lama1994 Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Witam! Po pierwsze chciałbym zapytać jaka jest różnica między kopytem a ripperem, czy może nazwy te oznaczają to samo? Po drugie prosiłbym o doradzenie mi jakiś kopyt/ripperów, chodzi mi o konkretną firmę, model, długość i ewentualnie kolor (wiem, że na każdym łowisku sprawdza się inny kolor, dodam że będę łowił głównie na Wisłoku, odcinek miejski). Myślałem nad ripperami firmy Mitchell Pulse Shad, co o nich sądzicie, proszę was o doradzenie mi czegoś. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukaszZ Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Z kopyt i ripperków mogę polecić : Kopyta Relax Fishuntery Mikado Predatory Manns Te Mitchele też są podobno ok. @rapala na nie łowi z tego co się orientuje i sobie chwali Te Ripperki też są ponoć super: http://allegro.pl/ripper-savagear-lb-minnow-8-5cm-opak-8-szt-i1435963993.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Te Mitchele też są podobno ok. @rapala na nie łowi z tego co się orientuje i sobie chwali Chwali sobie,chwali:D.Ja używam tylko największych modeli;).Po "zmiękczeniu ogonka" bardzo dobrze się spisują przy wolnym prowadzeniu na "wleczonego".Moim zdaniem nie ma co kombinować,bezapelacyjnie numer jeden to Kopyto Relax:).Kolory, jak dla mnie to biały,perła,seledyn lub jakaś kombinacja.Na szczupale mój faworyt to typowy flagowiec czyli biało-czerwony;). Link to comment Share on other sites More sharing options...
lama1994 Posted January 29, 2011 Author Share Posted January 29, 2011 @rapala a jak zmiękczasz ten ogonek? Bo słyszałem coś o wygotowaniu, czy ty też stosujesz takie praktyki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 Jeżeli jestem w domu to garczek,gotująca się woda i mniej więcej 1/3 rippera od ogona na kilkanaście sekund do wody.Jak na łowisku to zapalniczka i lekko podgrzewam tylko trzeba uważać aby nie przepalić.Odczekać chwilkę do "wystygnięcia" z racji tego że silikon robi się klejący albo od razu do zimnej wody.W miejscu podgrzania ,kolor gumy przeważnie zmienia się na ciemniejszy ale to mi (rybkom) nie przeszkadza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andre Posted January 29, 2011 Share Posted January 29, 2011 ...Jak na łowisku to zapalniczka... ...albo kociołek:eek: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts