Jump to content

Shimano Catana CX Spinning 270 UL 1-11g

biedula

Recommended Posts

Bardzo sympatyczna wędeczka, własnie jestem na etapie poszukiwań nowego ulajta (mój stary jaxon już dogorywa), myślałem się szarpnąć na coś z pracowni, a tu takie cudo ;) i za jaką cenę :) .

O ile nie jest to ślamazarna, gnąca się do dolnika na okoniu dłoniaku klucha - to biorę w ciemno:D

Pm

Z recenzji wynika, że nie jest zbyt sztywna ale i nie jest też kluchowata. Jak dla mnie cena nie jest mała ale nie jest też duża. Dwie stówki za Shimno dam. @Jarek kup potestujesz i się pochwalisz :D Do czego będziesz ją stosował?

Biedula odpuść sobie będzie jeszcze gorzej niż z tym kijkiem do 18gram i przynęta w nurcie, nawet najmniejsza będzie powodowała konkretne wygięcie wędki. To raczej kijek do łowienia okoni z brzegu chociaż taka klucha nie miała by dla mnie żadnego zastosowania :)

Tak ogólnie shimano to bardzo wolne kije. Może zastanów się nad Kongerem Iri Lucky lub Dancer. Zastanawiałem się nad nimi ale ostatecznie zdecydowałem się na Tice Fario 9' 7-17g.Przekonało mnie jej uzbrojenie. Kijek jest trochę źle określony przez producenta-fast. Ja bym go określił na mod-fast. Do smużaków może się nie nadaje ale woblery od 2,5g i obrotówki nieźle obsługuje ;)

Wydaje mi się, że akurat taką długością będę miał najdłuższy zasięg. Im dłuższy kij tym cięższy i stawia większy opór powietrza i zamach jest trudniejszy. Trzeba znaleźć taką optymalną długość. Takie moje gdybanie.

Nie miałem tej wędki ale ponoć to straszny parabolik. Mi by ona nie pasowała wolę szybsze kije :P

Uuu to szkoda, w sumie można było się tego spodziewać (cena za dobra), trudno wstrzymam się chwilkę i kupię jednak "hand made" dla pewności.

Pozdrawiam