MunieK Posted August 17, 2009 Share Posted August 17, 2009 Koledzy z forum mam do was pytanie oraz prośbę o rade zarazem. tak jak w temacie od czego mógłbym zacząć ? zapewne powiecie mi ze wędka do spinningu(kołowrotek jakie powinien mieć przełożenie mniej więcej ?) ale ja bardziej mam na myśli od jakiego rodzaju przynęt sztucznych zacząć ? gumy ? woblery ? obrotówki ? czy od czego ? za wszystkie informacje dziękuje : Ps. Możecie napisać od czego wy zaczynaliście przygodę z spinningiem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymek Posted August 17, 2009 Share Posted August 17, 2009 Osobiście spinnigować zacząłem niedawno. Zaczynałem oczywiście od najtańszych przynęt czyli blaszki i gumy wszelakiego rodzaju. Teraz gdy spinning mnie całkowicie pochłonął moje skrzyneczki z przynętami wypełniają przede wszystkim woblery i obrotówki a 2 pudełeczko kopyta i twistery Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bastuś z Bratko Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 Ja zaczynałem od 3cm twisterków i łowienia okoni. Kołowrotek klasy 1000 i delikatna wędka do 6g. Później przerzuciłem się na kij do 30g i szukałem szczupaków, potem z kolei zająłem się kleniami na Wisłoku, łowiłem wędką do 15g. Teraz znów wróciłem do szczupaków i kija do 28g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted August 18, 2009 Share Posted August 18, 2009 Mój pierwszy spinning to GERMINA 2,1 teleskopowa c.w bliżej nieokreślony, do tego kołowrotek TOKOZ produkcji czeskiej jako przynęta służyły mi tylko błystki obrotowe w rozmiarach 2,3. Wszystko to zaczęło sie 16 lat temu na zalewie rzeszowskim w okolicach "zwalonego mostu" w Zwięczycy, gdyż miałem tam rodzinę u której spędzałęm wakacje. To było spiningowanie!!! Szczupaki atakowały drobnicę jak szalone, ukleje wyskakiwały nad wodę niczym delfiny a i ryb jakby trochę więcej w wodzie. Jak cicho podchodziło się do brzegu to można było zobaczyc narybek szczupaka 10-15cm stojący przy trzcinach. To były czasy... A teraz spinning na zalewie tylko z środków pływających... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MunieK Posted August 18, 2009 Author Share Posted August 18, 2009 dziękuje wszystkim za odpowiedz ale zachęcam tez również innych użytkowników aby podzielili się wiedzą na temat od czego oni zaczynali przygodę z spinningiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
wifer Posted August 19, 2009 Share Posted August 19, 2009 Dobry pomysł Muniek, kto nie lubi wspomnień? Ja pierwszy raz założyłem blachę na karpiowego bambusa z żyłką 0,35 i małym kołowrotkiem o ruchomej szpuli i pierwszym rzutem wyciągnąłem szczupaka. Było to ...? lat temu w pierwszym roku po otrzymaniu karty. Jednak nie to mnie wciągnęło do stosowania sztucznych przynęt lecz stwierdzenie kolegi że ..."łowiąc na inne przynęty i metody również często jak nie częściej wraca się o kiju". No i pierwsze sanowe sumy. Potem już nie potrafiłem wrócić do statycznych metod choć ostatnio coraz częsciej o tym myślę. Moja rada? Zacznij od małych przynęt i szukaj okoni. One potrafią dać prawdziwą lekcję pokory i sporo radości jak biorą. Przy okazji możesz trafić na każdą inną rybę i nauczysz się prowadzić należycie przynętę. Ciężkie zestawy trochę "rozkalibrowują rękę" więc zostaw je na koniec i na duże rzeki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal302 Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Ja zacząłem spining w tym sezonie. Zacząłem od obrotówek i często je stosuje gdyż wg. mnie są proste w prowadzeniu. Możesz na początek zainwestować w małe twisterki na okonie i kilka obrotówek nr. 2 lub 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts