Jump to content

Plątanie się żyłki.

Recommended Posts

Witam. Panowie mam takie pytanie odnośnie plątanie się żyłki. Mam 2 kręcioły Shimano br 6000 i podczas wywózki pontonem na wolnym biegu żyłka trochę się plącze. Czy lepiej jest wywozić z otwartym kabłąkiem?? Czy na wolnym biegu. Czy może to być wina żyłki. Poza tym dowiedziałem się o fajnym patencie. Może niektórzy już go znają. Mianowicie gdy zwijamy już zestaw do domu można żyłkę zwijać trzymając ją zużytą torebeczką od herbaty. Podobno znakomicie czyści żyłkę.

Ostatnio na zasiadce wywoziłem z otwartym kabłąkiem i kolega trzymał moją wędke na brzegu lekko blokując palcem żyłkę. Żyłka obkręciła na szczytówce. Efektem tego było wbicie się włosa ( Haka) w ręke. Aż ponton stanoł dęba:). Hak nr1 z zadziorem. Nie łatwo go było wyciągnąć. Ale człowiek się uczy na błędach :D. Dobrze że mi łapy nie urwało :P.

Osobiście wywoziłbym na otwartym kabłąku, ale jak wróci Rapala z zasiadki karpiowej to myślę, że on rozwieje wszelkie wątpliwości w tej sprawie...

:D:D:D

@rapala,właśnie wrócił do domu...ale tylko uzupełnić zapasy płynne i troszkę spożywcze:D

Z żyłką jest tak jak większość pisze;) jeżeli wywózka to tylko z otwartym kabłąkiem kołowrotka,nigdy z wolnego biegu bo inaczej 2-3 kursy i żyłka do wyrzucenia nie mówiąc już o możliwości zajechania hamulca wolnego biegu.

@Dominik18king,przyczyn skręcania się żyłki może być wiele,począwszy od źle chodzącej rolki prowadzącej w kabłąku,poprzez wywożenie z wolnego biegu a skończywszy na twardej żyłce.Sam hol kilku czy kilkunasto kilogramowej ryby jest też tego przyczyną.Najlepiej sprawdź rolkę w kabłąku a jak nie to wymień żyłkę na bardziej miękką.Przed wywożeniem ,zamocz szpulę kołowrotka w wodzie,żyłka wpije jej trochę i będzie bardziej elastyczna;).Ściągając zestaw nie kręć jednostajnie,rób to w ten sposób jakbyś holował rybę.Zastosuj o ile to możliwe ciężarki centryczne.To chyba tyle z mojej strony:D.Ale stawiam na za twardą żyłkę.

• 1 month later...

Zależy na jakie ryby masz zamiar zapolować i na jakim zbiorniku łowisz.

Ja osobiście łowie tylko z rzutu i wystarcza mi żyłka 0.27 :)

Zbiornik 50 ha. Dno piasek, kamienie...

Minimum 0,35 jako linka główna i do tego obowiązkowo kilkudziesięcio metrowy przypon strzałowy z plecionki ,żyłki mono albo fluorocarbonu 0,50- 0,60 mm.taki standardzik na Stary Sącz powinien być odpowiedni.