Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam pytanie czego używać do sygnalizacji brań na ciężkiej karpiówce na rzece?

Moja karpiówka to York Combat Carp 360/3LBS. Szczytówka jest zbyt sztywna zeby cokolwiek się nią sugerować. Chcę łowić gruntowo.

Pozdrawiam

Posted

Zleży co chce pan łowić . Jeśli chodzi o karpie to myślę że wystarczy zwykła bombka lub swinger. Jeśli chodzi o trupka to nakładam od spodu wędki gumkę recepturke i wkładam pod nią żyłkę i jakaś leciutka bombeczka. Do obu sposobów niezbędny będzie sygnalizator elektroniczny. Pozdrawiam ;)

Posted

No tak:) wszytsko jasne ale czy nurt rzeczny nie bedzie sciągał zestawu i robił "sztucznych brań"? a chce łowic różne rybki żeby widać było branie małego leszcza jak i większej rybki:)

Posted

Jeśli chodzi o sztuczne brania to jeśli będzie ciężarek około 80-100 gr to go nie bedzie sciagac. Montujemy zestaw przelotowy na rurce anty splątaniowej lub leadcore .Wtedy cięzarek leży na dnie rybka ciągnie przynete a wszystko gra . Najlepiej jeszcze gdy używamy kołowrotek z wolnym biegiem . ;D

Posted (edited)
No tak:) a chce łowic różne rybki żeby widać było branie małego leszcza jak i większej rybki:)

Jeśli chcesz łowić leszcze to nie na tak mocną karpiówkę, na leszcza drgająca szczytówka:).Feder z dużą gramaturą wyrzutu:)Jeśli jest bardzo silny uciąg wody:)

Edited by KONIO