Shadowman Posted May 28, 2011 Share Posted May 28, 2011 Witam jak w temacie interesuje mnie czym można barwić białe robaki na różowo oraz na żółto? Jakie to są barwniki i jakie sposoby? gdzie można je ewentualnie kupić oraz jaki jest ich koszt. Prowadzę własną hodowle i chciałbym mieć takie robaczki jak sklepowe pod względem barw. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted May 30, 2011 Share Posted May 30, 2011 Ja do barwienia na żółto używam kurkumy w proszku. Możesz ją kupić w sklepach spożywczych, na półce z przyprawami. Dodatkowo kurkuma daje ciekawy zapach... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shadowman Posted June 1, 2011 Author Share Posted June 1, 2011 Tak znam te przyprawę dziekuje za odpowiedź teraz przydalo by się cos do barwienia na czerwono/różowo heh... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted June 1, 2011 Share Posted June 1, 2011 Nie wiem czy to sprawdzony sposób i to zaznaczam ale już dawno temu ktoś mi mówił ze barwi robaki zwykłą bejcą do drewna:rolleyes:. ważne tylko aby bejca była na roztworze spirytusowym.Wsypywał robactwo do tej bejcy,chwilę poleżały a następnie kilka krotnie płukał w wodzie.Próba nie strzelba jak nie wypali na malej ilości robaków to się nic nie stanie;).Możesz również spróbować zabarwić białe robaki zwykłym barwnikiem spożywczym.Wsyp do pudełka trochę barwnika a potem robaki i niech tam pozostaną 24h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FriQ Posted June 1, 2011 Share Posted June 1, 2011 Ja do barwienia na żółto używam kurkumy w proszku. Możesz ją kupić w sklepach spożywczych, na półce z przyprawami. Dodatkowo kurkuma daje ciekawy zapach... Racja, kurkuma ma dobry aromat. A może zabarwisz je barwnikiem spożywczym ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts