Jump to content

Przynęta na amura

Guest

Recommended Posts

@Enek09, najlepsza według mnie jest kukurydza, następnie kulasy. Przede wszystkim słodkie (choć zdarzało mi się złapać na śmierdziucha). Amur lubi dobrze zjeść, tak że trzeba troszkę wsypać w łowisko. A i pamiętaj że jeśli łowisz na metodę włosową dobrze mieć jak najkrótszy włos. Co do smaków mi się w tym roku sprawdziła wanilia ze śmietanką.

Ja w tym roku zamierzam łowić na kulki o zapachu czarna porzeczka, w tamtym roku kilku kolegów łowiło piękne amury właśnie na czarną porzeczkę. A z takich popularnych przynęt to jak koledzy wyżej pisali, śliwka, kukurydza, możesz spróbować na liść sałaty.

Zanętą jest oczywiście gotowana kukurydza no i kulki. Ale tańszym rozwiązaniem jest kukurydza. Amurowi naprawdę trzeba wrzucić dużo bo potrafi zjeść no a my chcemy go jak najdłużej przytrzymać w łowisku no i chcemy żeby wracał.

Zestaw przelotowy, duży hak z prostym ostrzem i krótkim trzonkiem (long shanki potrafią się wyginać na amurze jak laleczka w klubie nocnym na rurze:D) i przynęta na krótkim włosie :) To mój zestaw na amura, mi się sprawdza. No ale nie bierz sobie tego za bardzo do serca, bo ja się tam nie wiele znam;) Pozdrawiam.

Jak dobrze pójdzie to w tym roku zacznę typowe karpiowe i będę nęcił kulkami, pelletem i gotowaną kukurydzą.

A do tej pory to wiele amurów złowiłem z powierzchni na skórkę z chleba i bardzo polecam wypróbować tą przynętę.