Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć za parę dni wybieram się nad staw. Jest tam dużo karpia ale jeszcze więcej płoci i karasia. Wiec chciałbym tam połowić na kulki. Tyle, że karpie tam nie znają kulek a znają kukurydzę. Więc wpadłem na pomysł zrobienia kulek z mąki kukurydzianej, jaj i dipu/boostera o smaku kukurydzianym. Czy takie coś się sprawdzi na stawie gdzie ryby nie znają kulek proteinowych? Oczywiście będę nęcić krótkotrwale z pva prawdopodobnie ale nie mam czasu przyzwyczajać karpie i amury do zwyczajnych kulek.

Ps. wiem że skład mizerny, małowartościowy dla ryb ale chodzi mi oto aby ryby poznały, że te kulki to papu :) co o tym sądzicie???

Posted

Kolego po co tak kombinujesz?Czy nie prościej było by iść do sklepu i kupić jakieś sprawdzone kulki?Nie mam tu na myśli tych z najwyższej półki ale jakieś dobrej jakości za rozsądną cenę.Znacznie szybciej przyzwyczaisz karpie (choć samemu chce mi się trochę śmiać z takiego sformułowania) do kulek,które w swoim składzie mają to co im jest potrzebne niż wrzucać do wody "kukurydzę" tylko w innym kształcie i postaci.Karpie należą do ryb ciekawskich i jeżeli nawet nigdy nie miały do czynienia z kulkami proteinowymi to jeśli stwierdzą że "papu" jest dobre to na pewno brań się doczekasz.Kilkanaście kulek na zestaw + pellet,konopie w PVA na zestaw powinno w zupełności wystarczyć,tym bardziej że jak piszesz jest to staw a nie jakiś większy zbiornik.W postach często piszesz że nie masz czasu a łowienie karpi to przede wszystkim CZAS ,CIERPLIWOŚĆ i masę godzin spędzonych nad wodą.

Posted

Kolego jak zrobisz takie kulki to daj znac!:cool: Mysle ze wiekszosc karpiarzy chcialaby poznac sklad takich kulek i wyprobowac na lowisku,mysle ze bylby to KILLER!!:):D

Pozdrawiam:beer:

Posted

Sądzimy że to shit:D

Na Lipiu spotkałem się z pewnym Panem, który stosuje właśnie takie kulki, tylko wzmacniane jakimś olejkiem rumowym. Co prawda jakieś tam efekty miał, jeśli efektem można w ogóle nazwać karpiki rozmiaru krocząt. Nie mniej jednak nie pchał bym się w takie coś :) Za 1kg kulasków w miarę dobrej jakości firmy Tandem Baits zapłacisz ok. 25zł więc czy to Ci się w ogóle opłaca?

Nikt nie powiedział że karpie muszą brać na dobre kulki, czasem okaz może się z ciekawości skusić na coś "innego" ale to raczej przypadek :) Nie mniej jednak połamania!:rolleyes:

Posted
Cześć za parę dni wybieram się nad staw. Jest tam dużo karpia ale jeszcze więcej płoci i karasia. Wiec chciałbym tam połowić na kulki. Tyle, że karpie tam nie znają kulek a znają kukurydzę. Więc wpadłem na pomysł zrobienia kulek z mąki kukurydzianej, jaj i dipu/boostera o smaku kukurydzianym. Czy takie coś się sprawdzi na stawie gdzie ryby nie znają kulek proteinowych? Oczywiście będę nęcić krótkotrwale z pva prawdopodobnie ale nie mam czasu przyzwyczajać karpie i amury do zwyczajnych kulek.

Ps. wiem że skład mizerny, małowartościowy dla ryb ale chodzi mi oto aby ryby poznały, że te kulki to papu :) co o tym sądzicie???

może bym dodał jeszcze jakieś ziarna mielone, białka i osłodził je???

Posted

Kolego widzę że lubisz utrudniać sobie życie:D.Wpisujesz w google "przepis na kulki proteinowe" i masz już z czego wybierać;) Np.

http://www.splawik.com/index.php?showtopic=3125

http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,najlepsze-przepisy-na-kulki-proteinowe,6359

...a moży by tak jeszcze Bioamino,Robin Red,Ptx,Nectarblend... ? i w końcu dojdziesz do tego że potrzebujesz całego przepisu na konkretny mix:D.Jeżeli już koniecznie chcesz mieć kulasy własnej produkcji to kup gotowy mix i po krzyku a szanse że karpie zagustują w tych kulkach na pewno zdecydowanie wzrosną.Z komponowanie dobrego ,własnego mixu wcale nie jest rzeczą prostą i zbyt wiele błędów można popełnić,dawkując określone składniki.Ja, wybierając się na karpie zawsze robię kulki pod określoną wodę,nie znając gdzie chcesz wędkować to jest taka mała zgadywanka.;)

Posted

Kolego nie rob sobie jaj!!!:mad:,jezeli chcesz zrobic super kulasy to zmieszaj make kukurydziana z jajkami=wyjda bardzo tresciwe kulki,ktorymi karp bedzie sie zajadal!!:eek:

Pozdrawiam:beer: