Piotr Rabczak Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Kupię sprężyny z zużytego łóżka lub tapczanu, oraz cegłę dziurawkę w ilości około 16 szt. Rzeszów i okolice. Odbiór osobisty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniekman Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Próbowałem sobie wyobrazić do czego Ci to potrzebne, ale mam jakąś pustkę w głowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Rabczak Posted February 18, 2015 Author Share Posted February 18, 2015 Wędzarnię robię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Wędzarnię robię. Wędzarnia na sprężynach!? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NUNEK Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Piotr powstrzymaj emocje bo jak nie to Cię zgłoszę do Telexpresu w rubryce "LUDZI POZYTYWNE ZAKRĘCENI":) PS. Wędzarnia to super spraw.I bardzo popieram:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kafel Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 (edited) Co ty MacGyver? https://www.youtube.com/watch?v=oB7gV-JmAAA Edited February 18, 2015 by kafel Link to comment Share on other sites More sharing options...
POLIPOLI Posted February 18, 2015 Share Posted February 18, 2015 Padlem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Rabczak Posted February 19, 2015 Author Share Posted February 19, 2015 :eek: Musiałem wczoraj pomylić tabletki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniekman Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Wędzarnia super rzecz, dwa lata temu pomagałem teściowi budować i od tamtej pory mamy własne wędlinki na każde święta. Dodatkowo na wigilię zamiast karpia smażonego czy w galarecie można sobie takiego uwędzić, w smaku jest super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kafel Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Piotrek jak chcesz wędzarnie to Ci zrobię , ale cegieł i sprężyn nie kumam. Wiem że takie połączenie było wrzucane przez bydło do wody żeby później podbierać "miód" w postaci urwanych błystek, woblerów itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trish Posted February 19, 2015 Share Posted February 19, 2015 Z sprężyn może będzie gotowe zbrojenie na podstawę/fundament wędzarni ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Rabczak Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 Temat do zamknięcia, z tą wędzarnią to zażartowałem. Sprężyny potrzebne były koledze do zrobienia łóżka na działkę gdyż ma już duży kawałek pianki tapicerskiej, ale kupił dziś używaną wersalkę. Cegły dla wujka bo mu akurat tyle brakowało. O takim przeznaczeniu co Kafel piszesz to nie słyszałem, teraz chyba by się to nie opłacało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Dlaczego do zamknięcia? Moim zdaniem to fajny temat a rozpatrywanie go w kontekście ryb to lekkie nieporozumienie.Wędzarnia to nie tylko wędzone ryby.W ten sposób można przygotowywać wiele mięs począwszy od wieprzowiny,poprzez mięsa drobiowe a skończywszy na rybach.Kiedy kilkadziesiąt lat temu ,jeździłem sporo za wschodnią granicę w tym na Krym ,bardzo popularne tam były wędzone kurczaki,kaczki czy indyki.U nas tak przyrządzany drób jest mocno niedoceniany a szkoda bo smakuje świetnie np. z . Link to comment Share on other sites More sharing options...
NUNEK Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Pytanie do @kafla. Jaką możesz zrobić tą wędzarnie.Bo byłbym zainteresowany tylko że by to nie było coś olbrzymich rozmiarów i najlepiej przenośne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KENIA86 Posted February 20, 2015 Share Posted February 20, 2015 Macie lepsze rozwiązanie:D:D:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Rabczak Posted February 20, 2015 Author Share Posted February 20, 2015 @rapala podsunąłeś ciekawy pomysł na biznes bo smak wędzonego drobiu znany jest w zasadzie tylko koneserom kęsków piwnych które jakby nie było są rewelacyjne. Tylko czy by to było opłacalne bo taki Indyk z 10 godzin w marynacie i z 10 wędzenia, ale kurczaki pewnie dużo krócej. Zresztą jest w internecie trochę przepisów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kafel Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 (edited) Pytanie do @kafla.Jaką możesz zrobić tą wędzarnie.Bo byłbym zainteresowany tylko że by to nie było coś olbrzymich rozmiarów i najlepiej przenośne. Tak wygląda najprostsza wędzarnia z beczki. Model często stosowany przez emerytów na działkach:) http://www.fishing.org.pl/f31/piece-kuchnie-kaflowe-kominki-wedzarnie-grille-3062/index2.html#post85515 Przenośna wędzarnia jest moim zdaniem mało skuteczna. Nadaje tylko wędliną zapach dymu. Edited February 24, 2015 by kafel Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniekman Posted February 24, 2015 Share Posted February 24, 2015 Jest taka strona www.wedilnydomowe.pl są tam opisy wędzarni, zalew, przepisy i ogólnie wszystko na temat wędzenia- z czystym sumieniem mogę polecić. Teściu, zanim wybudowaliśmy wędzarnię, to tam się dokształcał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabriel Posted February 25, 2015 Share Posted February 25, 2015 to jest właściwy adres: wedlinydomowe.pl W linku powyżej wkradła się literówka. A stronę warto odwiedzić, naprawdę dobre, smaczne i sprawdzone przepisy. Kilka razy do roku a ojcem testujemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now