Skocz do zawartości
ryba7

Domowe wyroby

Polecane posty

Jasne Gabryś, też lubię swojskie, dobrej jakości wyroby, a cena musi być odpowiednia, a jeśli jak pisze "kafel" waga ok. 2,5 kg, to wychodzi podobnie jak u mnie, natomiast tak jak pisałem, kupuję w małym sklepiku na wsi i ponad 15zł/kg, trochę mnie zdziwiło (po marketowych cenach), ale ta skórka (chleb na kapuście) robi robotę :cool:. To, że warto jest bezdyskusyjne, ale zapytać zawsze warto, teraz wiem, że za ten chlebek to raczej normalna cena (myślałem, że przepłacam), dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja to bardziej o takim chlebie pisze

 

Edytowano przez Gabriel

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Spinn - dzięki za link, chlebek ziołowy trzeba przetestować, a wędlinki wyglądają bosko - zdecydowanie temat do przetestowania.

Gabryś, toż to bochenek dla kierowcy TIRa ;), faktycznie na tydzień dla rodzinki. Możesz mi podpowiedzieć, mniej więcej na którym stoisku jest osiągalny (żonka wybiera się na PTHW po jajka i jakieś inne cuda, więc podrzucę jej temat, tylko nie chce, żeby pół dnia krążyła)? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze chleb z wypiekacza, na mieszankach własnej kompozycji. Powiem że jest ok.  Dostaję od kumpla z słonecznikiem, dynią i czarnuszką. W smaku lepszy od wysoko budżetowych jak np. z fraka. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak wjeżdżasz od strony Trembeckiego, pod mostem Mazowieckiego, to zaraz po przekroczeniu bramy PTHW po lewej masz duże zadaszenie gdzie zawsze są kwiaty od prywatnych dostawców sprzedawane z samochodów i placu. I chłopaki z chlebem stoją tam na rogu takim białym dostawczakiem z naklejoną reklama na bokach . znaczyłem na czerwono na obrazku poniżej :)

Najbardziej  klasyczny jest chyba pszenno - żytni duży okrągły (i ma chyba  4kg) , ale jest tez cały pszenny też duzy , jest tez z ziołami, z ziarnami, jest z marchewką (ale to już mniejsze z foremki).

I koniecznie trzeba zwrócić uwagę żeby nie był przypalony na węgiel :) a czasem im się takie trafiają :)

Chleb.png

20180324_073749.jpg

Edytowano przez Gabriel

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziś rybki miały odpuszczone, za to sobota wykorzystana w 100%

Teraz tylko cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość. 

20181103_175116.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z tą cierpliwością to trochę Marku masochizm, widząc tyle dobroci na stole :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza partia na długie zimowe wieczory, a może i zostanie coś na rozgrzewkę podczas wypadów początkiem sezonu pstrągowego:

 

P1010416.JPG

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Marek, patrząc na pojemność kieliszka i zawartość butelek, to obawiam się że nawet do rozpoczęcie sezonu na Zamojszczyźnie nie starczy, a co dopiero u nas :)

Musisz mnie zabrać na jakieś okoliczne siurki, a ja cie poratuje moim domowym % żebyś na początek sezonu miał co do piersiówki wlać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gabryś dlatego mam nadzieję, że coś tam zostanie, bo to dopiero pierwsza partia :). Z chęcią spróbuję Twoich wyrobów nad jakimś siurkiem, tylko kierowca by się przydał :D.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Oj tam oj tam.. daleko masz do ujścia Osławicy do Osławy?:)

A z czego jeszcze będziesz zlewał? Ja muszę jeszcze pigwę i mirabelkę zlać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No rzut beretem :). Jeszcze zleję z pigwy i aronii, i jeszcze troszkę ze śliwki.

Edytowano przez marekn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zachęcam do pieczenia własnego chleba. A tym którzy wierzą że chleb w sklepie jest zdrowy bo wszystko jest napisane na etykiecie

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Możesz podrzucić jakieś sprawdzone przepisy ?  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Poza nalewkam i winkiem udało mi się uwarzyć pierwsze piwko :)

49292661_2856637334353808_3245024474197655552_n.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zależy kto co lubi.

Trzeba zacząć od zakwasu 

Dalej

chleb żytni czy pszenno żytni

Żytni np. http://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/przepisy-i-kulinarne-lokale/wyroby-piekarnicze-i-cukiernicze/art18,chleb-zytni-z-koszykow-pieczony-na-watrze.html

dodać można  słonecznik, kminek, pestki dyni itd.

JA preferuję pszenno żytni mąka żytnia z pszenną 50/50

Piekę w zwykłym piekarniku. Do zakwasu dodaję wspomniane mąki + preferowane dodatki.

Po wyrobieniu ciasta daję do formy ceramicznej bądź blaszanej, piekarnik 40 min  temp 30 st. przykryte ściereczką. Dalej 180 stopni w termoobiegu na około  80 min.

Temat fajny polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

W dniu 25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r - RODO. Abyś mógł korzystać z portalu Podkarpacki Serwis Wędkarski potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie danych osobowych oraz danych zapisanych w plikach cookies. Proszę o zapoznanie się z Polityką prywatności.