frodarek Posted May 14, 2012 Posted May 14, 2012 Kołowrotek do połowu boleni jakie powinien mieć przełożenie?
bronzo77 Posted May 14, 2012 Posted May 14, 2012 Przełożenie chyba nie jest jedynym wyznacznikiem. Posiłkuj się ilością zwijanej linki na obrót korby - przydało by się z 80 cm; moim skromnym zdaniem lepszym rozwiązaniem jest mniejsze przełożenie przy większej średnicy szpuli niż odwrotnie - łatwiej wystartować po wpadnięciu do wody wabika
geo Posted May 14, 2012 Posted May 14, 2012 Jak dla mnie kołowrotek przystosowany pod bolenie powinien spełniać kilka ważnych rzeczy. Kołowrotek przy połowie boleni nie jest podawany dużym obciążeniom ale jest inna istotna rzecz przy której tani i kiepskiej jakości nie spełni oczekiwań.Doskonale wiemy ze praca kołowrotka przy połowie rapy jest o wiele szybsza np przy błyskawicznym prowadzeniu przynęty.W związku z tym kołowrotek musi płynnie i lekko pracować.Bez żadnych zakłóceń typu stukanie ,obcieranie itp.Wbrew pozorom nie tylko wędka ma wyczuwać przynętę,kołowrotek również,a przy wadliwym kołowrotku nie wiadomo czy wobler pracuje czy nie.Sprawa z nawijaniem jest również istotna,przy ostrym braniu musi odwinąć się błyskawicznie a nie klinować.Ważny oczywiście hamulec,precyzyjny ale to jak w każdym przypadku.Jeśli chodzi o to legendarne przełożenie to ja raczej do tego nie przykładam uwagi.Ważne jest szybkościowe łowienie rap jednak nie wszędzie i nie zawsze.Mi jak na razie wystarczy 1:5,2 w mym spro Red Arc
Recommended Posts