Jump to content

Zrób to sam


Sasanek
 Share

Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...
jak panowie zabieracie się do ważenia wina ?

Zrywam winogrona i gniotę je w specjalnej prasie. Można nie mając praski wyciskać z nich sok zawijając w ścierkę. Po napełnieniu butli samym sokiem do 4/5 objętości do garnka wkładam pogniecione winogrona, wraz z agrestem (który u mnie robi za drożdże, wcześniej kiedy jest na niego sezon porcjuję i zmrażam). Półlitrowy garnuszeczek agrestu gniotę, mieszam z pogniecionymi winogronami, przesypuję cukrem i odstawiam w ciepłe miejsce na 3 dni. Po 3 dniach wlewam do butli, mieszam oraz dodaję do winogron cukru rozpuszczając go w winogronowym soku (wszystko w/g. uznania) jeden lubi bardziej słodkie winko inny mniej. NIGDY Nie dodaję wody! Dzięki temu wino jest mocne, gęste. Przypomina dobre Hiszpańskie wina , a nie te cienkie sikacze z Francji. Nie spotkałem nikogo do tej pory, komu by nie smakowało. Im dłużej postoi i poleżakuje tym lepsze, już 1 lampka wina potrafi pozbawić niektóre panie władzy w nogach lub przyprawić o wyśmienity chumor. Ale kto wytrzyma zbyt długo mając pod ręką taki wspaniały napitek. :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 4 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy