kajus7 Posted October 31, 2012 Share Posted October 31, 2012 Witam. Dostałem od was kilka wiadomości odnośnie łowienia mojego na Rzemieniu. Postaram się odpowiedziec na niektóre tutaj. Tajemnice to sa w służbach specjalnych nie w naszym wedkowaniu. Zaczynając. Każdy z nas powinien dojśc do jakiegos konsensusu "najważniejsza praktyka". Nie wiem czy poznaliście łowisko dokładnie, chodzi mi o dobre rozpoznanie struktury dna, głebokosci, w miejscu w którym łowicie. Rzemien można podzielić na dwa takiejakby sektory. Jeden to jest część głębsza czyli ta od drogi i płytsza część północna. Jaki przypon? Nie ma uniwersalnego przyponu musicie dostosować go do warunków na łowisku i gdzie łowicie. Będe "pisał tak jaby do jednej osoby' Jeśli łowisz bliżej drogi gdzie jest miej namułku na dnie i miej liści przypon mozesz założyć krótszy. Ja konstruuję go z haczyków Pelzer Mako S.F. Seria 3 rozmiar dobierasz do kulki, jeśli zakładasz kulke 16 rozmiar chaczyka 6 jeśli większa rozmiar chaczyka wiekszy np.4. przypon robię sztywny na fluotokarbonie długości 10-15 cm. kulka tonąca pojedyńcza. Jesłi łowisz od północnej strony czyli pod koniec stawu to haczyk jaki ja stosuję Pelzer Mako S.F. seria 5 rozmiar tak jak wcześniej zależy od wielkości kulki. Pzrypon robie kombi haczyk wiążę węzłem bez węzła do miękkiej plecionki bez żadnych rurek a do niej dowiązuję w odległosi około 3cm od haczyka fluorokarbon. Trzeba sie nauczyć wiązać, ale po pewnym czasie dochdzi się do wprawy. przypon troszkę dłuższy, ponieważ tam jest wiecej liści i namułku na dnie. Stosuję w tym miejscu bałwanka kulka tonocą zbalansowana połówką pływaczka. Kulki staraj sie ogólnie zkładać 16-18 nie wieksza. I tak jak doradzali inni, śmierdziele. Choć dobre są owocowe w ciepłe pory roku. Zestaw samozacinający. Owocowe na zestaw półprzelotowy bo możesz trafić na amura a jak wiemy one raczej na samozacinające nie bardzo. Pozdrawiam i sukcesów w połowach. Dlatego dałem ten wpis tutaj aby każdy mógł sie wypowiedzieć i moze jeszce coś doradzić. Karp złapany przeze mnie na stawie w Rzemieniu 11,20kg. był w paradzie rekordów Karp Maks w tamtym rok. Pozdrawiam. Ps. Nakreśliłem tylko te podstawowe sprawy. Taktyka nęcenie itp. każdy musi dojśc sam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MB.karp Posted November 1, 2012 Share Posted November 1, 2012 A czy nie pomyliłeś się? Z rozmów z wędkarzami (zresztą też z prezesem koła ) dowiedziałem się, że od drogi jest płytko (sprawdzałem za pomocą markera 1,20m). Strona północna (czyli przeciwległa) jest głębsza. Najgłębiej jest podobno w okolicach pierwszego od drogi krzaka w wodzie, którego widać (jest tam taki rów i głębokość wynosi ok 1,80m). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajus7 Posted November 2, 2012 Author Share Posted November 2, 2012 (edited) Raczej nie pomyliłem się. {Najgłębiej jest podobno w okolicach pierwszego od drogi krzaka w wodzie, którego widać (jest tam taki rów i głębokość wynosi ok 1,80m)} Twoje słowa. Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Edited November 2, 2012 by rapala Link to comment Share on other sites More sharing options...
MB.karp Posted November 2, 2012 Share Posted November 2, 2012 No tak. Najgłębiej jest w okolicach pierwszego krzaka, ale od samej drogi jest płytko i stopniowo się pogłębia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts