Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Zakupiłem 2 wyZej wymienione młynki, przyszły wczoraj przed sama robotą i nie miałem zbutnio czasu nad nimi posiedzieć. W necie coś tam wyczytałem o wolnym biegu i są różne opinie natemat jego działania. Kołowrotki nabyte z myślą o połowie gruntowym sandaczy i sumów wiec wolny bieg niekoniecznie jest mi potrzebny ale kto wie co mi strzeli do łba wiec warto wiedzieć co z czym się je. Przez krótką chwilę zabawy tym młynkiem nie rozkminiłem tego systemu. Może lepeij mi pójdzie jak nawinę żyłkę.... Miał ktoś z was doczynienia z tego typu kołowrotkami? Proszę o rady? Nadmienię jeszcze, że działanie kołowrotka z typowym wolnym biegiem (z tyłu kołowrotka) jes mi doskonale znany.

Posted (edited)

Z tego co jest napisane wywnioskowałem że ten kołwrotek nie ma klasycznego wolnego biegu, ta druga nakrętka (która potrzebuje jednego obrotu) może od biedy spełniać podobną funkcję.

"Dostarczany z dwoma pokrętłami hamulca - jednym "normalnym" przestawiającym wolny bieg na maksymalną siłę hamulca 4 obrotami oraz jednym pokrętłem QD FAST DRAG, który potrzebuje do tego niespełna jednego obrotu. "

Pm

znalazłem takie cuś jeszcze:

"Wolny złącza się i wyłącza przekręceniem pokrętła hamulca przedniego o ok pół obrotu."

czyli jednak jest :)

Edited by Jarek
Posted

No właśnie niby jest, kręciłem, naciskałem podnosiłem to pokrętło i nie szło. Dzisiaj siądę do tematu przy nawijaniu żyłki i postaram się rozgryźć ten problem.