Sasanek Posted April 30, 2012 Posted April 30, 2012 (edited) Wiem że w naszym gronie jest ichtiolog, chciał bym zadać pytanie. Czy szczupak zdążył się już wytrzeć ?? Nurtuje mnie to ponieważ można powiedzieć że tylko ostatnie 2 tygodnie były w miarę cieple, a szkoda męczyć tarlaki mimo to że okres upływa. Edited April 30, 2012 by Sasanek
geo Posted April 30, 2012 Posted April 30, 2012 Kolego szczupak jest już wytarty choć nie można sprowadzać każdej wody do jednego poziomu. Szczupak trze się zaraz po zejściu lodów stąd ochrona od stycznia,zdarzały się nawet przypadki tarła pod lodem. Jeśli chodzi o temp.to minimalna jaka jest potrzebna do rozpoczęcia to granica miedzy 2-5 stopni.Zazwyczaj koniec tarła to przełom marca i kwietnia.Oczywiście jeżeli wszystko inne przebiega w normalnym prawidłowym kierunku. Odpowiednia długość,wielkość samicy,ilość miejsc tarłowych.Trzeba pamiętać że im większe szczupaki tym tarło przenosi się dalej od brzegu np na górce jeziornej na której warunki są zupełnie inne niż w zatoce w takim samym miesiącu.Stąd również wydłużenie okresu do maja.Wystarczyłoby kilka kwietniowych zimnych dni i igraszki szczupakowe ustałyby.Po powrocie na tarlisko zastałyby żywca zawieszonego nad trawą.Stąd okresy ryb są z wyprzedzeniem i lekkim wydłużeniem w razie poślizgu pani pogody.Choć przyznam szczerze że nawet majowy szczupak to jeszcze nie żaden przeciwnik,choć teraz możemy trafić kolosa. pozdrawiam.
Andre Posted April 30, 2012 Posted April 30, 2012 W tym roku widziałem trące się szczupaki na Wisłoku 22 marca, więc spokojnie zdążyły. Ale jak sięgnę wstecz pamięcią, mój największy szczupak złowiony 18 maja był cieknącą ikrą samicą...
Sasanek Posted April 30, 2012 Author Posted April 30, 2012 (edited) Dzięki i Pozdrawiam Edited April 30, 2012 by Sasanek
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now