Jump to content

Zbłądziłem

Recommended Posts

Piotrek jak chcesz wędzarnie to Ci zrobię , ale cegieł i sprężyn nie kumam. Wiem że takie połączenie było wrzucane przez bydło do wody żeby później podbierać "miód" w postaci urwanych błystek, woblerów itp.

Temat do zamknięcia, z tą wędzarnią to zażartowałem. Sprężyny potrzebne były koledze do zrobienia łóżka na działkę gdyż ma już duży kawałek pianki tapicerskiej, ale kupił dziś używaną wersalkę. Cegły dla wujka bo mu akurat tyle brakowało. O takim przeznaczeniu co Kafel piszesz to nie słyszałem, teraz chyba by się to nie opłacało.

Dlaczego do zamknięcia? Moim zdaniem to fajny temat a rozpatrywanie go w kontekście ryb to lekkie nieporozumienie.Wędzarnia to nie tylko wędzone ryby.W ten sposób można przygotowywać wiele mięs począwszy od wieprzowiny,poprzez mięsa drobiowe a skończywszy na rybach.Kiedy kilkadziesiąt lat temu ,jeździłem sporo za wschodnią granicę w tym na Krym ,bardzo popularne tam były wędzone kurczaki,kaczki czy indyki.U nas tak przyrządzany drób jest mocno niedoceniany a szkoda bo smakuje świetnie np. z :beer:.

@rapala podsunąłeś ciekawy pomysł na biznes bo smak wędzonego drobiu znany jest w zasadzie tylko koneserom kęsków piwnych które jakby nie było są rewelacyjne. Tylko czy by to było opłacalne bo taki Indyk z 10 godzin w marynacie i z 10 wędzenia, ale kurczaki pewnie dużo krócej. Zresztą jest w internecie trochę przepisów.

Pytanie do @kafla.

Jaką możesz zrobić tą wędzarnie.Bo byłbym zainteresowany tylko że by to nie było coś olbrzymich rozmiarów i najlepiej przenośne.:beer:

Tak wygląda najprostsza wędzarnia z beczki. Model często stosowany przez emerytów na działkach:)

http://www.fishing.org.pl/f31/piece-kuchnie-kaflowe-kominki-wedzarnie-grille-3062/index2.html#post85515

Przenośna wędzarnia jest moim zdaniem mało skuteczna. Nadaje tylko wędliną zapach dymu.

Edited by kafel