maniekman Posted May 21, 2012 Share Posted May 21, 2012 Na stronie nowin ukazał się artykuł o regulacji Strugu. Mieszkańcy okolicy rzeki się cieszą, a ja uważam, że nie powinni budować domów na terenach zalewowych. Rzeszów: Regulacja rzeki Strug nie podoba się ekologom - 20 maja 2012 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek Posted May 21, 2012 Share Posted May 21, 2012 (edited) Polska norma - wyprostować, obwałować, a tereny zalewowe sprzedać pod działki budowlane Potem jak rzeka zabiera co swoje co swoje to płacz i żal. Prostowanie rzek nie prowadzi do niczego dobrego (przykład Renu i milionów ojro wydanych by zwrócić rzece stan zbliżony do pierwotnego) "Regulacja jest potrzebna, żeby nie dochodziło do kolejnych podtopień" - po "naprawie" Strugu podtopień nie będzie - będą powodzie Pm Edited May 21, 2012 by Jarek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Narsonis Posted May 21, 2012 Share Posted May 21, 2012 patrzę na zdjęcie i uwierzyć nie mogę - to nie Strug to autostrada nowa A4, tam nic nie przeżyje teraz nawet pijawki. Ale słusznie ktoś w komentarzach zauważył, że 2-3 duże wody i rzeka sama sobie koryto znajdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniekman Posted May 21, 2012 Author Share Posted May 21, 2012 Niestety, mści się brak planu zagospodarowania terenu i budowanie domów na terenach zalewowych, to w Polsce norma. To tak jak z odszkodowaniami za powodzie, chcą je wszyscy dostawać ale najpierw powinni się zastanowić, czy sami budując domy na terenach zalewowych nie ryzykowali zalania w razie powodzi. Nie chodzi mi tu o poważne zalania (powodzie) jak w latach ubiegłych, ale po większych ulewach, nawet kilkugodzinnych opadach deszczu na osiedlu Budziwój można zobaczyć przepełnione rowy melioracyjne. Tak, że podtopienia w tamtym rejonie to nie tylko wina Strugu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts