zygo Posted March 24 Posted March 24 Cześć, Czy jest na Podkarpaciu jakiś stawik, w którym pływają okoniki lub szcupaczki a nie byłoby potrzeby mieć karty wędkarskiej ? Pytam ponieważ mam chrześniaka, który chciałby spróbować spiningu i sprawdzić czy złapie bakcyla 🚀? A narazie nie chciałbym opłacać karty, jeżeli nic z tego nie będzie 😜
zygo Posted March 24 Author Posted March 24 Komercja ryzykowna bo ruch straszny a wolałbym na spokojnie w jakimś bajorku 😅
omus Posted March 24 Posted March 24 Są oczywiście komercje, ale przynajmniej na tych gdzie ja bywałem to ze spinningiem tak średnio. Jeśli to ty chcesz go zabrać to nie ma na najmniejszego problemu na wodach ogólnodostępnych możesz oddać mu jedną ze swoich wędek i w ramach twojego limitu i stanowiska może z tobą łowić ty na jedna wędkę on na drugą, musisz go pilnować by nie łamał przepisów i tyle tyle (do 14 roku życia to na bank a nie pamiętam czy nawet czasem nie do 16...)
TOmaSZ Posted March 24 Posted March 24 Jeśli masz sam kartę itd. to bierz go gdzieś na pzw tu nie ma nad czym rozmyślać
Gabriel Posted March 25 Posted March 25 Do 14 roku życia- członek uczestnik, bez karty, w granicach twojego limitu. Za google/AI: Kluczowe informacje dla członka uczestnika PZW: Karta wędkarska: Osoby poniżej 14 lat są zwolnione z obowiązku posiadania karty, jednak po ukończeniu 14 lat powinny ją wyrobić (egzamin dla osób do 16 lat jest bezpłatny). Wiek: Do 16 lat. Uprawnienia: Do lat 14 wędkowanie pod opieką pełnoletniego opiekuna. Osoby w wieku 14-16 lat mogą wędkować samodzielnie, ale nie mają prawa do połowu w porze nocnej bez opieki. Opłaty (2026): Członek uczestnik płaci składkę ulgową (75% zniżki) oraz jest zwolniony z wpisowego.
jacob1993 Posted March 25 Posted March 25 5 godzin temu, adamus78 napisał: Glinianka w Woli mieleckiej. Tam to chyba żeby zniechęcić do wędkarstwa
zygo Posted March 27 Author Posted March 27 Jest tylko jeden problem, w tym roku nie płaciłem karty z braku czasu dlatego szukam jakiegoś bajorka z okoniami... Będę wdzięczny za podpowiedzi i w razie czego wiadomość na PW
Recommended Posts