Jump to content

Zalew w Ożannie

Zbigniew

Recommended Posts

Przejeżdżałem dzisiaj koło zalewu, widok jak na załączonych obrazkach.

Kilka postów temu pisałem o oczyszczaniu zbiornika czy jak to napisane jest na stronie gminy Kuryłówka "Przywrócenie różnorodności biologicznej w zbiorniku.." , miało to miejsce całkiem niedawno. Tutaj link do artykułu:

http://www.kurylowka.pl/asp/pl_start.asp?typ=13&menu=19&sub=193&dzialy=19&akcja=artykul&artykul=1590

fragment tekstu opisującego tą inwestycje: "Efektem realizacji projektu będzie przywrócenie właściwego stanu ekologicznego zbiornika wodnego poprzez likwidację zakwitów sinic, bioremediację biologiczną..."

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

• 6 months later...

Przejeżdzałem dzisiaj rowerem koło zalewu, na większości zbiornika lodu brak jedynie w okolicach tamy jeszcze się utrzymuje. 

• 1 month later...
  • 3 weeks later...

Dzisiaj na Ożannie zawody, przyjechałem chwile porzucać ale sensu nie było w takim tłumie ;) Jak się później okazało zawody WKS, super czas i miejsce na tego typu imprezy :cool: 

1 godzinę temu, krs napisał:

Dzisiaj na Ożannie zawody, przyjechałem chwile porzucać ale sensu nie było w takim tłumie ;) Jak się później okazało zawody WKS, super czas i miejsce na tego typu imprezy :cool: 

Szkoda tylko, że same pistolety siadały ? ale kilka rodzynek od 51 do 53 zostało złowionych. Ogólnie ryba aktywna ale wszystko krótkie. 

• 5 months later...

Odwiedziłem kilka dni temu Ożanne, od strony wlotu złotki nie ma przejścia, jak widać na załączonym obrazku jest ogrodzenie, przejść sie po krzakach jakoś da ale jak ktos chcial przejsc cały zalew turystycznie to już nie ma takiej opcji, gmina porobiła ludziom chodniki praktycznie dookoła zbiornika a tu taka niespodzianka.  Nie znam sytuacji własnościowej i co się tam wydarzyło ale myśle że miejscowe władze powinny jakoś ten problem rozwiązać, wędkarze sobie poradzą ale okoliczni mieszkańcy będą mieli pod górke ;) 

Odwiedziłem w sobotę nasze jedyne czynne bajoro w okolicy, łowić można było tylko na wlocie Złotki, reszta pod lodem, porzucałem z pół godzinki,  oczywiście brań nie było, generalnie bardzo słaby sezon jeżeli chodzi o drapieżnika na Ożannie, może przez to że mało jeździłem ale poprzednie sezony wydaje mi się że były zdecydowanie lepsze pod tym względem.

2 godziny temu, krs napisał:

Odwiedziłem w sobotę nasze jedyne czynne bajoro w okolicy, łowić można było tylko na wlocie Złotki, reszta pod lodem, porzucałem z pół godzinki,  oczywiście brań nie było, generalnie bardzo słaby sezon jeżeli chodzi o drapieżnika na Ożannie, może przez to że mało jeździłem ale sezony wydaje mi się że były zdecydowanie lepsze pod tym względem.

,, może przez to że mało jeździłem,,

To może być. No rewelacji nie ma szczególne gdy zrobiło się chłodniej. Latem że szczupakiem nie było najgorzej. Trafiał się też mały sandacz i boleń. Na fotce ryba z 1 grudnia.

• 6 months later...
  • 6 months later...

Wybrałem się po robocie nad Ożannę w celu otworzenia sezonu okoniowego, możliwość podziwiania zachodu słońca nad wodą PZW (za jedyne 450zł) bezcenne :) 

• 7 months later...

Na zalewie pojawiła się tabliczka informująca o zakazie używania sprzętu motorowodnego, może ktoś ma informacje czy ten zakaz obejmuje też silniki elektryczne? To że na spalinie pływać nie wolno to ogólnie wiadomo, ciekawy jestem czy to jakeś nowe ograniczenia..

Przeszedłem zalew dookoła, porzucałem i jak to bywa nie zaliczyłem nawet brania ale to tłumaczę brakiem umiejętności wędkarskich bo ryby tam napewno pzw nawpuszczało jak myślę w opór.