FriQ Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 Otóż nie wiem jak to zbytnio napisać, ale ujmę to tak. Ostatnio czyściłem kołowrotek, wszystko ładnie pięknie lecz jak dam blokadę, aby nie można było kręcić do tyłu to podczas ruchu korbką do tyłu zamiast od razu się zablokować, czuć opór to kołowrotek wykonuje pół obrotu i dopiero czuć ten opór. Nie wiem czy podczas rozkręcania coś sie przestawiło ;/ Myślę, że wytłumaczyłem w miarę zrozumiale mój problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 Przedstaw schemat budowy twojego kołowrotka(znajduję się na każdym pudełku) będzie wtedy łatwiej określić co źle złożyłeś.Za to zazwyczaj są odpowiedzialne 2 rzeczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FriQ Posted April 21, 2011 Author Share Posted April 21, 2011 Schematu nie widzę, mam kołowrotek Robinson Rexon 303, za nie wiadomo jakie pieniądze, to on nie jest. No, ale przez jakiś czas musi mi posłużyć. Sam sie zastanawiam co źle zrobiłem. Robiłem wszystko zgodnie ze zdjęciami na necie ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 Rozkręć i spokojnie złóż jeszcze raz od nowa, być może jedną z części założyłeś odwrotnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 Rozkręć i spokojnie złóż jeszcze raz od nowa, być może jedną z części założyłeś odwrotnie. Też tak myślę,podejrzewam że założyłeś zapadkę o jeden ząbek za mało albo sprężynka odwrotnie, takie rzeczy są w tego typu kołowrotkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted April 21, 2011 Share Posted April 21, 2011 Też tak myślę,podejrzewam że założyłeś zapadkę o jeden ząbek za mało albo sprężynka odwrotnie, takie rzeczy są w tego typu kołowrotkach. jestem tego samego zdania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FriQ Posted April 22, 2011 Author Share Posted April 22, 2011 Dzięki za rady Po świętach się nim zajmę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jon987 Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Witam mam pewien problem z kręciołkiem Shimano Catana 2500FB mój mały 5letni mechanik odkręcił mi szpulkę i wypadły z niej podkładki,a że stało sie to nad wodą to trochę się pobrudziły,wyczyścić się tego już nie dało.Co zrobić hamulec kulawo chodzi,da się dokupić takie podkładeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
matti151 Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Może to w czymś Ci pomoże : http://allegro.pl/shimano-stella-twin-power-stradic-podkladki-i1676774999.html Gość oferuje różne częśći do tej marki kołowrotków. Powodzenia:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
opelot Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 Polecam @ mefisto, kolega b. aktywny na innych forach. Napisz do niego a zapewne posłuży pomocą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jon987 Posted July 2, 2011 Share Posted July 2, 2011 OK dzięki chłopaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronzo77 Posted September 3, 2011 Share Posted September 3, 2011 http://www.wydra.olawa.pl/index.php?m=39 Znalazłem w powyższym linku świetny tekst podzielony na kilka części dotyczący kołowrotków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronzo77 Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 Panowie może ktoś mi przesłać zdjęcie/skan schematu młynka Team Dragon 930 iz lub(i) Zauber o rozmiarze 3000 ? Mój Spro 10300 zaliczył dzisiaj beton i uszkodziłem wałek posuwu szpuli. Dlatego potrzebuję numerację części. Z serwisem Spro jest ponoć kiepsko i będę chciał kupić część zamienną u jakiegoś innego producenta TD/Zauber/Byron Alice. [email protected] Link to comment Share on other sites More sharing options...
