Skocz do zawartości
ryba7

Domowe wyroby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pewnie nie jeden użytkownik forum robi jakieś pyszności w domowym zaciszu ;) Są to wszelkiego rodzaju alkohole (nalewki, wina, likiery, bimberki itd) oraz coś bez procentów :)

Pomyślałem że można by stworzyć temat w którym moglibyśmy dzielić się przepisami i opisywać procesy ich tworzenia.

Od 2 lat robię nalewki, w tym roku postanowiłem zrobić Ratafię z czerwonych owoców. Składniki i proporcję na foto, z czasem dokładania składników wrzucę zdjęcia i opis. Póki co nie dodawałem cukru, poczekam do końca procesu maceracji (2 miesiące od momentu dodania ostatnich owoców) aby nalewki nie przesłodzić.

post-1311-14545035294265_thumb.jpg

post-1311-14545035294713_thumb.jpg

post-1311-14545035295284_thumb.jpg

Edytowane przez ryba7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kto ma/miał rodzinę na wsi na pewno zna te przepyszne placki :)

Przepis mojej mamy

PROZIAKI:

mąka - ile zabierze ciasto

1 jajko

0,5l zsiadłego mleka lub kefiru

1/2 łyżeczki solki

2 płaskie łyżeczki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Sodę oczyszczoną rozpuścić w zsiadłym mleku, z podanych składników zarobić ciasto.

Rozwałkować i wykroić kwadraty (grubość ok 1cm).

Piec na suchej patelni bez tłuszczu!

post-1311-14545035295758_thumb.jpg

Edytowane przez ryba7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@ryba7, to mi Kolego teraz narobiłeś smaków tymi proziakami, ciepłe z masełkiem...:)

Teraz z Kolegą można iść na jedno:beer:, a także na jednego(proziaka)

Noś w plecaku, kiedy machasz muchówką w okolicach kolejowego:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na razie na koncie mam tylko 2 wina, teraz czekam na krajowe jabłka i spróbuję zrobić cydr :) Ma ktoś z was jakieś doświadczenie z robieniem cydru?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie robię ogórki małosolne..... Pycha jużmi ślinka cieknie ale będę musiał poczekać pare dni

Oto mój przepis:składniki około 2 kg ogórków(twardych,najlepiej małych), 2 litry wody i 2 łyżki soli, 1 główka czosnku, koper (kwiatostany,liście),korzeń chrzanu,kromka chleba

Wodę gotuje wraz z solą odstawiam do przestygnięcia.Ogórki umyte układam w dzbanku, można w garnku dosyć ciasno.Przekładam dorzucając ząbki czosnku, koper,chrzan. Na górę kromka chleba ,może byćkilka skórek . Zalewam zalewą i dociskał odwróconym talerzykiem ,jeszcze tylkoobciążenie talerzyku i gotowe . Pare dni w kuchńi na blacie i mamy smaczne ogórki małosolne.Smacznego

Edytowane przez epo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kto ma/miał rodzinę na wsi na pewno zna te przepyszne placki :)

Przepis mojej mamy

PROZIAKI:

...

Piec na suchej patelni bez tłuszczu!

Moja mama robi to podobnie z tym, że piecze je na jednym fragmencie blachy kładzionej na dwóch palnikach gazowych, dokładnie takiej samej z jakich zbudowane są blaty przy kuchniach kafłowych. Wychodzą prawie identyczne jak babcine z dzieciństwa.

Najlepsze takie lekko stygnące z masełkiem, niebo w gębie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja dziś wykorzystałem resztki z robienia soków czyli mix czrna porzeczka, wiśnie, malina i aronia i nastawilem galonik na przepuszczenie; ) byra7y2a.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój ojciec robo takie samo i taki mózgojeb mu wychodzi że szok. W życiu nie miałem kaca przez 3 dni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dźwignę temat. Od ostatniego wpisu dodałem trochę składników do nalewki, dziś czas na zlanie nalewu a owoce zostaną zasypane cukrem. Poźniej uzyskany sok połączę z nalewem i zabutelkuje. Dwa słoiczki postanowiłem zrobić osobno, odcedzone owoce czereśni i wiśni zasypałem cukrem i pozostawię na zimę w ciepłym miejscu. Już się boję ich mocy:D:beer: A nalewka będzie idealna na chłodne dni nad wodą;)

post-1311-14545037454947_thumb.jpg

post-1311-14545037461365_thumb.jpg

post-1311-14545037468237_thumb.jpg

Edytowane przez ryba7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem przyjemność próbować kiedyś nalewki ryba7 ,pyszna była :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję że na rozpoczęcie sezonu pstrągowego uchowa się jedna butelka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Mam nadzieję że na rozpoczęcie sezonu pstrągowego uchowa się jedna butelka.

Ja też się pisze na "malucha":D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widzę ,że wielu kolegów produkuje coś w domowym zaciszu ja od paru lat też działam. Robie wina i nalewki. Nalewki oczywiście na swoim spirytusie :) Na następny zlot już mam przygotowane. Myślę ,że miło zaskocze wszystkch i po wypiciu będzie wesoło:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Pomarańczówka,  wersja limitowana z okazji Chrztu Drugiego Syna.

 

IMG_8664.thumb.jpg.29908e2ccc127361aafbd2706e2c0da7.jpgIMG_8676.thumb.jpg.48b89c54ce1d8551f0498b4f1e901039.jpgIMG_8681.thumb.jpg.4084cbefc49bc35fa244ffdb8c3d8cdc.jpg

 

pozdrawiam

  • Lubię to 8

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam!

No te akurat są delikatne, ale na zimę to taka malinówka 70 stopni jest idealna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tego roku trzeba było nieco uzupełnić braki  ;)

15 l   wino z czerwonych winogron

10 l   wino z pigwy + dzika róża

8 l  wino z tarniny (eksperymentalnie)

5 l     nalewka z derenia

3 l    nalewka z pigwowca

 

DSC_3989.thumb.jpg.13a83b9fc37a03f39a1f738e38de757e.jpg

 

 

Edytowane przez rapala
  • Lubię to 7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piecze ktoś chleb poza produkcją wyrobów płynnych?:)

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatni raz z 10  temu temu, z babcią piekliśmy chleb. W starym piecu, opalanym olchowym drewnem. Pyszny, niezapomniany smak dzieciństwa.

A teraz regularnie kupuje podobny, z pieca opalanego drewnem, czasem trochę przypalony, czasem trochę pęknięty na PTHW. W piątki i soboty rano przywożą z okolic Łańcuta.

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gabryś z ciekawości jaka jest cena takiego chlebka na PTHW. Wyprowadziłem się z miasta i mam dostęp do fantastycznego chlebka (z pyszną gruubą skórką), ale w cenie ponad 15pln/kg.

 

Rapala, mam mała prośbę, możesz podrzucić sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy (ewentualnie z pigwowca). Jakie masz doświadczenia z pigwą i pigwowcem (co jest lepsze na nalewkę?).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dobrze pamietam to 36pln za bochenek . Ale nigdy go nie warzyłem, średnice ma tak z 45 cm. Pieczony na liściu kapusty. Pewnie będę w weekend na Lubelskiej, to sprawdzę i napisze konkrety .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Gabryś, cena lekko powala, ale raz na jakiś czas można poszaleć :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, to tak jak z whysky ... można pić taka za 30pln/0,7 a mozna i taka 1300pln/0.7 :)

Ja osobiście uważam ze warto zainwestować 36 pln za dobry bochenek chleba ..zważywszy ze dla mnie samego on starcza na jakieś 2 tygodnie ( snaidania + II sniadanie + ewentualnei cos na kolacje )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pod Sędziszowem u babci 35 zł. Waga ponad 2,5 kg.

A Gabryś dobrze prawi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Komunikat

W dniu 25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r - RODO. Abyś mógł korzystać z portalu Podkarpacki Serwis Wędkarski potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych osobowych oraz danych zapisanych w plikach cookies. Proszę o zapoznanie się z Polityką prywatności.