Pittspeed Posted May 8, 2012 Share Posted May 8, 2012 Mam takie pytanie, orientuje się ktoś w prawie, tz chodzi mi o to, jaki staw można sobie wykopać bez żadnych pozwoleń, czyli szerokość i długość, lub powierzchnia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisses Posted May 8, 2012 Share Posted May 8, 2012 (edited) Można na zgłoszenie ale tylko "...przydomowe oczko wodne lub basen" o pow. do 30 m2. Warunkiem więc jest istniejący budynek mieszkalny na nieruchomości. Staw odpada, każdy wymaga pozwolenia uzyskania pozwolenia wodnoprawnego a później pozwolenia na budowę - dość wysokie koszty rzędu kilku tys. Dodatkowo wymagana jest decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach .., jeśli ... chów lub hodowla ryb w stawach typu karpiowego, jeżeli produkcja przekracza 4 t ryb z 1 ha powierzchni użytkowej stawu, oraz chów lub hodowla ryb w stawach typu pstrągowego, jeżeli produkcja przekroczy 1 t ryb przy poborze 1 l wody na sekundę w miejscu ujęcia wody... a to są dodatkowe koszty i to nie małe. Edited May 8, 2012 by lisses Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pittspeed Posted May 8, 2012 Author Share Posted May 8, 2012 Czyli oczko np: 5 na 6 , hmm troche małe, a co do tych kilku tyś złotych na pozwolenia, to w jakich granicach staw można wykopać, chodzi o powierzchnie maksymalą, i ile mnie więcej to kosztuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lisses Posted May 9, 2012 Share Posted May 9, 2012 W zasadzie nie ma ograniczenia wielkości, jeśli Plan Miejscowy bądź Decyzja o Warunkach Zabudowy pozwoli na budowę Stawu 50 ha, to można 50 hektarowy wybudować. Staw rzędu kilkudziesięciu arów np. to koszt do wydania pozwolenia to min. 5 tys. ( chyba że masz projektanta który to zrobi taniej) o ile nie będzie potrzeby przeprowadzania oceny oddziaływania na środowisko bo to słono kosztuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts