rapala Posted July 25, 2011 Share Posted July 25, 2011 Moje kogutki zrobione na wilcza wole, rapala pozostawiam ci je do oceny. Cóż,mnie maluczkiemu oceniać robotę innych:D.Najlepszą ocenę wystawią same sandacze;).Koguty pierwyj sort:beer:.Nic dodać ,nic ująć.Jedyne co bym w nich zmienił to "wielkość" i gęstość kryzy.Nitki trochę krótsze a sama kryza gęściejsza.Lepiej łapie osad denny a po tym oceniamy na jak twardym dnie łowimy.Ale to już szczegół. P.S.Widzę że klan "koguciarzy" systematycznie się powiększa ,to bardzo dobrze:) a więc zapraszam do dalszej dyskusji na temat tej przynęty ale również do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami na temat połowu sandaczy na koguty.Wiedzy nigdy za wiele;).Oczywiście namawiam wszystkich do racjonalnej gospodarki sandaczowej;).Żeby je łowić ONE po prostu muszą być! Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiechu Posted August 1, 2011 Author Share Posted August 1, 2011 (edited) @rapala - widziałem u kolegi ( grunciarza ) ciekawa formę do odlewania ciężarków - zrobiona podobną metodą jak 'my" robimy czyli kulka+młotek. Tylko ,że gość robił to w kawałku stali .... forma "wieczna" ..... Sposób podobny do naszego wbijania w aluminium...... tylko , ze on ( notabene spawacz z zawodu ) nagrzewał do czerwoności miejsce "wbijania" i zimna kulka szła jak w masło..... Edited August 1, 2011 by wiechu Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Ciekawy sposób;) dysponując palnikiem acetylenowym albo dojściem do kowala można by było się pokusić o takie wykonanie.Na pewno mniej roboczogodzin poświęconych na walenie młotem i operowanie pilnikiem:D.Niemniej jednak formy z aluminium są równie wytrzymałe a do zrobienia w sumie ,w domowych warunkach.W tych,które posiadam odlałem kilka tyś. główek i nie zaobserwowałem jak dotąd jakiegokolwiek zużycia.Prawdę powiedziawszy,brakuje mi ze dwie gramatury główek tak ze może w sumie pokuszę się o takie wykonanie;).Patencik jak najbardziej godny uwagi:beer:. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 (edited) Sorry za post pod postem ale...Dla tych ,którzy mają trudności z łowieniem na koguty;).Szybka lekcja łowienia z opadu:D Koguty to także pozyskiwanie "materiału" do produkcji tych przynęt w tym wiskozy,która obecnie jest coraz trudniej dostępna.Jeżeli ktoś ma jej za dużo albo dublujące się kolory a chciałby WYMIENIĆ na inną to proszę o wrzucanie tutaj swoich ofert.Jeżeli ktoś wyczai na portalach chęć sprzedaży takowej włóczki może też tutaj wkleić link.A nuż się komuś przyda. Edited November 15, 2011 by rapala Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted August 1, 2011 Share Posted August 1, 2011 Sorry za post pod postem ale...Dla tych ,którzy mają trudności z łowieniem na koguty;).Szybka lekcja łowienia z opadu:D He he he, z podwójnego podbicia powinien jechać:D:D Niezły kozak na tym filmiku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryba7 Posted November 13, 2011 Share Posted November 13, 2011 W takim razie jutro przeszukuję dom bo gdzieś takie kłębki włochate widziałem;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted November 14, 2011 Share Posted November 14, 2011 Jakby co to do @rapali wal jak w dym:D. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzienciol Posted November 14, 2011 Share Posted November 14, 2011 A jakby ktoś miał za dużo koloru białego i żółtego to chętnie zamienię za czerwony i oliwkowy:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba6666 Posted November 14, 2011 Share Posted November 14, 2011 Ja też chętnie przyjmę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted November 15, 2011 Share Posted November 15, 2011 (edited) Później przeglądnę moje zapasy i zobaczymy co można będzie wymienić. Edited November 15, 2011 by rapala Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiechu Posted November 15, 2011 Author Share Posted November 15, 2011 Zamienię z 50m białego na czerwony ....... jeśli jesteś @dzięcioł chętny daj znać na PW Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted November 16, 2011 Share Posted November 16, 2011 (edited) Wymienię najchętniej na biały kolory,wiskozę zamieszczoną poniżej.Nie szarżując na początek powiedzmy po 10m ( co pozwala na wykonanie ok 14 kogutów ) z koloru ,ewentualnie kwestia dogadania się.Wszelkie oferty:D kierować na PW. Mogę również wymienić główki do kogutów za wiskozę. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited November 16, 2011 by rapala Link to comment Share on other sites More sharing options...
iksmen Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 A ja dzisiaj miałem trochę czasu i popełniłem dwa takie cudaki: Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 No proszę.Witaj w klubie:beer:. Link to comment Share on other sites More sharing options...
19tomek08 Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 Witam dzisiaj troszkę się nudziłem i wykonałem pierwsze koguty (jeżeli to coś można tak nazwać). Zrobiłem je na główkach jigowych. Wykorzystałem piórka z bażanta i troszkę sierści z lisa. Proszę o opinie czy coś z tego będzie czy nadają się tylko do kosza pozdrawiam Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiechu Posted November 24, 2011 Author Share Posted November 24, 2011 Eleganckie kolego jigi "skręciłeś" ...Jednak to nie są koguty pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
19tomek08 Posted November 24, 2011 Share Posted November 24, 2011 no właśnie tak tez myślałem ze to są bardziej jigi niż koguty ale myślę ze i tak do tego tematu się nadają aha i jeszcze jedno jeżeli miał by ktoś jakieś linki pomocnicze do robienia kogutów- jigów to bym był bardzo wdzięczny pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
uchal Posted November 27, 2011 Share Posted November 27, 2011 a co koledzy sądzicie o moich kurakach? Gdyby się komuś spodobały to jest mozliwa zamiana na coś innego (woblery itp.) Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
uchal Posted November 28, 2011 Share Posted November 28, 2011 (edited) A to dzisiejsze puchowce może pod szczupaka ale haki typowo sandaczowe! Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited November 28, 2011 by uchal Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiechu Posted November 28, 2011 Author Share Posted November 28, 2011 W budowie kogutów kolego robisz błąd w ustawieniu uszka - u Ciebie są pod kątem 90 a mają być pod 45..... a tak poza tym OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted November 28, 2011 Share Posted November 28, 2011 (edited) Wydaje mi się że są to główki jigowe z obciętymi kolankami haków i tym sposobem "przystosowane" do kogutów,...chociaż wyglądają na odlewane...ale mogę się mylić. Edited November 28, 2011 by rapala Link to comment Share on other sites More sharing options...
uchal Posted November 28, 2011 Share Posted November 28, 2011 koguty na pierwszym zdjęciu są odlewane i mają uszko pod kontem 60 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
uchal Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Mogę również wymienić główki do kogutów za wiskozę. a czy interesują cie głowki 11 gramowe? Ewentualnie odkupił bym kilka metrów czerwonej i niebieskiej! Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted December 5, 2011 Share Posted December 5, 2011 Główki do kogucików sam odlewam tak że ich nie potrzebuję.Co do wiskozy to pisz na PW to się dogadamy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kroku Posted December 25, 2011 Share Posted December 25, 2011 3 kogutki jeszcze na sandacza Solinskiego 2011 Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts