Jump to content

Piece - kuchnie kaflowe, kominki, wędzarnie, grille


Recommended Posts

Witam, Panowie jak ktoś ma ochotę wybudować sobie kominek, wędzarnie, grilla, i wszystko co z kafli - zapraszam na prv. Wędkarze traktowani uprzywilejowanie:beer:

Jak macie problemy ze swoimi kominkami itp. chętnie bezpłatnie doradzę.

Pozdrawiam.

post-1799-14545024554871_thumb.jpg

post-1799-14545024555259_thumb.jpg

post-1799-14545024556286_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Panowie przypominam właścicielom kominków o przeczyszczeniu przewodów kominowych przed nadchodzącym sezonem grzewczym. Niedopilnowanie tego obowiązku grozi zmniejszeniem ciągu kominowego a nawet pożarem wynikłym z zapalenia sadzy.

post-1799-14545025098575_thumb.jpg

post-1799-14545025098843_thumb.jpg

post-1799-14545025099274_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

adamus78 powiedz szwagrowi, że mojego sąsiada w przeciągu kilku lat straż pożarna odwiedziła już trzy razy. No bo po co czyścić komin z sadzy jak przyjedzie straż i go wyręczy. Nie pomyślał tylko, że kiedyś strażaki mogą się spóźnić i chata pójdzie z dymem :D

Link to comment
Share on other sites

Też jestem tego zdania, ale on wie lepiej i co mam zrobić? Najgorsze jest to że ja mieszkam w tym domu:confused:

Jednym z powodów jego zachowania jest według mnie to ze komin się zaczyna na poddaszu a kominek ( na parteże) jest do niego podłączony rurą od spodu przez strop. Nie ma wyczystki komina i jak przypuszczam podczas czyszczenia komina sadza będzie lecieć do wkladu kominkowego:eek: a wklad stoi w salonie...:eek:

Link to comment
Share on other sites

Witam.

Drewno stosowane do palenia w kominkach i kozach powinno pochodzić z drzew liściastych.

Drzewa żywiczne wytwarzają przy spalaniu większe ilości sadzy.

Drewno powinno być sezonowane przynajmniej 2 lata optymalnie 3. Kupując i stosując drewno mokre - nic nie oszczędzamy gdyż nie jest ono wystarczająco kaloryczne jak powinno oraz wydziela więcej dymu.

Do palenia można używać różnych brykietów, ja na przykład stosuję torfowy. Nie palimy nigdy węglem gdyż jest on zbyt kaloryczny - możemy uszkodzić wkład kominkowy ( chyba że producent dopuszcza takie paliwo )

Odnośnie czyszczenia przewodu kominowego - najlepiej zbadać jego drożność poprzez drzwiczki wyczystkowe lub np. zerknąć do komina jeżeli jest taka możliwość.

Jeżeli kominek będzie użytkowany drugi sezon - nie oszczędzajcie na bezpieczeństwie, warto skorzystać z usługi kominiarza i przy okazji popytać o drożność komina i ilości nagromadzonej sadzy. Nie zawsze murarze wykonują prace sumiennie

Pamiętajmy że pomieszczenie w którym znajduje się kominek lub koza powinno być wentylowane.

Warto również zainstalować odpowiedni czujnik czadu i dymu.

Brak wyczystki jest podstawowym z błędów popełnianych przez murarzy.

Szwagier lub jaka inna osoba nie może decydować o twoim bezpieczeństwie - chyba że masz ograniczoną zdolność do czynności prawnych

Na weekendzie skontaktuj się ze mną na priv może coś poradzę.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

No cóż mam trochę za ostry język. Za co przepraszam tych których nieopatrznie obraziłem. Jednak całe PSW Team może chyba przyznać że pracuję nad sobą - w tym miesiącu tylko 1 ostrzeżenie a wcześniej zdarzało się po trzy. Szkoda było by wylecieć gdyż dzięki PSW poznałem kilku spoko kolesi z którymi zdarza mi się jeździć na ryby. Żałuję że nie byłem na zlocie.

Kolego @adamus78 - przypadek twojego kominka rozwiązany. Istnieje możliwość wyczyszczenia przewodu bez drzwiczek oraz nie brudząc salonu. Skontaktuj się ze mną poprzez prv.

Edited by kafel
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Panowie istnieje specjalna seria kafli - wędkarskich :) Na specjalne zamówienie można pokusić się o całą ławicę pstrągów.

Podaję link oraz zapraszam.

http://kafelart.pl/category/kafle-unikatowe/ryby

PS.

Jak by ktoś miał jakiś stary piec bądź kuchnię kaflową do rozebrania - chętnie to zrobię za friko.

Edited by kafel
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

W tym roku trochę mało czasu miałem na wędkowanie pomimo tego że prawie cały czas spędziłem na roztoczu - super tereny. Sezonu podlodowego na pewno nie odpuszczę.

Jednak dzięki temu zdobyłem uprawnienia czeladnicze, z czego cieszę niezmiernie bo zduństwo to moja druga pasja obok wędkarstwa i pędzenia winka:)

Zapraszam do zapoznania się z artykułem na temat zdrowego ogrzewania Piece kaflowe - ciepło przez promieniowanie - Kafle - 

Zainteresowanych zapraszam, chętnie doradzę.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam kolegę "kafel".

Wykorzystam to forum do mojego biznesu, jak Szanowny Admin nas nie wykasuje...;)

Czy mogłbys zaprojektować i wykonać dla mnie profesjonalną, dużą wędzarnię?

Prowadzę obsługę plenerowych wesel, komuni pod namiotami, i taka budowla by mi sie bardzo przydała.

Ale nie z kafli, tylko klinkierowej cegly.

Czy dałoby się zrobić taką maszynę, żeby była tam wędzarnia, piec do pieczenia całego świniaka, brandura, oraz trzon kuchenny z blachą do gotowania? Pomieszczenie jest duże, więc wędzarnia powinna być większa, żeby można było czasem wędzić na zimno...

Jakby sie pomysł udał, to ewentualne usługi wędzenia, bądź suszenia - czy to grzybów, czy owoców, czy czego innego - szanowni forumowicze mieliby ze sporym rabatem...:):);)

Pozdrawiam, Małgorzata Ofiara :)

- - - Updated - - -

Zapomniałam dodać email, żeby być może niepotrzebnie nie zaśmiecać forum...

Aha, i czy mógłby ktoś wytłumaczyc blondynce, jak korzystać z wiadomości prywatnych? Wiem że jest takie coś, ale jeszcze tego się nie nauczyłam... :):)

malgorzata.ofiara@vp.pl , malgorzataplus@vp.pl,

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wysłałem wiadomość na prv.

Oczywiście temat ten związany jest z wędkarstwem z tego względu że udzielam realnych rabatów kolegom wędkarzom. Sam chętnie kupowałbym u nich jeżeli wiedziałbym czym się zajmują. Na razie mam poważne inwestycje ale w przyszłości nie wykluczam imprezy wędkarskiej sponsorowanej prze zemnie.

Pozdrawiam

Edited by kafel
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Witam,

Jak tam wasze kominki?

Razem z moim współpracownikiem biorę udział w konkursie na najładniejszy kominek kratki.pl - Galeria nasze prace od numeru 69 - 75. będę wdzięczny za głosy - klikamy na gwiazdkach:)

Ponadto oferuję pomoc kolegom wędkarzom - macie jakieś pytania odnośnie budowy bądź eksploatacji takich urządzeń chętnie podpowiem.

