Kai Posted February 26, 2011 Share Posted February 26, 2011 Tak jak w temacie mam problem z żyłka.Łapie na obrotówki i po 2-3 wyjazdach żyłka nadaje sie do wyrzucenia cala sie skręca. Moze to wina mojej żyłki???Jak tak to jaka polecacie???Pzdr:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
iksmen Posted February 26, 2011 Share Posted February 26, 2011 Po skończonym łowieniu rozwiń żyłkę i na nowo nawiń na szpulę. Ja to robię w ten sposób ze idąc łąką lub jakąś ścieżką kładę wolną żyłkę bez przynęty czy agrafki i odchodzę od niej równocześnie rozwijając ją ze szpuli kołowrotka. Jak odejdę na odpowiednią odległość nawijam żyłkę przez palce lub chusteczkę higieniczną na kołowrotek. Podobnie można rozprostować żyłkę wypuszczając ją z nurtem rzeki. Ten drugi sposób jest wygodniejszy bo nie trzeba chodzić Trwa to chwilę ale znacznie przedłuża żywotność żyłki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kai Posted February 26, 2011 Author Share Posted February 26, 2011 Dzięki wypróbuje to metodę Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Niestety,obrotówki należą do przynęt,które z racji swojej budowy mogą w dużym stopniu,powodować skręcanie się żyłki.Ale powodów takiej sytuacji może być kilka. -niewłaściwie nawijana żyłka na kołowrotek ze szpulki -zastosowanie żyłek miernej jakości,starych,zleżałych oraz zbyt twardych.Do tego typu przynęt lepsze będą żyłki miękkie i elastyczne. -złej klasy kołowrotek,który źle układa żyłkę na szpuli -częstą przyczyną skręcania się żyłki jest przycinająca się rolka prowadząca na kabłąku kołowrotka i na to właśnie zwróć uwagę. -zastosowanie miernej jakości krętlików Gdy miałbym obstawiać,któryś z tych powodów to bym stawiał na złej klasy kołowrotek albo rolkę prowadzącą.A więc zakup lepszego kołowrotka ,najlepiej z krzyżowym nawojem albo wcześniejsze sprawdzenie przy obecnym czy rolka się nie przycina (pod obciążeniem). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andre Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Moim zdaniem to obrotówka jest głównym sprawcą skręcania żyłki.Wystarczy przecież postawić wirówkę w mocnym nurcie i żyłka skręca się bez jakiegokolwiek udziału kołowrotka. Czytałem gdzieś,że dobra wirówka powinna obracać się raz w jedną stronę, następnie w drugą. W praktyce wygląda to tak jak wygląda, a im cieńsza żyłka tym większą będzie mieć tendencję do skręcania. Może najpierw warto zmienić obrotówki. http://glangliwa.republika.pl/katalognowe.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
jon987 Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Witam miałem ten sam problem co kolega Kai tez wszyscy mi mówili że to jest wina kołowrotka i wadliwych krętlików posiadałem wtedy kołowrotek Dragona za 100zł,ja zrobiłem cos takiego kupiłem krętliki dragona ,zmieniłem żyłkę na trabucco t-force i mam problem z głowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kai Posted February 27, 2011 Author Share Posted February 27, 2011 A co sadzicie o żyłce STROFT GTM posiadał ktoś???Ponoć ludzi ją chwalą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krs Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Używałem STROFT GTM z obrotówkami, beznadziejnie się plątała z tego co pamiętam była to 0,20 lub 0,21. Polecam Siglon Balzera V Premium, lub żyłki Sufixa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dedek Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 a ja znalazłem w serwisie Pana Jurka Biedrzyckiego takie "cosik" do rozkręcania żyłeczki .. fragment filmu .. (jakieś pierwsze pięć minut) przedstawia to urządzenie http://www.taaakaryba.com.pl/?x7l5lxh3xplll6lilpk7hxlcl7hh+llll6lilpk7l6l3xpxxxhx5+lljl5ldl5lik7l6l3xpx5x6+l333xk+xpl3x6lkxxxyx6lllxl5xcxlx+x3xklklkx3xxxhxyx5x3xlx+l5llx5xyl3l3xlxx Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
krs Posted February 27, 2011 Share Posted February 27, 2011 Bardzo ciekawy i prosty przyrząd Kawałek specjalnie wyprofilowanego ciężarka, który to zawieszony na przynęcie odkręca nam ostatni odcinek żyłki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kai Posted February 27, 2011 Author Share Posted February 27, 2011 Zakupie sobie tą żyłeczkę Siglon Balzera V Premium nawet cena dobra,zobaczymy czy coś się zmieni.Aha ta co mi sie plątała to była Dragon XT69. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 No to panowie teraz ja mam pytanie. Kupiłem sobie nowy kręcioł Shimano Baitrunner6000 RC. Chce zakupić do niego żyłkę na karpia myślę maź 0.30. Jaką żyłkę polecacie????Około 300 metrów. Przeznaczenie wędka gruntowa ryba ( karp) wędkowanie włosowe. Czy do takiej żyłki polecacie przypon strzałowy. Będe łowił z standartowymi koszyczkami i rurkami antysplontaniowymi. 40 gram. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronzo77 Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Polecę żyłkę Daiwa np. Super Shinobi - nie zawiedziesz się - przynajmniej producent nie przekłamuje na średnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal85 Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 ja polecam trabucco t-force Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronzo77 Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Powyższą też używałem w ubiegłym sezonie o dedykowanej średnicy chyba 0,164 i rzeczywiście mniej więcej taka była. A jak chce się mieć spokój z poskręcaną żyłką to nie warto na niej oszczędzać bo okaże się, że zaoszczędzimy na żyłce 15 zł, a przynęt narwiemy za 50 zł. No i ile słów na K, CH poleci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted March 7, 2011 Share Posted March 7, 2011 Dzięki za informację. Kupię tą Daiwa Super Shinobi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robin Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Odświeżę temat pytaniem o zylke do gruntu / nie feeder / 0.25 szpule min. 300m. Czuć wiosne i pora na skompletowanie sprzetu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróg publiczny Posted March 21, 2011 Share Posted March 21, 2011 Polecam konger team carp camou dobra żyłka i w porównaniu do swojej ceny cudo za 1000m zapłacisz ok 25 złociszy. Przetestowana przeze mnie przy łowieniu włosowym w nieco grubszych średnicach, ale myślę że cieńsza też zła nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts