kafel Posted May 24, 2012 Posted May 24, 2012 Potrzebuję jakiś informacji jak zabrać się do odrestaurowania starego polskiego kija bambusowego. W tej chwili wygląda nieciekawie ale ... Lakier? jakaś impregnacja? No kurde nie wiem.
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted May 24, 2012 Posted May 24, 2012 ... Lakier? jakaś impregnacja? No kurde nie wiem. Dokładnie wyczyścić ze starego lakieru, dokładnie przetrzeć delikatnym papierem (800 - 1000). Następnie pomalować cienko lakierem OLEJNYM (starej receptury) po 24h powtórzyć malowanie. Tak polakierowaną wędę pozostawić na kilka - kilkanaście dni do całkowitego utwardzenia się lakieru. Jeszcze tylko zamontować uchwyt i przelotki może też jakąś rękojeść (zależy co to jest) i wędka gotowa.
kafel Posted May 24, 2012 Author Posted May 24, 2012 Czy może być to oleinowanie np Olej do parkietu 2.5L bo mam odrobinę.
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted May 24, 2012 Posted May 24, 2012 Oleje parkietowe są z natury twarde i "sztywne" i w/g mnie się nie nadają do wędek. Olej twardy ale elastyczny jet WSKAZANY.
BRC Posted August 1, 2012 Posted August 1, 2012 Dosc czesto spotykam sie z lakierowanymi wedkami bambusowymi tym lakierem: U-40 Permagloss
Recommended Posts