Jump to content

Czy warto zacząć zabawę z Castingiem?

Kaskader
 Share

Recommended Posts

Witam Panowie. Mam następujący problem. Zakupiłem multika dragon hs200il i teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem bo na innym forum koledzy trochę mi tego odradzają ze względu na krótkie rzuty. Chcę używać przynęt gumowych, kopyta 4,5,6' duże dragony i główki od 10-20 gr. Moje pytanie. Jak multik poradzi sobie z takimi przynętami? Czy odległości rzutowe są dużo mniejsze niż kręciołem ze stałą szpulą? Kij o jakim myślę to Okuma Black Rock Cast 10-35g. Chciałem coś ze stajni dragona ale cena 400zł mnie nie przekonuje jeżeli mam szybko skończyć zabawę z castem. Pytanie czy warto czy raczej zostać przy klasycznym spinie? Pozdrawiam.:)

Jak jeszcze nie masz patyka a chcesz porzucać sprawdzić jak to wszystko "działa" to możemy się jakoś spotkać i pomachać. Mam TD 14-35g i Marsa 3-10g(cw mocno zaniżone). Nie kupuj "na siłę" czegoś co może nie sprostać Twoim oczekiwaniom.

Witam. Myślałem właśnie o tym TD i o tym trochę lżejszym 7-25g. Z jakim kręciołkiem masz tego kija? Co do spotkania na rybkach to spoko, nie ma problemu. Myślę, że jak trochę śnieg zejdzie to można się wybrać bo narazie zalew zamarznięty. :(

Szczerze powiem, że 6 jeszcze nie używałem i nie wiedziałem że taką ma wagę :D głównie łowię 4. Jako że to 1 kij Castingowy to raczej chciałbym go pogodzić ze szczupakiem i sandaczem. chodzi mi o w miarę widoczny opad. Jestem nawet skłonny o kupno tej okumy 5-25 i korzystania z gumek 3' ale tutaj właśnie moje 1 pytanie. Jak to będzie latało?

Na razie to można powiedzieć, że nie mam multika, bo posiadam Jaxona Pro Castinga a to nie jest szczyt szczytów. Mam go za darmo, więc trzeba go zajechać na siłę:D. Kręcioł masz, więc można go wypróbować a zobaczysz co i jak. Tylko patyki mam długie, bo TD ma 2,30 a Mars 2,70m, bo kupione na bolenia.

Myślę że 3" kopyto i 10g główka powinny polecieć w miarę przyzwoicie, jednak w tym przypadku nie oczekiwałbym porównywalnych odległości do rzutów z zestawu spinningowego, niektórzy pewnie napiszą że i 5g z tego poleci, tylko pytanie czy ma to jakikolwiek sens. Ja bym celował w używanego Curado 51e ze standardową szpulką, świetny uniwersał, 5g leci z tego bardzo ładnie a już 3" kopyto na 10g główce to poezja :)

aż tak lekko nie będę łowił , do tego mam standardowe spiny ;) tak jak mówie cast mi potrzebny na sandałka i szczupłego. Multik mam, jeszcze pozostaje nawinąć coś na niego. Myślę o wypróbowaniu pletki dragon ultima.:rolleyes:

- - - Updated - - -

Ale smaka narobiłeś na to curado :D Jak bym nie łyknął już tego TD to pewnie szukałbym tego 51e

:D

Edited by Kaskader

Miałem ten młynek, zajeździłem go na w 3 tygodnie ciężkiego łowienia.

Myślę że z główkami 15-40 gramów jest idealny, jeżeli dobierzesz dobrze kij o tego to po paru miesiącach treningu rzuty będziesz miał dłuższe nić zestawem spinningowym. A i palce bezpieczniejsze przy cięższych przynętach.