Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pytanie do tych ,którzy wędkują ze środków pływających ale gruntowo albo na spławik;).Przymierzam się do zakupu dwóch wędek z myślą o łowieniu z pontonu (trupek,żywiec).Chodzi mi głównie o długość wędki.Znalazłem coś TAKIEGO i zastanawiam się czy te 305 cm to nie będzie ciut za długo? Może lepszym rozwiązaniem było by zakupienie mocniejszych wędzisk spiningowych np. TAKICH ?

Za często na metodę gruntową z pontonu nie łowiłem a jak już to na kije gruntowe (360cm) i wiem że nie jest to zbyt wygodne więc myślę o czymś krótszym.

Wszelkie sugestie mile widziane:).

Posted

Jeśłi chodzi o kij do połowu z łodzi drapieżników to miałem okazję połowić Greys`em Prowla Platinum Boat Rod 10’ 6” 3lb tc. Najważniejsze przy doborze kija na łódkę/ponton to zwrócić uwagę na stosunkowo krótki dolnik oraz mięsistą akcję. Kija o którym piszesz nie znam wogóle, ale myślę, że nawet jeśli posiada za długi dolnik to w pracowni możesz to załatwić, że tak powiem jednym cięciem :D. Jeśli chodzi o spinnig Dragona to miałem go w rękach w Karinie i zdecydowanie dolnik tego kija był za długi (co nie będzie problem po przeróbce), a sama akcja troszkę pałowata.

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Tak to już jest że kiedy chce się coś kupić to,to co nas interesuje jest nie osiągalne a kupienie u nas kija (karpiówki) o długości 10ft (pierwszy link) jest praktycznie niemożliwe.Dzwoniłem do sprzedawcy aby coś nie coś dowiedzieć się o tym kiju i z przykrością muszę stwierdzić że z opisu kij ten raczej nie spełni moich oczekiwań.Sztywny kij o mało ustępliwym dolniku i według sprzedawcy raczej do dalekich rzutów:eek: w co trudno mi uwierzyć patrząc na jego długość.No cóż ale sprzedawca wie lepiej;).Nie ma rady po przemyśleniach,trzeba nieco zmienić kryteria.Kij 3m zdecydowanie za długi ,może dobry na dużą łódź ale nie na ponton 3,30.Tak więc max. 2,7.Będąc dzisiaj w Karinie wpadł mi w oko ten http://spinn.pl/wedki-morskie-do-polowu-z-kutra/seacor-red-pilk-2-70-150.Bardzo ciekawy kijek o fajnej akcji i dobrym wykończeniu.Teraz tylko pozostanie pertraktowanie ceny,dokupienie kilku drobiazgów i ruszam na wodę:) z myślą o drapieżnikach.Coś mnie teraz ciągnie do okoni i to tych grubszych.Grudzień zapowiadają ciepły tak że pewnie coś jeszcze się popływa;).

Jeśli chodzi o spinnig Dragona to miałem go w rękach w Karinie i zdecydowanie dolnik tego kija był za długi (co nie będzie problem po przeróbce), a sama akcja troszkę pałowata.

@mapet77 nie omieszkałem również pomacać tego dragona i tak jak napisałeś zdecydowanie się nie nadaje;)

Edited by rapala
Posted

Wtrącę swoje trzy grosze, mój kij do połowu z pontonu drapieżników to SHIMANO BEASTMASTER AX BOAT 270 ML (10-120G). Ja jestem z niego super zadowolony, i sprawdza się również na dorszach :). Kijek powinien być jeszcze do dostania, ja swojego kupowałem w zeszłym roku. Jeśli chcesz go pomacać to daj znać.

Posted

Tego kija z linka też macałem i chyba był najbliższy ideałowi. Poza tym fajnie jest wykończony i akcja też wdzięczna jeśli chodzi o łowienie z łodzi.

Posted (edited)

I tego się trzymajmy :D,tylko @kedar wbił mi gwoździa tym Beastmasterem a ja mam sentyment do kijów tej firmy co nie znaczy że ten "czerwony" Cormoran nie przypadł mi do gustu:).

Edited by rapala
Posted (edited)

@manitu,jednak pozostanę przy 2.70m.Operowanie na pontonie kijem 3.00m może źle się skończyć i dla ryby,i dla kijka,i dla...pontonu:D.

Edited by rapala