nich odezwałem z zapytaniem. Okazało się że już następnego dnia po otrzymaniu, odesłali wędkę z nową częścią szczytową. Okazało się że zamiast do mnie to niby do sklepu (ja podałem w paczce jedynie moje dane). W sklepie wędki nie było. Okazało się że zamiast do sklepu poszła do dystrybutora od którego sklep ją miał. Sklep zaczął ogarniać sprawę i powiedział ze wyśle mi nową z sklepu a tą reklamowaną sobie ściągnie od dystrybutora. I juź po 3 tygodniach od wysyłki dostałem "nową" wędkę. Poniżej zdjęcia przedostatniej przelotki...

Pomyślałem że chyba sprzedawca chciał pozbyć się jakiejś wadliwej sztuki i mi ja wysłał, on zaklinał się że to jednak było to co wysłał serwis, zrobiło się nieprzyjemnie, nie chciało mi się wierzyć że coś takiego mogło wyjść z serwisu... Ostatecznie sprzedawca skontaktował się z serwisem, przedstawił zdjęcia które wysłałem i serwis bez żadnej dyskusji, od razu wysłał już na mój adres nowa górę wędki... Czy to co dostałem faktycznie wyszło z serwisu pewności mieć nie mogę, ale biorąc pod uwagę jak się zachowali to chyba nie mogę mieć do nich żadnych pretensji.

Wędka w użyciu, sprawuje się jak na razie dobrze, już 2 łowienia za nią.

• 2 weeks later...
Posted

Tez się mogę pochwalić :D dzisiaj 15 minut łowienia przed pracą i kijek strzelił na rybie 61cm. Też leci na gwarancję