Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przypomniało mi się jeszcze jedno "łowisko" a mianowicie małe wyrobisko po żwirowe (ok.0,5ha) w Nowej Wsi.Nie bardzo wiem do jakich wód to zaliczyć ale powiedzmy że jest to "ziemia niczyja",należy prawdopodobnie do gminy albo do lokalnej oczyszczalni ścieków do budowy której właśnie z tamtąd został pobierany piasek.Nie byłem tam od kilku lat ale pamiętam że można było tam połowić karasie,karpiki,płocie,szczupaki i okonie trafiały się tez liny.Zresztą kilka lat temu sami z kolegą wpuściliśmy tam trochę trochę ryb,pozyskanych od znajomego po likwidacji stawu.Czy coś tam jeszcze ryb zostało, to nie wiem. Dla tych którzy chcą wędkować a nie mają karty mogą tam popróbować;).

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted

Ten stawik w nowej wsi odwiedzilem kilkanascie razy . Jest w nim troche bilej ryby typu ploc krap czasem karp i karas . Nie wiem jak w tej chwili bo nie lapie juz na splawik od 2 lat . w tym roku bylem kilka razy ze spininigiem i podstawowym drapieznikiem w duzej ilosci jest okon do 20 cm . Sa tez choc podejrzewam w niewielkiej ilosci okonie znacznie wieksze . W marcu poszedlem na spacer w tamte okolice i znalazlem przy brzegu martwego okonia na okolo 35 cm . Nastepnego dnia wybralem sie ze spiningiem i zalapalem kilka okoni kolo 20 cm i jednego ktory do dzisiaj jest moim rekordem 37 cm . Oprócz okoni sa tez w tym zbiorniku szczupaki jednak te na ktore ja trafilem byly bardzo male od 25-40 cm . Nigdy nie trafilem wymiarowego .

• 8 months later...
Posted

Nie znam tego łowiska , ale patrząc na mapę podejrzewam, że leży ono dokładnie na trasie autostrady. Więc jest możliwe, że go już nie ma.

• 2 months later...
Posted

@Gochu to lepszej wody już nie masz w okolicy:D no chyba że jedziesz tam w celu pozyskania karasi.Dawno tam nie byłem i nie chcę wprowadzać w błąd ale jeżeli chcesz tam dojechać musisz w Nowej Wsi (Zaczerskiej) odbić koło sklepu w kierunku pastwisk i ...a najlepiej zaznaczę na mapce.

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

tylko jedź od strony lotniska bo od Zaczernia nie wiem czy przejedziesz z powodu budowy A4.

• 1 month later...
Posted (edited)

Niestety ale stawek pozostanie już tylko w naszych wspomnieniach:(.Nie wiem kto i po co (pewnie względy bezpieczeństwa) kazał go zasypać a co w tym wszystkim najbardziej wku...jące to fakt że zostaje zasypywany razem ze znajdującymi się tam rybami:mad:.I nie ma znaczenia czy były tam duże czy małe ale jednak były i to dość sporo.Rozmawiałem z pewnym człowiekiem,który tam regularnie wędkował.Karpie pod 3kg. i większe,trafiały się również szczupaki ponad kilowe oraz grubsze okonie.No i oczywiście pływało tam mnóstwo karasi.Występowała tam również małże i to dość pokaźnych rozmiarów.Największą jaką udało mi się znaleźć miała ok. 25 cm.W piątek był tam kolega i niestety ciężarówki z ziemią ,z pobliskiej autostrady ,ostro kursowały tak że około środy będzie "pozamiatane":mad:.

Edited by rapala
Posted

Przed rozpoczęciem zasypywania znajomy widział tam pełno ludzi z siatami i wyciągali co się dało lecz ryby zabierali do lodówki a nie np do Wisłoka..

Posted

Szkoda wody i jej mieszkańców, jednak według zapisów RAPRyb nie wolno przenosić ryb z jednego do drugiego zbiornika bez nadzoru ichtiologa. Ja myśle, że to powinno odbywac się po konsultacji z ZG PZW lub przynajmniej z okręgowym zarządem PZW. Chociaż i tak, jak znam życie to nic by ich nie interesował taki zbiornik.

Posted

Szkoda bo to bardzo dobre miejsce na grubsze okonie bylo moj najwiekszy z tego stawu to 41 cm a 35-38 bylo sporo , i wszystkie wracaly do wody a teraz, szczegolnie pamietam piekne wybarwienie okoni z tej wody ;/ szkoda bardzo

Posted

Wszyscy dobrze wiemy że PZW ma daleko w du... ryby, oni się tylko martwią o podnoszenie składek, coroczne kombinowanie z papierami i o to żeby PSR sypało mandatami w porządnych wędkarzy za brak zapisu w rejestrze, bo to prosta kasa a jak by złapali kłusownika z prawdziwego zdarzenia to by tylko zachodu z nim dużo było.