tekla1234 Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Wita jak w temacie jak podejść klenie naturalnie z muchą,bo na spinning to wiadomo w krzaczkach cicho na kolanach żeby nie zobaczyły wędkarza na tle nieba. Jak je podejść idąc z nurtem rzeki przecież jak tylko się zbirze na odległość rzutu to mnie szczają i po rybach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oktawian Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Problem w tym, że brodząc z nurtem rzeki, to raczej wszystko wypłoszysz. Proponuję iść pod prąd i sprowadzać muchę do siebie z nurtem rzeki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kedar Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Na Sanie często łowię klenie brodząc środkiem rzeki z prądem i wykonując długie rzuty pod sam brzeg. Kilkanaście razy ładne klenie brały dopiero jak nurt prostował sznur i zabierał muchy w expresowym tempie. Początek ruchu muchy (szczególnie jeśli był to duży goddard sedge) działał na klenie jak magnes:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tekla1234 Posted April 6, 2013 Author Share Posted April 6, 2013 Tylko ze ja łowie na rzece ropie co ma od 3do5metrów szerokości i niestety nie jest jak san rzeką górską tylko nizinną.chodziarz pewien odcinek zrobili jako górski ale ja tego nie pochwalam. Ale wracając do tematu to jak ryby widzą i z jakiej odległości mogą mnie namierzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted April 8, 2013 Share Posted April 8, 2013 (edited) to jak ryby widzą i z jakiej odległości mogą mnie namierzyć. Szczegółowych informacji radziłbym szukać w literaturze. Na ten temat wspomina coś A.Sikora w "Wędkarstwie Muchowym", warto też zapoznać się, jeżeli ją jeszcze gdzieś znajdziesz, z książką Cz.Grudniewskiego "O rybach dla wędkarzy". Generalnie to z jakiej odległości ryba cię widzi zależy od tego jak wysoko jesteś nad wodą, i jak głęboko pod powierzchnią jest ryba. Pomijając oczywiście przejrzystość wody. Radzę zrobić sobie próbę w wannie lub basenie. http://www.flyfishingfromscratch.com/blog/stalking-trout-by-how-trout-see-hear/ Edited April 8, 2013 by LuJu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts