Jump to content

Zabezpieczenie przed zębami szczupaka?? fluorokarbon

Kaskader
 Share

Recommended Posts

Stosuje ktoś cienki fluorokarbon, bądź coś co zabezpieczy małe przynęty przed szczupakami? strasznie dużo mam brań szczupaków na małe jaskółki i przynęty 2 calowe, przy żyłce często odpływają z przynętą w pysku, natomiast jeżeli zastosuję nawet najcieńszy wolfram brania okoni totalnie ustają.

Trochę czasu minęło jak się interesowałem tym tematem, ale coś minimum 0,6mm. Jednak gdybym miał wybierać przypon na szczupaka, to wybrałbym tytan.

Tylko tytan, pod warunkiem że nie ma zaczepów bo drogo wychodzi:)

Znajomi łowiący szczupaki na muchę używają cormoran hardmono od 2 czy 3 lat.

http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=3610

Z tego co szukałem w necie, i z ich opowieści wychodzi że jest całkiem niezły, i warto by popróbować.

Jak zrobią się odpowiednie warunki pogodowe i znajdę odpowiednie łowisko to przetestuje ten wynalazek z muchami szczupakowymi.

• 3 months later...

Mialem dokladnie ten sam problem. Okon i szczupak w jednym lowisku. Skonczylo sie na wiazaniu przynet okoniowych na FC grubosci ok 0.35mm bodajze Xazoga. Jak do tej pory zaden szczuply go nie przegryzl (mowie tu o szczupakach do 65cm) co nie oznacza ze sie tak kiedys nie zdarzy. Na razie jednak kontynuuje eksperyment z FC.

Jedyna rzecz ktora mnie zastanawia to wplyw sztywnego FC na prace przynety. Przy wiekszych to zapewne ma male znaczenie ale za to przy 5-6 cm jaskolkach moze byc juz inaczej.

Ps Pamietaj prosze o sprawdzeniu przyponu po kazdym szczupaku bo czasem zostawiaja slady.