Jump to content

Recommended Posts

Panowie nachodzi mnie ochota połowić gdzieś Amura z gruntu na feederka??

Mam pytanie gdzie i na co go złowić?? Czy trzeba wcześniej nęcić. Mam prośbę do Was o podpowiedź gdzie w okolicach Rzeszowa - Dębicy można znaleźć tą rybę nie koniecznie od razu ponad 10KG. Po prostu chciałbym ja złapać,

Z góry dziękuje za podpowiedzi i pomoc.

Link to post
Share on other sites

Chłopie ;-) dawaj na prawie każdy większy zbiornik PZW Rzeszów który jest zarybiany karpiem jest również amurem który nie jest tak często łowiony jak karp.Możesz sprawdzić listy zarybień z przed kilku lat i bedziesz miał gdzie go wpuszczano. Polecam proteinę owocową słodką lub kukurydzę tak żeby unosiła się troszkę nad dnem i nęć mocno i grubo bo Amurek apetycik ma większy od karpia. Powodzenia .

Link to post
Share on other sites

Co do amura to nęć dużooooooo (np. kukurydzą). Amury jak wpłyną w łowisko to wszystko potrafią wyjeść. Możesz łowić na kulki owocowe (np.śliwka, ananas itp.) albo na kukurydzę (oczywiście na włosie; taki wianuszek z kilku zwykłych gotowanych i pływającej kukurydzy albo kawałka pianki). Stosuj dość duże i mocna haczyki z krótkim włosem. Bardzo ciężko zaciąć tę rybę. Brania potrafią być bardzo delikatne. Co do łowisk to np. na żwirowni w Otałęży były duże amury (z tego co szłyszałem od kolegów, krórzy łowią tam często, bo ja osobiście tam prawie wogóle nie łowie).

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites

Kukurydzę musisz najpierw moczyć ok.24h. Potem gotujesz na wolnym ogniu. Sprawdzasz w zębach jaka jest twarda. Jeśli jest miękka i trochę już popękała to przestajesz gotować. Możesz po przestaniu gotowania (gdy jeszcze jest w tej wrzącej wodzie ) zasypać ją solą oczyszczoną wtedy zmieni kolor na pomarańczowy.

Mam do was jeszcze pytanie. Jak przechowywać tą kukurydzę dłuższy czas (np.miesiąc)? Pasteryzować ją, mrozić? Wiem że można zapakować próżniowo, ale nie mam pakowarki.

Link to post
Share on other sites

Witam, ja osobiście kukurydze porcjuje wkładam do woreczków i mrożę :).W moim wykonaniu to parnik służy za kuchenkę hehe, robię rybkom kociołek;);) dużo ale raz a dobrze:D:beer:.potem tylko odmrażam ile potrzeba i pędzę nad wodę:rolleyes:

Link to post
Share on other sites
  • 6 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy