Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wczoraj po przeczytaniu posta kol@mapet77 bardzo mnie to zainteresowało nigdy nie łowiłem w taki sposób.Poczytałem troszkę ale nie do końca wszystko wiem,jedni piszą że ze spławikiem lepiej drudzy że bez jeszcze inni że na potrójnym krętliku zestaw bardziej się plącze,że lepiej zawiązać zwykły węzeł jak do bocznego troka.Jak to jest u was,jak rybka lepsza żywa czy trupek.Wszystkie odp mile widziane.

Posted

Metodę pater noster stosowali już nasi dziadkowie i ich ojcowie pewnie też. Jednak od tamtego czasu ewoluowała i w dniu dzisiejszym można stosować jej różne kombinacje:

1. Pater noster ze spławikiem

2. PN z podwodnym spławikiem

3. PN z dwoma spławikami: jeden podwodny drugi na powierzchni.

Kluczowym elementem zestawu jest specjalny krętlik, lub zwykły trójramienny krętlik, do którego montujemy stalkę (ja daję dwie stalki-dodatkowo umieszczam 80cm stalki pomiędzy krętlikiem a spławikiem) do dolnego uszka krętlika dowiązuję na starej, uszkodzonej żyłce ciężarek, którego masę dobieram tak, aby tylko zakotwiczył zestaw w nurcie - im mniejszy tym lepszy. Do poprzecznego uszka montuję 40-sto centymetrowy odcinek stalki na którym zbroję przynętę. Zestaw taki zarzucam powyżej stanowiska, czyli pod prąd płynącej rzeki, przegruntowywując zestaw o około 1m, po to aby ten po pierwsze zakotwiczył na dnie, po drugie napierający nurt spowoduje napięcie żyłki i ułożenie jej pod odpowiednim kątem powodując swobodne zwisanie rybki przynętowej na maksymalnie napiętej żyłce. Co do potrójnego krętlika to fakt, może się poplątać, ale jak zastosujesz specjalne krętliki http://www.ravenfishing.pl/pl/product/drapiezniki/1791_akcesoria_spininngowe/helicopter_rotary_uptrace/foxpac070/ - ten jest gotowym górnym przyponem z krętlikiem, lub zestaw do samodzielnego montażu jak ten z linku http://www.ravenfishing.pl/pl/product/drapiezniki/1791_akcesoria_spininngowe/rotary_uptrace_kit/foxpac156/ to wszystko ładnie się zarzuca. Mnie tych wszystkich technik uczył właściciel sklepu w Irlandii Płn, który znał się na tym jak mało kto. On pokazał mi dużo trików które zwiększają efektywność łowienia i zmniejszają możliwość poplątania zestawu. Może wkrótce napisze malutki artykulik o metodach spławikowych na drapieżniki.

Posted

Pewno że taki artykuł by tylko pomógł na pewno więcej ludzi chciało by skorzystać z tych dobrodziejstw:D Mam jeszcze kilka pytań mianowicie jaka ma być długość żyłki na którym jest zamocowane obciążenie,jak zbroisz rybkę szyjesz ją? i w końcu kiedy zacinamy czy musimy odczekać czy zacinamy w tępo.Był kiedyś na forum filmik o łowieniu szczupaków na taki zestaw ale jakoś nie mogę odszukać.

Posted (edited)
...Mam jeszcze kilka pytań mianowicie jaka ma być długość żyłki na którym jest zamocowane obciążenie,jak zbroisz rybkę szyjesz ją? i w końcu kiedy zacinamy czy musimy odczekać czy zacinamy w tępo.

Odnośnie długości odcinka żyłki to zależy od dwóch czynników: struktury dna i długości wędki. Jeśli na dnie są zatopione karcze, duże drzewa, jakieś krzaki to nie schodzę poniżej 150cm. Co do długości wędziska to jest prosta odpowiedź: nie da się zarzucić zestawem o znacznej masie, który "dynda" nam na wysokości dolnika. Po prostu nie załadujemy wędki do wyrzutu. Owszem można na bardzo głębokich odcinkach postawić zestaw 3m od dna ale trzeba zastosować nić PVA, którą związujemy w pętelkę na zawiniętej w kłębek żyłki do ciężarka.

Może faktycznie więcej opiszę w artykule?

A propos filmiku powyżej to Martin stosuje specjalna rurkę antysplątaniową, odsuwającą zestaw od linki głównej. Na zachodzie takie gadżety są powszechnie dostępne w sklepach wędkarskich. U nas jeszcze nie widziałem

Edited by mapet77
Posted

Dzięki nie będę z ciebie więcej wyciągał na razie postaram się zmontować zestaw na tym co przeczytałem i złowić pierwszego drapieżnika a jeśli popełnię jakieś błędy zweryfikuje je po napisaniu twojego artykułu ;)