Dzięki

Link to comment
Share on other sites

A ja mam pytanko:) Jaki kolega by wklad kominkowy (bez płaszcza wodnego) polecił? dom o powierzchni użytkowej ok.95 m kw.Chciałbym coś solidnego i przedewszystkim szczelnego, żeby mi nie zasysał powietrza z salonu. No i oczywiście z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...

Forumowicze - przypominam że teraz jest najlepszy okres na zakup drewna do kominka. Warto się rozglądnąć i zamówić przed sezonem. Drewno najlepsze do opalania to buk,dąb oraz liściaste. Brzozę oraz gatunki iglaste raczej unikać ze względu na wydzielanie sadzy. Najlepiej też teraz wyczyścić komin.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Kafel, a masz namiary na sprawdoznego dostawcę? z dobrymi cenami?

Mi kiedys przywozili bezpośrednio z Bieszczad - zamawiało sie z sasiadem na spólke Jelcza z przyczepą i był spokój na 2-3 lata. Ale neistety chłopaki juz nie wożą. A poza tym teraz wiekszośc drewna jest sprzedawana albo do Mielca na meble albo do jakiś spalarni i wtedy jest cięte na 2,2m a nie na 1m.

Bede wdzięczny za info.

g

Link to comment
Share on other sites

Od paru lat celem ekonomicznego opału używam brykiet torfowy.

Zalety

- Ma on niższą kaloryczność od węgla kamiennego a wyższą od drewna czyli dopuszczany do użytku przez większość producentów wkładów kominkowych

- ma niską wilgotność

- nakładanie raz na 12 godzin

- popiół może być używany jako nawóz

- nie trzeba go sezonować min. 2 lata jak to bywa z drewnem

Wady

- Specyficzny zapach (drewno też ma swój, trzeba się do tego przyzwyczaić)

- duża ilość popiołu

.:.BRYKIET TORFOWY .:. IMPORT - EXPORT .:.

Co do drewna większość sprzedawanego drewna jest to drewno mokre, nie nadające się do opału. Owszem można tym palić ale nie jest ono tak efektywne jak suche . Poza tym powoduje większe osadzanie sadzy. Drewno powinno być sezonowane 2 lata min. optymalnie 3. Wilgotność około 15%.

Namiary podsyłam wam na priv.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

W związku z tym że niewielu potencjalnych użytkowników kominków nie wie że palenie drewnem wbrew opinii ekoterorystów sponsorowanych przez koncerny gazowe i firmy lobbystyczne - JEST EKOLOGICZNE !!!! przytaczam:Drewno jest paliwem odnawialnym tak jak słońce, spiętrzenie wód czy siła wiatru. Są to źródła energii, które nie ulegają wyczerpaniu. W odróżnieniu od innych źródeł energii drewno jest paliwem, które może być zmagazynowane i przechowywane bez jakichkolwiek strat energetycznych.

Magazynowanie obniża wilgotność drewna i jednocześnie podwyższa jego wartość opałową (ilość energii, którą można wykorzystać w trakcie spalania). Drewno jest również jedynym paliwem, które posiada zerowy bilans dwutlenku węgla (CO2) tzn., że w trakcie wzrostu w procesie fotosyntezy pobiera taką ilość dwutlenku węgla, jaka powstaje w trakcie spalania.

Trwa akcja http://www.kominki.org/kominek-jest-eko/art,4634,ponad-650-osob-poparlo-juz-akcje-stop-zakazom.html jeżeli możecie przyłączcie się bo niedługo Rzeszów jak i pozostałe miasta mogą podzielić los Krakowa, w którym istnieje zakaz palenia węglem oraz drewnem.

Dzięki

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Witam,

użytkownikom kominków oraz innych urządzeń zduńskich przypominam o:

- przeczyszczeniu przewodów kominowych

- sprawdzeniu stanu filtrów w instalacjach DGP

- przeglądzie stanu wkładu oraz wglądzie do komory cieplnej celem sprawdzenia ewentualnych nieszczelności

Warto zamówić już drewno kominkowe.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy