Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wiem że do sezonu jeszcze trochę ale mam takie pytanie. W tym roku zainteresowały mnie karpie, metodę włosową przetestowałem zaledwie parę razy. Z materiałami pva spotkałem się dopiero na ostatnim wyjeździe w starym roku, więc stąd moje pytanie, jak przygotować kukurydze ( taką gotowaną lub z puszki ) żeby podać kukurydze punktowo w siatce PVA, żeby jej nie rozpuściło w trakcie przygotowywania...

Pozdrawiam

Posted (edited)

Wystarczy że ją lekko podsuszysz (tak aby nie była mokra a lekko wilgotna) i polejesz jakimś boosterem. Boostery nie rozpuszczają PVA. Bez polewania boosterem nie aplikuj nawet wilgotnej kuku bo Ci go rozpuści. Albo sucha, albo z boosterem :) Jeśli już pakujesz kuku do PVA, nie zaszkodzi gdy dodasz coś jeszcze np. drobny pellet, pokruszone kulki - zawsze to urozmaici zanętę i możliwe że zaciekawi karpia. Nie bój się kombinować z dodatkami, smakami bo czasem to się okazuje bardzo skuteczne ;) Piszę "czasem", bo można również przedobrzyć i osiągnąć efekt zupełnie odwrotny, ale to już inna sprawa:D

Edited by Mateusz91
Posted
....W tym roku zainteresowały mnie karpie, metodę włosową przetestowałem zaledwie parę razy...

Fajnie kolego że interesują Cię karpie, ale mam nadzieje że interesujesz się nimi z powodów że to piękne, super waleczne, dostarczające niepowtarzalnych wrażeń ryby... i nie myślisz onich jak o kolacji (jak niestety większość) ale wracając do tematu... ziarna tak jak pisał kolega wyżej- muszą być suche, możesz je zalewać boosterem jak również liquidami i olejami które nie ropuszczają materiałów PVA. Można taż np. obtoczyć ziarna, w suchej zanęcie niekoniecznie karpiowej(lub stick-mixie), którą się oblepią twożąc dodatkową chmurke zanętową.

Posted
Wystarczy że ją lekko podsuszysz (tak aby nie była mokra a lekko wilgotna) i polejesz jakimś boosterem. Boostery nie rozpuszczają PVA. Bez polewania boosterem nie aplikuj nawet wilgotnej kuku bo Ci go rozpuści. Albo sucha, albo z boosterem :) Jeśli już pakujesz kuku do PVA, nie zaszkodzi gdy dodasz coś jeszcze np. drobny pellet, pokruszone kulki - zawsze to urozmaici zanętę i możliwe że zaciekawi karpia. Nie bój się kombinować z dodatkami, smakami bo czasem to się okazuje bardzo skuteczne ;) Piszę "czasem", bo można również przedobrzyć i osiągnąć efekt zupełnie odwrotny, ale to już inna sprawa:D

ja tam specjalistą nie jestem ale jak ziarno przesuszysz to może ci pływać (przynajmniej tak jest z orzechami) ja bym ci proponował zrobić tak nalej do miski wody nasyp soli tak aby stworzyć roztwór nasycony wrzuć tam kuku , a następnie wyciąg i wyciśnij trochę wodę z niej np ścisnąć w garści i pakuj do PVA

Pozdrawiam

Posted

Można tez kupić gotowe ziarna pakowane próżniowo.

Zresztą nie wiem czy opłaci ci się nęcić kukurydza w takich ilościach za pomocą PVA...

Posted

Wszystko ok, tylko ja nie mówiłem o całkowitym wysuszeniu. A ziarna tak czy siak co niektóre będą pływać, a wiem to z obserwacji gdy nęciłem sporo kuku. Kaczek w miejscu nęcenia od groma:D:D:D

Posted

Ja powiedziałem że nie widziałem jeszcze kuku która pływa oczywiście oprócz sztucznej

a jak ty widziałeś to dobrze a tak w ogóle to czy ja powiedziałem że nie pływa więc proszę grzeczniej

Posted

Jeszcze raz dzięki panowie... widać człowiek uczy się całe życie. Karp interesuje mnie głównie z tego względu że to bardzo waleczna ryba i wkurza mnie sam fakt jak ktoś wszystko co złapie pakuje do siatki, dlatego już od dawna jestem za wprowadzeniem górnych limitów,( i nie dotyczy to tylko karpi ) żeby chociaż te duże i najbardziej cenne ryby miały szanse. Pozdrawiam i napewno jeszcze nie raz zapytam i proszę o wyrozumiałość dla "młodego" karpiarza.

Posted

Ogólnie polecam wszystkie filmy z serii "Na karpie z Przemkiem Mroczkiem", "Na karpiowym szlaku z Przemysławem Mroczkiem", "Na karpie z Jankiem Zawadą" oraz "Made in Gosławice".

Jeżeli nie chcesz ich kupować, to na pewno znajdziesz je w sieci, np na chomikuj.pl

Znajdziesz tam kilka ciekawych patentów, o PVA też tam się dowiesz kilku rzeczy:)

Pozdrawiam