Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałem się zapytać czy ktoś miał do czynienia z ww wędkami i jakie wywarły na nim wrażenie. Wędka ma mi służyć do łowienia małymi przynętami (blaszki, woblerki) na małych i średnich rzekach. A może ktoś mógłby polecić coś lepszego w podobnym przedziale cenowym? tzn do 100 zł. Z góry dzięki i pozdrawiam :)

Opublikowano (edytowane)

Piszesz że masz zamiar łowić małymi woblerkami i blaszkami, a cw wędeczek o które pytasz to ok20gr.

Wg mnie jeśli małe przynęty to cw max 15 a nawet 12, jeśli chodzi o długość to na małe zakrzaczone ciurki 270 stanowczo za długi.

Może sprecyzujesz jakimi przynętami masz zamiar łowić, i na jakie rybki chcesz głównie polować?

Sam używam takiego i pewnie będę szukał czegoś delikatniejszego na wiosenne klenio-jazie

http://leszcz.home.pl/TRABUCCO_BLACK_SPIN_3_15_g_260m-6720.html

Edytowane przez lisses
Opublikowano

Wiesz co, na małych zakrzaczonych rzeczkach łowie od długiego czasu, zawsze łowiłem na kije krótkie od poniżej 2m przez 2,10 do 2,40 i wcale nie wydaje mi się, że dodatkowe 30 cm miało by mi w czymkolwiek przeszkadzać. Nawet wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że kijem dłuższym łatwiej będzie poprowadzić przynętę po właściwym torze bez wchodzenia do wody. Nie wiem czy w miarę zrozumiale to napisałem :) A co do cw to może się mylę ale wędki o mniejszym wydają mi się już zbyt delikatne i mam wrażenie, że jeśli chciałbym poprowadzić jakiegoś woblerka w rwącym nurcie to za bardzo by mi nią szarpało, ale nie mam doświadczenia w łowieniu wędkami z tak małym cw więc mogę się mylić. Znowu ta co wysłałeś w linku prawie dwukrotnie przewyższa moje możliwości finansowe :) a tego jaxona mogę mieć za 70 zł a w sklepach ponad 110 a nawet 160 kosztuje więc się nim zainteresowalem :)

Opublikowano (edytowane)

Ten link tonie była propozycja, tylko chciałem pokazać orientacyjny kijek.

A tak właściwie to może określisz wielkość przynęt, jakimi masz zamiar łowić?

Jeśli myślisz używać pływających lekkich woblerków czy smużaków o ciężarze nie przekraczającym 2-3 gr to uwierz, że wedka z cw 20gr będzie jak drąg. Wiem bo próbowałem i dlatego kupiłem kijek z mniejszym cw.

Jeśli chodzi o kije o które pytasz to szczerze miałem tego kongerka w ręce i jakoś mi nie leżał, ale to tylko moje zdanie. Jeśli chodzi o Jaxon to mam wędeczkę z które jestem bardzo zadowolony ale to wklejka, Jaxon XT pro cw 2-12 no i tez dużo droższa.

Napisałem że warto porozglądać się za czymś z rynku wtórnego, o np tu na forum poszedł bardzo fajny kijek za bardzo fajną cenę (Konger IRI Lucky 3-10g 2,75m).

Także szukajcie, macajcie a znajdziecie...coś co będzie leżało w ręce tak jak trzeba.

PS. A jeśli chodzi o małe zakrzaczone rzeczki to jakie miałeś na myśli? Ja uważam że spacer rzeczką nie przekraczającą 5m szerokości (gdzie chodzenie brzegiem jest bardzo ograniczone) szerokości z masą nawisów nad wodą z wędką o dł 270 to męczarnia, jak dla mnie to max 240. Mam na myśli np Wisłok czy Morwawe w b. woj. Krośnieńskim.

Edytowane przez lisses
Opublikowano (edytowane)

Ja mam w szafie jakiegoś jaxona 210cm cw do 17g, którego kupiłem z myślą o pstrągach ale właściwiw tylko raz udało mi się wybrać nad górską rzeczkę, Kijek dwa razy widział wodę dzisiaj wyciągnę go z szafy jak będzie Pan zainteresowany to myślęże za 50zl pójdzie.

Edytowane przez chmura_lukasz