resovia Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 stawy za strugiem nawet nie wiem jak je opisac wiem tyle ze kilak lat temu bylo to niezle łowisko jesli chodzi o lina a dzis chcialem sie dowiedziec co tam mozna zlowic ,czy ktos tam łowi i czy te stawy naleza do pzw?
Aspius Posted May 17, 2011 Posted May 17, 2011 Te stawy jeśli o tych samych mówimy są stawami prywatnymi po powodziach z tamtego roku z rybą kiepsko duża presja wędkarska przez ostatnie lata.... ciężko nawet o w miarę fajnego lina 4 lata temu łowiłem tam non stop przez jakieś dwa lata było mnóstwo ryby lin 3.50kg największy, leszcze po 50cm, wzdręgi giganty teren, zalewowy więc i klenie i jazie się łowiło. Prądo bicie było po czym dużo ryby niestety padło i ogromna presja wędkarska oczywiście wszystko w siatę..... Stawy zarośnięte i ciężko dostępne z brzegu to już praktycznie sadzawki.... Od 2 lat nie złowiłem ani nie słyszałem żeby coś w miarę godnego ktoś tam złowił. Znajomi podobnie jak ja mają wiele wspomnień z tymi bajorami i często je odwiedzają przeważnie kończy się na niewielkich płociach i okoniach dopiero co przekształconych z ikry.... Wydaję mi się że jeśli jeszcze coś większego tam pływało to popłynęło razem z wysoką wodą w ubiegłym roku. Pozdrawiam
resovia Posted May 17, 2011 Author Posted May 17, 2011 dzieki za info szkoda tych stawow a mialem zamiar sie tam wybrac
Aspius Posted May 18, 2011 Posted May 18, 2011 Aha zapomniałem dodać, że mimo tego iż te stawy są prywatne to wędkować na nich można bez opłaty. Ponieważ nie są zarybiane i nigdy nie były. Przez jakiś czas był z nich wydobywany piasek i żwir kiedy zasoby się skończyły prace przerwano i od tego czasu stawy zarastają.
freebok Posted June 28, 2011 Posted June 28, 2011 stawy za strugiem nawet nie wiem jak je opisac wiem tyle ze kilak lat temu bylo to niezle łowisko jesli chodzi o lina a dzis chcialem sie dowiedziec co tam mozna zlowic ,czy ktos tam łowi i czy te stawy naleza do pzw? mozecie powiedziec w kotry miejscu są te stawy o ktorych mowa powyzej jestem z bliskich okolic tyczyna ale nie kojaze niczego innego niz stawy w budziwoju za parkiem
komandos Posted April 14, 2012 Posted April 14, 2012 Chodzi o ten staw koło zalewu, obok kortów tenisowych? Było może ktoś w tym lub tamtym roku na tym stawie, jest tam jeszcze lin , płoć albo jakiś drapieżnik? Można na tym stawie łapać czy trzeba mieć jakąś zgodę?
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted August 17, 2012 Posted August 17, 2012 (edited) Byłem tam dzisiaj w poszukiwaniu ciekawego tła pod zdjęcia wędek pstryknąłem kilka fotek. Przy okazji wróciły dawne wspomnienia linów, karasi, wzdręgi, okoni i szczupaczków choć trafiały się tam też wielkie okazy osobiście miałem takiego już praktycznie na brzegu ale z braku możliwości innego podebrania chwyt za stalkę skończył się mocnym szarpnięciem kotwica wypadła a ja zostałem z krwawiącą rozciętą dłonią.Szczupaczek miał tak pomiędzy 90, a 100 cm wyśledziłem go dzień wcześniej na najgłębszym stawie jak się wygrzewał w słońcu w tym dniu nie reagował na żadne przynęty.Dzień później wiedząc gdzie jest biczowałem wodę kilka godzin od mniej więcej 16:00 uderzył w dziesięciocentymetrowego woblera (imitacja szczupaka) pod sam wieczór, a skończyło się jak skończyło.Prawdopodobnie był to mój największy zębaty jakiego miałem na kiju. Klimaty tamtych dni pozostały do dzisiaj. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited August 18, 2012 by rapala
mapet77 Posted August 17, 2012 Posted August 17, 2012 A propos szczupaka to widziałem zdjęcie po jednej z długich zim (2010-2011) około 100cm, niestety zdechłego. Zrobił je kolega Picker podczas wiosennego spaceru-zwiadu ze swoją (wówczas) dziewczyną. Przyczyną jego zejścia była przyducha, myślę kolego Zdzisławie, że jest tam jeszcze kilka takich osobników tylko jak się do nich dobrać? Może muchówka...
Recommended Posts