Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam pytanie do wędkarzy łowiących na większe gumy 10+ jakich dozbrojek używacie i czy w ogóle jest Wam to potrzebne w spinningowaniu. Ja osobiście dozbrajałem swoje przynęty podwójną kotwiczka, którą rozszerzałem i przeprowadzałem przez nią wewnątrz gumy hak główki jigowej. Teraz stosuje dozbrojenie na oddzielnym odcinku stalki z trójramienną kotwiczką. Jakie jest Wasze zdanie na temat dozbrajania pojedynczego haka jigowego.

Posted

Zawsze mam w arsenale kilka dozbrojonych ripperków. Stosuję je gdy zębate podskubują ogonki.Dozbrajam je w prosty sposób. Kotwicę trójramienną wiąże za uszko plecionką. Za pomocą cienkiego drutu przewlekam od ogonka plecionkę przez korpus rippera.Następnie wiąże do do kolanka haka odsłaniając nieco hak. Po zaciągnieciu haka na ripper nie widać w ogóle plecionki. następnie jeden grot kotwicy wbijam około 1mm w ogon rippera. Gotowe. Nie pogarsza to pracy. Myślę że foto pomoże.

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted (edited)

Istnieje taka możliwość, ale plecionka w pewnym stopniu temu zapobiega i jest troche chroniona przez korpus rippera. Nie miałem takiego przypadku, może miałem trochę szczęścia. Można użyć stalki, ale ja nie stosuję. Ten patent stusuję tylko gdy zebate skubią ogonki. Wtedy najczęściej zacięte są za sam koniuszek pyska i nie obcinają.

Edited by Leszek