Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Od razu mówię, aby potraktować to jako luźny pomysł, pytanie.

Otóż zapewne niejednemu z was przeszło przez głowę żeby wykupić jakieś bajorko z kumplami i nim zarządzać. Tylko ten pomysł, jest raczej nieosiągalny. Osobiście mógłbym za kartę zapłacić i 400 zł w ręce ''prywaciarza'' byle tylko łowisko nie było patologiczne jak reszta PZW. No ale.

Więc, skoro pomysł wykupienia, dzierżawy bądź przejęcia nie wchodzi w grę, czy zastanawiał się kiedyś ktoś z was czemu nie powołać koła wędkarskiego? Osobiście jest ich dla mnie stanowczo za dużo, przez co brakuje kasy dla okręgu, ale w kołach tych jest minimum 10 osób i to same dziadki prezesowie, którzy sami najwięcej kłusują. Znam taki przypadek, ale cóż poradzić.

Z tego co wiem a staż mam niewielki, to do założenia koła wędkarskiego według "Regulamin organizacyjny koła Polskiego Związku Wędkarskiego" to:

"3.1 Powołanie koła może nastąpić z inicjatywy własnej zarządu okręgu lub 10 osób, zwanych dalej inicjatorami. 3.2 Wniosek w sprawie powołania koła, inicjatorzy składają wraz z następującymi załącznikami - listą inicjatorów wraz z deklaracjami przynależności do PZW; -informacją o terminie i miejscu wyznaczenia zebrania założycielskiego. 4 Zebranie założycielskie obraduje , z udziałem członka zarządu okręgu, w/g następującego porządku: - otwarcie zebrania przez członka zarządu okręgu; - wybór przewodniczącego i sekretarza zebrania; - uchwalenie planu pracy "koła w organizacji" oraz jego budżetu; - wybór organów "koła w organizacji": prezasa zarządu, zarządu oraz komisji rewizyjnej i sądu koleżeńskiego. 5 Zarząd okręgu, w terminie 30 dni od daty odbycia zebrania założycielskiego, jeśli co najmniej 15 osób jest członkami "koła w organizacji" podejmuje, w obecności przedstawicieli zarządu "koła w organizacji" uchwałę o powołaniu koła PZW. W uchwale tej zarząd okręgu : -nadaje kołu nazwę z oznaczeniem jego siedziby; - określa teren działania; itp, itd to już należy do zarządu okręgu.''

Jest to pytanie czysto teoretyczne, ale czy ktoś z was myślał kiedyś o takim przedsięwzięciu? Załóżmy, że znalazłoby się sporo chętnych z tego forum (czysto teoretycznie) na założenie. Jakie są w takim razie prawa i obowiązki koła? Koło ma swoje wody, którymi zarządza pod okiem okręgu czy ma bardziej podmiot indywidualny?

Pozdrawiam. :cool: