Jump to content
ryba7

Domowe wyroby

Recommended Posts

Jasne Gabryś, też lubię swojskie, dobrej jakości wyroby, a cena musi być odpowiednia, a jeśli jak pisze "kafel" waga ok. 2,5 kg, to wychodzi podobnie jak u mnie, natomiast tak jak pisałem, kupuję w małym sklepiku na wsi i ponad 15zł/kg, trochę mnie zdziwiło (po marketowych cenach), ale ta skórka (chleb na kapuście) robi robotę :cool:. To, że warto jest bezdyskusyjne, ale zapytać zawsze warto, teraz wiem, że za ten chlebek to raczej normalna cena (myślałem, że przepłacam), dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja to bardziej o takim chlebie pisze

 

Edited by Gabriel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spinn - dzięki za link, chlebek ziołowy trzeba przetestować, a wędlinki wyglądają bosko - zdecydowanie temat do przetestowania.

Gabryś, toż to bochenek dla kierowcy TIRa ;), faktycznie na tydzień dla rodzinki. Możesz mi podpowiedzieć, mniej więcej na którym stoisku jest osiągalny (żonka wybiera się na PTHW po jajka i jakieś inne cuda, więc podrzucę jej temat, tylko nie chce, żeby pół dnia krążyła)? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jeszcze chleb z wypiekacza, na mieszankach własnej kompozycji. Powiem że jest ok.  Dostaję od kumpla z słonecznikiem, dynią i czarnuszką. W smaku lepszy od wysoko budżetowych jak np. z fraka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wjeżdżasz od strony Trembeckiego, pod mostem Mazowieckiego, to zaraz po przekroczeniu bramy PTHW po lewej masz duże zadaszenie gdzie zawsze są kwiaty od prywatnych dostawców sprzedawane z samochodów i placu. I chłopaki z chlebem stoją tam na rogu takim białym dostawczakiem z naklejoną reklama na bokach . znaczyłem na czerwono na obrazku poniżej :)

Najbardziej  klasyczny jest chyba pszenno - żytni duży okrągły (i ma chyba  4kg) , ale jest tez cały pszenny też duzy , jest tez z ziołami, z ziarnami, jest z marchewką (ale to już mniejsze z foremki).

I koniecznie trzeba zwrócić uwagę żeby nie był przypalony na węgiel :) a czasem im się takie trafiają :)

Chleb.png

20180324_073749.jpg

Edited by Gabriel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś rybki miały odpuszczone, za to sobota wykorzystana w 100%

Teraz tylko cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość. 

20181103_175116.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tą cierpliwością to trochę Marku masochizm, widząc tyle dobroci na stole :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsza partia na długie zimowe wieczory, a może i zostanie coś na rozgrzewkę podczas wypadów początkiem sezonu pstrągowego:

 

P1010416.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marek, patrząc na pojemność kieliszka i zawartość butelek, to obawiam się że nawet do rozpoczęcie sezonu na Zamojszczyźnie nie starczy, a co dopiero u nas :)

Musisz mnie zabrać na jakieś okoliczne siurki, a ja cie poratuje moim domowym % żebyś na początek sezonu miał co do piersiówki wlać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gabryś dlatego mam nadzieję, że coś tam zostanie, bo to dopiero pierwsza partia :). Z chęcią spróbuję Twoich wyrobów nad jakimś siurkiem, tylko kierowca by się przydał :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj tam oj tam.. daleko masz do ujścia Osławicy do Osławy?:)

A z czego jeszcze będziesz zlewał? Ja muszę jeszcze pigwę i mirabelkę zlać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No rzut beretem :). Jeszcze zleję z pigwy i aronii, i jeszcze troszkę ze śliwki.

Edited by marekn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zachęcam do pieczenia własnego chleba. A tym którzy wierzą że chleb w sklepie jest zdrowy bo wszystko jest napisane na etykiecie

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza nalewkam i winkiem udało mi się uwarzyć pierwsze piwko :)

49292661_2856637334353808_3245024474197655552_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy kto co lubi.

Trzeba zacząć od zakwasu 

Dalej

chleb żytni czy pszenno żytni

Żytni np. http://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/przepisy-i-kulinarne-lokale/wyroby-piekarnicze-i-cukiernicze/art18,chleb-zytni-z-koszykow-pieczony-na-watrze.html

dodać można  słonecznik, kminek, pestki dyni itd.

JA preferuję pszenno żytni mąka żytnia z pszenną 50/50

Piekę w zwykłym piekarniku. Do zakwasu dodaję wspomniane mąki + preferowane dodatki.

Po wyrobieniu ciasta daję do formy ceramicznej bądź blaszanej, piekarnik 40 min  temp 30 st. przykryte ściereczką. Dalej 180 stopni w termoobiegu na około  80 min.

Temat fajny polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Druga warka zniknęła szybciej niż się pojawiła :D

52161687_2942090592475148_2937634605420773376_o.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy