Guest Posted December 27, 2014 Share Posted December 27, 2014 Przeniesione z wątku Jezioro Solińskie Plecionka na minusowe temperatury? Ciekawe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robin Posted December 27, 2014 Share Posted December 27, 2014 Plecionka na minusowe temperatury? Ciekawe. A nie jest tak ? W takim razie co stosować na mróz, grzańca ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomek Posted December 27, 2014 Share Posted December 27, 2014 Moja plecionka też zamarza i nie daje się łowić, więc na ujemne temperatury zakładam żyłkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeJeK Posted December 27, 2014 Share Posted December 27, 2014 A pomyśleliście o "nawilżeniu" plecionki np wazeliną ?? Wtedy woda nie przymarza do plecionki i nie robi sie sztywny drut Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz eS Posted December 27, 2014 Share Posted December 27, 2014 No tak... I myślisz ze jak by to było takie proste to by ludzie tego nie robili ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeJeK Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Sam tak robię i wiele znajomych wędkarzy tak robi i w minusowe temp nie mają problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
art-ski Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Nanofil Berkley idealny na przymrozki. Jest jak żyłka tylko ma wytrzymalość plecionki. Łowię zimą i jestem zadowolony jedyny minus to zamarzajace przelotki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kappa00 Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Zgodzę się z przedmówcą, używam zielonego Nanofilu 8Lb i jest super na mrozie, dopóki się nie postrzępi. Używałem białego 17Lb to strzępił się szybko, i wtedy łapał wodę i zamarzał, no ale na przelotki to już nawet wazelina nie pomoże Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sasanek Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 (edited) Szukałem o tej rozciągliwości i trafiłem na to. Edited December 28, 2014 by Sasanek Link to comment Share on other sites More sharing options...
fordo48 Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Witam z tego co zobaczyłem to nawet ta żyłka nie nadaje się na muchy a co dopiero na ryby poprostu jedno dziadostwo inaczej tego nie można nazwać . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ordy Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 A pomyśleliście o "nawilżeniu" plecionki np wazeliną ?? Wtedy woda nie przymarza do plecionki i nie robi sie sztywny drut Chyba coś w tym jest, bo plecionka nasiąka wodą i zamarza, a posmarowana wazeliną nie będzie "przyjmować wody", to taka doraźna impregnacja. Ostatnio łowiłem na plecionkę Spiderwire 0.14 i już przy -1*C plecionka robiła się sztywna z drobinkami lodu, a najgorzej z przelotkami bo uniemożliwiają rzut przynętą. Ratowałem się jedynie niskim trzymaniem wędki i szczytówki tuż nad samą wodą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts