Dominik18king Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Witam. Panowie mam takie pytanie odnośnie plątanie się żyłki. Mam 2 kręcioły Shimano br 6000 i podczas wywózki pontonem na wolnym biegu żyłka trochę się plącze. Czy lepiej jest wywozić z otwartym kabłąkiem?? Czy na wolnym biegu. Czy może to być wina żyłki. Poza tym dowiedziałem się o fajnym patencie. Może niektórzy już go znają. Mianowicie gdy zwijamy już zestaw do domu można żyłkę zwijać trzymając ją zużytą torebeczką od herbaty. Podobno znakomicie czyści żyłkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jogo Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Slyszalem, ze najlepiej jest gdy kablak jest otwarty, a inna osoba lekko przytrzmuje zylke palcem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 Osobiście wywoziłbym na otwartym kabłąku, ale jak wróci Rapala z zasiadki karpiowej to myślę, że on rozwieje wszelkie wątpliwości w tej sprawie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted June 29, 2011 Author Share Posted June 29, 2011 Ostatnio na zasiadce wywoziłem z otwartym kabłąkiem i kolega trzymał moją wędke na brzegu lekko blokując palcem żyłkę. Żyłka obkręciła na szczytówce. Efektem tego było wbicie się włosa ( Haka) w ręke. Aż ponton stanoł dęba:). Hak nr1 z zadziorem. Nie łatwo go było wyciągnąć. Ale człowiek się uczy na błędach . Dobrze że mi łapy nie urwało . Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolo Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 jak wywozić to tylko z otwartym kabłąkiem, inaczej zniszczysz żyłkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted June 30, 2011 Share Posted June 30, 2011 Osobiście wywoziłbym na otwartym kabłąku, ale jak wróci Rapala z zasiadki karpiowej to myślę, że on rozwieje wszelkie wątpliwości w tej sprawie... :D:D @rapala,właśnie wrócił do domu...ale tylko uzupełnić zapasy płynne i troszkę spożywcze:D Z żyłką jest tak jak większość pisze;) jeżeli wywózka to tylko z otwartym kabłąkiem kołowrotka,nigdy z wolnego biegu bo inaczej 2-3 kursy i żyłka do wyrzucenia nie mówiąc już o możliwości zajechania hamulca wolnego biegu. @Dominik18king,przyczyn skręcania się żyłki może być wiele,począwszy od źle chodzącej rolki prowadzącej w kabłąku,poprzez wywożenie z wolnego biegu a skończywszy na twardej żyłce.Sam hol kilku czy kilkunasto kilogramowej ryby jest też tego przyczyną.Najlepiej sprawdź rolkę w kabłąku a jak nie to wymień żyłkę na bardziej miękką.Przed wywożeniem ,zamocz szpulę kołowrotka w wodzie,żyłka wpije jej trochę i będzie bardziej elastyczna;).Ściągając zestaw nie kręć jednostajnie,rób to w ten sposób jakbyś holował rybę.Zastosuj o ile to możliwe ciężarki centryczne.To chyba tyle z mojej strony:D.Ale stawiam na za twardą żyłkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted June 30, 2011 Author Share Posted June 30, 2011 @rapala dzięki za radę. Jeszcze jedno. Może polecili byście jakąś żyłkę nie drogą na grunt. Do 70 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted August 25, 2011 Author Share Posted August 25, 2011 Witam. Temat zapomniany a propozycji nie było więc piszę jeszcze raz. Koledzy prosiłbym o podanie propozycji żyłki typowo na grunt do metody. Potrzeba mi 600 metrów 0.32 Cena to 100 zł. Co byścię polecili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted August 25, 2011 Share Posted August 25, 2011 http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/daiwa-super-shinobi-g5-a29-p996-k5184.html Do niedawna mój nr 1 wśród żyłek na drapieżnika z gruntu. Ale zmieniłem ostatnio żyłkę na Shimano TECHNIUM i nie wrócę już do żadnej innej żyłki. Z reguły używałem średnic nie mniejszych niż 0,28mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted August 26, 2011 Author Share Posted August 26, 2011 Kolego Mapet77 która z tych??? http://allegro.pl/listing.php/search?string=Shimano+TECHNIUM&category=13471 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 http://www.carp-fish-sport.pl/shimano-technium-carp-line-p-1157.html?manufacturers_id=5 0,30mm 1070m na szpuli Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted August 26, 2011 Author Share Posted August 26, 2011 Myślisz kolego że .30 będzie dobra?? Łowie typowo na grunt. Nie lepiej .35?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Zależy na jakie ryby masz zamiar zapolować i na jakim zbiorniku łowisz. Ja osobiście łowie tylko z rzutu i wystarcza mi żyłka 0.27 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted August 26, 2011 Author Share Posted August 26, 2011 Zbiornik 50 ha. Dno piasek, kamienie. Woda taka se. Ani czysta ani brudna. Lekko mętna. Łowienie z wywózki na metode. Karpie i amury do 20 kg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rapala Posted August 26, 2011 Share Posted August 26, 2011 Zbiornik 50 ha. Dno piasek, kamienie... Minimum 0,35 jako linka główna i do tego obowiązkowo kilkudziesięcio metrowy przypon strzałowy z plecionki ,żyłki mono albo fluorocarbonu 0,50- 0,60 mm.taki standardzik na Stary Sącz powinien być odpowiedni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted August 26, 2011 Author Share Posted August 26, 2011 http://allegro.pl/shimano-technium-tribal-0-35-mm-300-m-b-polecam-i1781037197.html Ta mi chodzi po głowie. Czy któryś z was miał to?? Dobre to jest?? To prawda co pisze na allegro o tej żyłce ??. Cena nie jest zła i idealnie mi wejdzie na mójego Shimano br 6000 rc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts