Ethical Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 Potrzebuje pomocy doświadczonych w temacie osób, a mianowicie mam zamiar zacząć sam robić kulki proteinowe oczywiście na własny użytek. Nie praktykowałem tego wcześniej ale duuuuuuuuużo czytałem i na początek stworzyłem sobie taką koncepcję mixu: 15% Mączka LT 94 15% Mączka pre digest 20% CLO 10% WPC 10% mąka kukurydziana 10% semolina 10% murzynek 5% drożdże piwne 5% makuchy Co o tym sądzicie ? może coś warto by wymienić ? A może ktoś chciałby przedstawić własną koncepcje. Wszystkie sugestie mile widziane Link to comment Share on other sites More sharing options...
lenox Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 Są lepsi w kulaniu,ale dodałbym jakieś amino lub coś podobego a'la np.Carptrack,Gaździna Nikla,belachana lub zmielone skorupiaki (krewetka,gamarrus lub dafnie) i dopitolił papryki,robina lub Megablenda Reda Link to comment Share on other sites More sharing options...
manitu Posted April 6, 2016 Share Posted April 6, 2016 (edited) Spróbowałbym wyrzucić mąke kukurydzianą....wystarczy semolina, zastąpiłbym ją mąką sojową w stosunku 10 % Możesz również dorzucić troszkę glutenu pszennego i jakiegoś robactwa lub przypraw (np: robin red) Nic nie przychodzi łatwo....trzeba kombinować Ps: no i jakieś płyny....polecam płynną wątrobe Edited April 6, 2016 by manitu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ethical Posted April 7, 2016 Author Share Posted April 7, 2016 Dzięki za wskazówki dodam jakiś amino liqiud i bardzo mocno zastanowię się nad zapachem wątroby a jeśli chodzi o mąkę sojową to odtłuszczoną czy lepiej pełnotłustą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
manitu Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 Osobiście stosuje odtłuszczoną, ale śmiało możesz zastosować 50/50 z tłustą. Doradziłem Ci płynną wątrobę, gdyż prawie w całości jest rozpuszczalna w wodzie i to świetny płynny dodatek Jeżeli chcesz pójść w stronę wątróbki to dokup aromat i ewentualnie proszek wątrobowy. Na początku rób próbki ze 100 gramów mixu, zaoszczędzisz mix a i przy okazji zobaczysz co trzeba zmienić jakby coś nie szło Pozdrawiam i miłego kulania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ethical Posted April 7, 2016 Author Share Posted April 7, 2016 Dzięki wielkie Panowie chyba już mam pełen zarys, zamawiam składniki i zabieram się za kulanie a co z tego wyjdzie to zobaczymy na pewno dam znać. Raz jeszcze dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts