krs Posted December 25, 2011 Posted December 25, 2011 Jak najlepiej domowym sposobem wyczyścić i zakonserwować wędki na zimę? Ja stosuję mikrofibrę + ciepłą wodę z detergentem. W sieci piszą coś o teflonie, którego niestety nie posiadam. Chętnie się dowiem czegoś więcej na temat czyszczenia i konserwacji wędek.
kleyber73 Posted December 25, 2011 Posted December 25, 2011 pod koniec filmiku jest troszkę o konserwacji http://www.tv-trwam.pl/index.php?section=zwnw§io=o50
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted December 25, 2011 Posted December 25, 2011 (edited) Blank, przelotki i uchwyt czyścimy lekko ciepłą wodą z "EWENTUALNIE" odrobiną LUDWICZKA do tego delikatna bawełniana szmatka. Takim "roztworkiem" usuwamy wszelkie brudy następnie samą wodą bez jakichkolwiek dodatków przemywamy na zero usuwając "chemię". Delikatne zarysowania możemy usunąć pastą do polerowania lakieru samochodowego (BARDZO DELIKATNĄ) czynność tę należy wykonać bardzo ostrożnie aby nie usunąć zbyt grubej warstwy lakieru. Rękojeść korkową możemy wyczyścić ACETONEM ubytki zaszpachlować, wypolerować i pokryć preparatem do konserwacji rękojeści korkowych. Rękojeść z pianki EVA tylko ciepłą wodą bez dodatków. Na koniec blank przecieramy niewielką odrobiną oleju lnianego tłoczonego na zimno z pierwszego tłoczenia, po kilkunastu minutach wycieramy blank na zero czystą delikatną ściereczką. SUPER EFEKT MUROWANY. Jeśli po każdym wędkowaniu przeczyścimy wędkę to "KONSERWACJA" na zimę będzie tylko symboliczna. Edited December 25, 2011 by ZDZISŁAW CZEKAŁA
ryba7 Posted December 25, 2011 Posted December 25, 2011 Najlepszy jest nasz płyn do mycia garów czyli Ludwik:D Rozcieńcz sobie go z wodą i zwilż szmatkę, czyści idealnie:cool:
rapala Posted December 25, 2011 Posted December 25, 2011 (edited) Od siebie dorzucę jedynie to, aby nie zapominać o złączach wędek nasadowych;).Obojętnie czy jest to tradycyjne złącze czy typu spigot ,po prostu traktuję go niewielką ilością wosku,pocierając zwykłą świeczką.Zapobiega to szybkiemu ścieraniu się węgla a także "zakleszczaniu" się złącza. Edited December 25, 2011 by rapala
krs Posted December 26, 2011 Author Posted December 26, 2011 Dzięki Panowie za odp. Z ciekawości spytam, czy gdzieś na terenie Rzeszowa można kupić preparat Cork Seal U-40 i szpachlę do korka ? W sieci w kilku sklepach jest dostępny U-40, jednak kupując jedna sztukę nie za bardzo się opłaca ze względu na "koszty" wysyłki.
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted December 26, 2011 Posted December 26, 2011 Raczej zdecydowanie nigdzie. Opakowanie Cork Seal starczy na kilkadziesiąt wędek co szpachli to używam własnej dużo mocniejszej i trwalszej. Jeśli masz tylko drobne naprawki to mogę Ci to zrobić, jeśli wola, koszt około 15,- zł. Będziesz w Rzeszowie to podrzuć rano, a za trzy godzinki gotowe do odbioru tylko wcześniej daj znać, albo odbiór przy następnej wizycie.
krs Posted December 26, 2011 Author Posted December 26, 2011 Korek wyczyściłem papierem ściernym, jak na razie ubytków nie ma byt dużo. Może w przyszłym sezonie jak się bardziej posypie to się zgłoszę. Mam pytanie czy ten Cork Seal ma jakąś datę przydatności do wykorzystania ?
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted December 26, 2011 Posted December 26, 2011 Trudno powiedzieć na opakowaniu brak daty. Opakowanie które miałem najdłużej (coś około roku) nadawało się do wykorzystania.
bronzo77 Posted December 26, 2011 Posted December 26, 2011 @KRS - jeśli chcesz to mam oba preparaty szpachlę wood filler i impregnat cork seal. Używałem tego na wiosnę i przymierzam się do kolejnej naprawy ale się nie mogę zebrać. Wychodzi bardzo ładnie. Jeśli chcesz to mogę Ci pożyczyć bo nie sądzę żebym kiedykolwiek wykorzystał całość.
krs Posted December 27, 2011 Author Posted December 27, 2011 Dzięki @bronzo, może pod koniec przyszłego sezonu skorzystam Gdzie kupiłeś te preparaty ?
bronzo77 Posted December 27, 2011 Posted December 27, 2011 Ja kupiłem komplet na allegro od użytkownika, który zrobił sobie rękojeści w kilku wędeczkach i zostało prawie 90% obu preparatów.
Recommended Posts