bartosz Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Witam. W przyszłym sezonie mam zamiar zabrać się za klenie od wiosny. I mam pytanie dot. wędki. Mianowicie czy wklejanka 3-18 sprawdzi się na klenie? Czytałem sporo opinii, ma tak samo tylu przeciwników jak i zwolenników. Nie chodzi mi o super miękkie końcówki, raczej o twardsze, mimo wszystko wielu ludzi pisze, że wyciągnięcie 40 klenia ze środku nurtu jest dość ciężkie, natomiast zwolennicy piszą o całkowitym i dokładnym wyczuwaniu brania a przeciwnicy znowu o tym jak ciężko z daleka i w nurcie zaciąć. Proszę o opinie. Pozdrawiam.
kroku Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Wklejanka nie nadaję się do łowienia kleni,próbowałem specjalnie.Wyobraź sobie poprowadzić woblerka w nurcie wklejanką ,szczytówka będzie się za mocno wyginała i nie będziesz miał komfortu zacięcia.Kij jak dla mnie musi być średnio-szybki o średnim pół parabolicznym ugięciu albo głębszym żeby mógł amortyzować zrywy kleni zapiętych za przysłowiową skórkę ,kiedyś byłem zdania że kij musi być bardzo szybki ale po łowieniu x-fastem zrezygnowałem gdyż było za małe ugięcie i spóźniałem z zacięciem .Kij z troszkę wolniejszą akcją lepiej będzie CI podawał małe przynęty i bardziej komfortowo będzie się łowiło.
apioo Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 To zależy jaka wklejanka, bo wklejka wklejce nierówna, łowiłem klenie wklejką kongera do 12g pożyczoną od kolegi @Aspus'a(nie pamiętam modelu) i spoko, dawała radę, teraz kupiłem sobie tango 275 i będę używał go również do małych wobów i obrotówek, próbowałem go już na wisłoku i całkiem przyjemnie się łowi-niestety na razie tylko okonki siadały:)
lisses Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 (edited) Mam wklejkę do 12g i nawet złowiłem nią kilka kleni, ale to nie jest to. Przede wszystkim średnica wewnętrzna przelotek jest stanowczo za mała. Np. małe przynęty nie chcą w ogóle latać, to tylko moje skromne zdanie. Nie próbowałem natomiast na tęższe. Pewne jest jedno, że są tak jak mówisz zwolennicy tego typu wędzisk pod klenia. Dla mnie wklejka z małym cw to jest wędka do łowienia okoni na paprochy i mały boczny trok. Być może, że ta 3-18 będzie odpowiednia, a sprawdzi się dopiero w praniu tzn. łowieniu kleni. Edited January 10, 2012 by lisses
bartosz Posted January 10, 2012 Author Posted January 10, 2012 (edited) Tylko jaką wklejanką łowiłeś? 3-18 jest dość sztywne, przechodzi z akcji szczytowej w paraboliczną dość szybko i wydaje mi się że ma twardą końcówkę jak na wklejankę. Podam info, że chodzi o Kongera Tiger Cross Max 3-18 Edited January 10, 2012 by bartosz
apioo Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Hmmm.. ten tango to jedyny kijek jakim łowiłem z którego meps 00 jakoś leciał
bartosz Posted January 10, 2012 Author Posted January 10, 2012 Klasa klasie nie równa ale powiedz mi jak radził sobie w nurcie?
apioo Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Z małymi wobkami typu alaska 2,5cm, agresor 3,5cm, hornet 2,5cm itp. bez problemu, ze stawiającymi większy opór w wodzie będzie pod górkę. Kij niestety teraz jest w serwisie, jak wróci możesz przetestować.
ryba7 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Złowiłem trochę kleni wklejanką do 5g:p ale był to przyłów okoniowy co nie zmienia faktu że dało radę
jon987 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Kongera Tiger Cross Max 3-18 Łowie tą wędką już drugi albo trzeci rok jestem zadowolony jedyny minus to uchwyt kołowrotka z czasem się wyrobi.
Łukasz:) Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 konger carbomaxx spin 270/ 20 Jak myślicie ta wędka będzie dobra na szczupaka i klenia?
Recommended Posts