Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

W przyszłym sezonie mam zamiar zabrać się za klenie od wiosny. I mam pytanie dot. wędki. Mianowicie czy wklejanka 3-18 sprawdzi się na klenie? Czytałem sporo opinii, ma tak samo tylu przeciwników jak i zwolenników. Nie chodzi mi o super miękkie końcówki, raczej o twardsze, mimo wszystko wielu ludzi pisze, że wyciągnięcie 40 klenia ze środku nurtu jest dość ciężkie, natomiast zwolennicy piszą o całkowitym i dokładnym wyczuwaniu brania a przeciwnicy znowu o tym jak ciężko z daleka i w nurcie zaciąć.

Proszę o opinie. Pozdrawiam.

Posted

Wklejanka nie nadaję się do łowienia kleni,próbowałem specjalnie.Wyobraź sobie poprowadzić woblerka w nurcie wklejanką ,szczytówka będzie się za mocno wyginała i nie będziesz miał komfortu zacięcia.Kij jak dla mnie musi być średnio-szybki o średnim pół parabolicznym ugięciu albo głębszym żeby mógł amortyzować zrywy kleni zapiętych za przysłowiową skórkę ,kiedyś byłem zdania że kij musi być bardzo szybki ale po łowieniu x-fastem zrezygnowałem gdyż było za małe ugięcie i spóźniałem z zacięciem .Kij z troszkę wolniejszą akcją lepiej będzie CI podawał małe przynęty i bardziej komfortowo będzie się łowiło.

Posted

To zależy jaka wklejanka, bo wklejka wklejce nierówna, łowiłem klenie wklejką kongera do 12g pożyczoną od kolegi @Aspus'a(nie pamiętam modelu) i spoko, dawała radę, teraz kupiłem sobie tango 275 i będę używał go również do małych wobów i obrotówek, próbowałem go już na wisłoku i całkiem przyjemnie się łowi-niestety na razie tylko okonki siadały:)

Posted (edited)

Mam wklejkę do 12g i nawet złowiłem nią kilka kleni, ale to nie jest to. Przede wszystkim średnica wewnętrzna przelotek jest stanowczo za mała. Np. małe przynęty nie chcą w ogóle latać, to tylko moje skromne zdanie. Nie próbowałem natomiast na tęższe. Pewne jest jedno, że są tak jak mówisz zwolennicy tego typu wędzisk pod klenia.

Dla mnie wklejka z małym cw to jest wędka do łowienia okoni na paprochy i mały boczny trok.

Być może, że ta 3-18 będzie odpowiednia, a sprawdzi się dopiero w praniu tzn. łowieniu kleni.

Edited by lisses
Posted (edited)

Tylko jaką wklejanką łowiłeś? 3-18 jest dość sztywne, przechodzi z akcji szczytowej w paraboliczną dość szybko i wydaje mi się że ma twardą końcówkę jak na wklejankę. Podam info, że chodzi o Kongera Tiger Cross Max 3-18

Edited by bartosz
Posted

Z małymi wobkami typu alaska 2,5cm, agresor 3,5cm, hornet 2,5cm itp. bez problemu, ze stawiającymi większy opór w wodzie będzie pod górkę. Kij niestety teraz jest w serwisie, jak wróci możesz przetestować.

Posted
Kongera Tiger Cross Max 3-18

Łowie tą wędką już drugi albo trzeci rok jestem zadowolony jedyny minus to uchwyt kołowrotka z czasem się wyrobi.