uchal Posted September 10, 2011 Share Posted September 10, 2011 Ja mam podobny proble w shimano stradic 4000 . Otuż przy smarowaniu zatłuściłem mechanizm blokady korbki i wogóle nie blokuje , kręci sie w obie strony! Po ponownym rozkreceniu przesuszyłem go dokładnie i z dnia na dzien widac różnice tj. blokuje już za kazdym razem ale na tyle słabo że przy zacięciu np na zaczepie nie zawsaze blokuje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronzo77 Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Ponawiam prośbę do użytkowników TD 930iz lub Zauberów 3000. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krs Posted September 11, 2011 Share Posted September 11, 2011 Tutaj powinien być schemat Zaubera 3000/4000, nie najlepszej jakości ale zawsze coś: http://www.haczyk.pl/forum/printview.php?t=4300&start=0&sid=d40fab5bea279405f122493786e60fa7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Znalazłem ciekawą stronkę na temat...chm:confused:,chyba smarowania , konserwacji itp. kołowrotków i multiplikatorów.Język na stronie bliżej nie określony ale masę fotek na ten temat:D.Wrzucę to może komuś się przyda:D .Drugi i trzeci link RYOBI ZAUBER 4000 http://www.siamfishing.com/content/list.php?cat=inside http://www.siamfishing.com/content/view.php?id=245&cat=inside http://www.siamfishing.com/content/view.php?id=246&cat=inside Stronki można wrzucić na Tłumacza to lepiej pójdzie;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
opelot Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Po pracy zrobię skan schematu Zaubera- jak wyjdzie to ci prześlę. Tu też znajdziesz parę cennych wskazówek: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=12007&prevloaded=1&&start=0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronzo77 Posted September 12, 2011 Share Posted September 12, 2011 Rozmawiałem już z serwisem SPRO, uszkodzona część ma mnie kosztować kilkanaście groszy i w sumie z przesyłką mam do zapłacenia 15 zł Dwa razy potwierdzałem dla jasności nr części i aż dziw bierze, że kosztuje tylko tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronzo77 Posted September 16, 2011 Share Posted September 16, 2011 WIELKI SZACUN dla serwisu SPRO. Sprawa załatwiona w kilka dni - uszkodzona część przyszła i młynek jak nowy Próbowałem też załatwić temat z serwisami "podobnych" kołowrotków i tam zakup części nie wchodził w rachubę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
www2020 Posted November 1, 2011 Share Posted November 1, 2011 (edited) Witam. Jak w temacie ma ktoś taki kołowrotek http://makarfish.pl/index.php?producent=&cat_id=702&&page=1 ? Ja posiadam go drugi sezon i stwierdzam że strasznie skręca on żyłkę. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś ma też taki sam kołowrotek i taki sam problem? Zaczyna mnie lekko denerwować to skręcanie żyłki. Ogólnie to fajnie mi się na niego łowi ale to skręcanie:( Edited November 1, 2011 by www2020 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam1109 Posted November 13, 2011 Share Posted November 13, 2011 Dlatego pytam, że czeka mnie smarowanie mojego Red Arca. Kołowrotek wrócił z serwisu, uszkodzona była rolka prowadząca, szybko naprawiony i nasmarowany, ale niestety w serwisie Spro używają jakichś tanich smarów, pewnie takich jakie dostępne są na ogół w sklepach wędkarskich po maks 5zł Problem jest w tym że kołowrotek w temperaturze pokojowej chodzi super, ale już poniżej 10 stopni smar gęstnieje i kołowrotek chodzi dość ciężko Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo Posted November 14, 2011 Share Posted November 14, 2011 Jak dla mnie najlepszy do smarowania kołowrotków jest olej do maszyn szwalniczych;),taki sam stosuje się do niektórych zegarków.Jeśli chodzi o spro Red Arca w którym odkręcasz tylko srebrną obudowę na tyle kołowrotka i wlewasz,wciskasz smar jest to jeszcze bardziej proste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
uchal Posted December 11, 2017 Share Posted December 11, 2017 Witam , popsułem sprężynkę ściskową od kabłąka w shimano ultegra 2500 . Nie wiecie gdzie taką dostać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matew Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 Wie ktoś czy da rade gdzieś kupić rolke kabłąka do daiwy ninja 3000. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts